-3,2 i onödan

Tänker tillbaka på arbetet i Individ- och familjenämnden under 2016 och konstaterar att det varit tufft. Det har fattats tuffa politiska beslut men det har många gånger varit helt nödvändigt.Det allra bästa är trots allt de engagemang som finns bland ledamöterna och att vi över de politiskagränserna värnar en av kommunens allra viktigaste verksamheter för ett tryggt Umeå. Vi har olika sätt att se på lösningar och det är uppfriskande och ger en bättre bredd i diskussionerna.

När en tänker på att nämnden och dess verksamheter gått från ett underskott på 35miljoner sommaren 2016 till ett minus på 3,2 miljoner så förstår alla vilken fantastisk insats som genomförts av personalen.

Tack för allt ni gör! Ni är så fantastiskt engagerade och duktiga <3

Däremot hade kommunstyrelsen behövt varit mer på tårna och tagit ett större ansvar för byggandet. För att slå sig för bröstet och säga vi bygger 2000bostäder per år räcker inte om de med funktionshinder inte rymms i dessa bostäder.

-3,2 är en nämligen en helt onödig minusposter som aldrig hade behövt finnas. Ett minus som finns för att vi måste betala 5 miljoner i böter för ej verkställda beslut om LSS-bostad. Viten som drabbar nämnden trots att de beställda LSS-boenden ingod tid. 5-miljoner som skulle kunna gå till att utveckla verksamheten.

Individ- och familjeomsorgen ansvarar för att beställa LSS-bostäder och det är gjort, däremot kan vi aldrig ansvara för byggandet. Det är byggnadsnämnden och tekniska nämnden som ansvarar för att byggprocessen.

Om individ- och familjenämndens verksamhet hade sluppit ta böterna för de bostäder som ej byggts i tid hade ekonomin sett ännu bättre ut.

Det är dags för Kommunstyrelsen att ta ansvar för att hitta en bra modell för bostadsbyggandet. Att Individ-och familjenämnden måste lägga 5-miljoner av skattepengarna på böter är som att elda upp pengarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.