Natthärbärge för minskade kostnader

Den ökade hemlösheten i kombination med att utomhustemperaturen sjunker gör att Umeå Kommun snabbt måste ta ställning till vilka strategiska beslut som måste fattas för att minska kostnaderna. Det är minskade kostnader av det mänskliga lidandet och minskade kostnaderna för Kommun och Landsting till följd av de  lagstadgade skyldigheter att hjälpa människor i nöd eller behov av akutvård.

Jag har därför lämnat in en motion som förespråkar att Kommunen kan erbjuda människor som vill tak över huvudet. Det kan tex. ske på Natthärbärge och att kommunens politiker i sann Umeå anda tar fram en strategi för hur man skall påverka politikerna på nästa nivå så att frågan lyfts på EU-nivå. Syftet med det är naturligtvis att samtliga EU-länder utformar och tar ansvar för att samordna ett gemensamt trygghetssystem för EU-medborgare.

2 kommentarer

  1. Gandalfdenvite

    Umeå kommun har väl många gymnastiksalar, med toaletter o duschrum, som ändå stor tomma varje natt och där en av dessa gymnastiksalar för en relativt liten kostnad skulle kunna hållas öppen 23-07 med en timme för o efter för förberedelser o städning, så att Umåes hemlösa har någonstans varmt att sova i vinter?
    Enligt socialtjänstlagen har socialen ”det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver” och det gäller alla personer som vistas inom kommunens gränser. Sveriges socialtjänstlag säger att alla som befinner sig inom en kommuns gränser, oavsett syfte, och är i nöd är socialtjänstens ansvar!
    Alla EU-medborgare får resa in i ett annat EU-land utan krav på några tillstånd eller pengar till försörjning, och stanna i landet tre månader. Därefter måste personen resa ut. Det räcker med att han/hon lämnar svensk mark och därefter kan personen direkt resa tillbaka in i Sverige och vistas tre månader till. För polisen är det svårt att veta om en person har överskridit sina tre månader, eftersom pass inte längre stämplas vid inresor.
    I Rumänien ligger socialbidraget på 270 kronor i månaden per person medan det i Sverige går att tjäna nästan 20 gånger så mycket på att tigga. För att få socialbidraget måste man även göra samhällstjänst ett antal timmar, enligt Alexandrina Docuz, socialchef i Buzau (vilket arbetslösa med försörjningsstöd i o för sig tvingas göra även i Umeå om man varit arbetslös i 3 månader då man tvångsplaceras för att arbeta heltid utan lön åt Umeå kommuns ”Via resurs”)!
    En enkel bussbiljett till Sverige kostar mellan 600 och 1 200 kronor, beroende på om man åker långfärds- eller minibuss. Efter att resa och mat är betald kan många romer få in 5 000 kronor i månaden på att tigga, drygt 160 kronor om dagen. Merparten skickar hem pengar till sina familjer. 5000 kronor i månaden i jämförelse med de 270 kronor i månaden de annars skulle få som socialbidrag i Rumänien, är orsaken till att de kommer fortsätta komma till Sverige för att tigga!
    Vad räcker pengarna i Rumänien till?
    En liter mjölk åtta kronor
    En liter bensin elva kronor
    Ett par Levis jeans 624 kronor
    Hyra för en central etta, 2 2OO kronor
    Några siffror:
    Socialbidrag för ensamstående 270 kronor i månaden
    Socialbidrag för två 450 kronor i månaden
    Barnbidrag 90 kronor per månad och barn
    Minimilönen ligger på 1 340 kronor
    Enkel bussresa till Sverige, mellan 600 och 1 200 kronor
    Förtjänst i Sverige, upp till 5 000 kronor i månaden
    Grundproblemet beror dessutom inte enbart på Rumänien eftersom även Sverige motsätter sig att EU bestämmer de enskilda delstaternas, Sveriges…, nivå på Socialbidrag, så Sverige hindrar beslut som skulle göra det möjligt för EU att tvinga fram miniminivåer när det gäller delstaternas, Sveriges o Rumäniens o…, socialbidrag!

    • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

      Ja visst borde vi i Umeå kunna hitta lösningar på bra härbärgen oavsett om det är i en gymnastiksal eller tillsammans med kyrkan eller andra delar av civilsamhället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.