Sjukförsäkringen kan inte lösa arbetsmarknadens problem

Läser Aftonbladets ledarsida och rubriken är Försäkringskassans system fungerar, samtidigt passar Aftonbladet på att lägga in en syrlig kommentar, Den prognosen kan knappast gälla sjukförsäkringen som inte fungerat sedan 2008.

Jag tycker Aftonbladet, eller den som är ansvarig utgivare har fel, fel, fel

Vi har ett otroligt bra socialförsäkringssystem och en väldigt bra sjukförsäkring. Den är typen av inlägg är missvisande och oroar mer än det förändrar och gör gott.

Visst finns det de som behöver förbättras i sjukförsäkringen men att säga att det inte fungerat sedan 2008 är onyanserat, falskt och helt fel. Det finns till och med det som blivit batter. En sån sak är att arbetsgivaren fått ett tydligare ansvar en annan sak är att Försäkringskassan har avstämningsmöten och gör planer med den som är sjukskriven som ett led att återerövra arbetsförmågan.

 

Dagligen träffar flera hundra sjukskrivna sin personliga handläggare, varje månad betalas det enorma summor I sjukpenning, varje vecka hålls flera hundra avstämningsmöte med syfte att hjälpa den sjukskrivne att återerövra sin arbetsförmåga med hjälp av rätt medicinsk rehabilitering eller rätt insatser på sin arbetsplats.

Tyvärr fungerar inte samverkan med Arbetsförmedlingen på ett önskvärt sätt och det borde genast åtgärdas.

Sen är min bestämda uppfattning att man måste få sjukpenning så länge som man är sjuk och därför ska den bortre gränsen på 550 dagar genast tas bort.

Men sammantaget påstår jag att vi har en Sjukförsäkring som fungerar för är du sjuk har du rätt till en förlängd sjukpenning även efter dag 550

Finns det annat som hindrar dig från att ta arbete kanske det är arbetsmarknaden som inte har en plats för alla och då är det det som är problemet.

Det är ett reelt problem som de allra flesta känner till och här måste vi göra en kraftansträngning genom att skapa fler sociala företag och skapa utrymme för en varierad arbetsförmåga på statliga och kommunala arbetsplatser. Sjukförsäkringen kan aldrig lösa de problem som finns på arbetsmarknaden.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>