Fri rörlighet kräverändrad lagstiftning och andra system

Jag förstår mina medmänniskor som är rädd att Sveriges välfärd och vårt sociala välfärdssystem kommer att raseras med en fri rörlighet mellan länderna och oron är helt befogad. Men det är inte människorna vi skall låsa in eller hindra utan vi skall förändra bidragssystemet.

I samband med att vi gick med i EU och fick den fria rörligheten uppstod en del problem som vi aldrig räknat med och som kräver lagändringar. Behovet av en lagändring får inte förhindra oss att öppna dörren för våra medmänniskor utan borde istället generera i en skrivelse till Socialdepartementet där man förklarar problematiken och att politikerna tar sitt ansvar genom en snabb lagändring. Då alla EU-medborgare har rätt att röra sig fritt i Europa måste svensk lag samspela med EU:s lagstiftning och det gör den inte idag.

Om vi tar EU-migranter så kan dom få en rad bidrag från Försäkringskassan – även om de befinner sig olagligt i Sverige och det får självklart konsekvenser både för välfärdssystemet och individen. Dom kan tex. få Barnbidrag, föräldrapenning och bostadsbidrag trots att personen egentligen inte har uppehållsrätt, alltså laglig rätt att vara här. Det beror på att Försäkringskassan från 2013 inte får ta hänsyn till om den som söker bidrag är här lagligt eller inte. Det enda Försäkringskassan numera ska ta ställning till är om personen bedöms bo här. Personens avsikter att stanna här vägs in och denne kan också behöva visa ett utdrag på att hen gått ur socialförsäkringssystemet i sitt hemland. Försäkringskassans behov av kontroller ökar för att man inte ska betala ut bidrag på fel grunder. Alla glapp i lagstiftningen innebär att vi riskerar att dränera socialförsäkringen.

Jag är mycket kritisk till att man inte kan kräva uppehållsrätt för att en person ska ha rätt till bidrag då vår socialförsäkring vilar på en bosättningsbasserad och/eller en arbetsbaserad del. En laglig vistelse borde vara grunden för att ta del av socialförsäkringssystemet och då behövs nya bestämmelser i svensk lag som samspelar med reglerna i EU-Lagstiftningen.

Personer utan uppehållsrätt är heller inte folkbokförda i Sverige, vilket försvårar Försäkringskassans kontrollmöjligheter. Till exempel kan personen flytta utomlands och ändå behålla bidraget och det är verkligen inte rätt.

Fri rörlighet kräver ändrade lagstiftning och mer kontrollerande system och en politik som vill göra individen självständig och delaktig istället för att gå på bidrag och hamna i ett utanförskap.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>