En jämställd idrott borde vara en självklarhet

En jämställd idrott borde vara en självklarhet men idag finns det en förfärlig massa ojämställdhet inom idrotten. Det börjat redan från de första träningarna på småbarnsben och problemen växer ikapp med att barnen växer. Det är allt från okristliga träningstider för de som åker konståkning till matcher som måste flyttas för herrarna ska spela eller Skatteverkets regler som gör det dyrare att sponsra tex. damfotboll medan det är avdragsgillt att sponsra herrfotboll.

Fördelningen av de offentliga resurserna som fördelas till idrotten mellan tjejer och killar visar att killarna får 80 % av medlen, helt oacceptabelt att gemensamma skattemedel fördelas så ojämställt. Ekonomiska resurser behövs för att driva och utveckla idrotten och stärka föreningarnas arbete runt om i landet, då måste resurserna fördelas jämställt.

Att det idag är dyrare för företag som vill verka för en jämställd sponsring ger en tydlig signal, företag som vill skapa lika möjligheter för tjejer och killars idrottande bestraffas. Hur ska det vara möjligt att flytta fram positionerna mot en mer jämställd idrott om regelverket har riktlinjer som är utformade efter marknadsvärdet som ex. Publiksiffror och biljettpriser?


Att föreslå lösningar som lyfte bort uppenbara skattetekniska hinder som står i vägen för en jämställd sponsring är regeringens ansvar och borde stå högt upp på prioriteringslistan för en regering som tillskriver sig som en feministisk regering.

Därför vill jag som ordförande i Umeå Centerkvinnorna att regeringen genast tar fram förslag för att underlätta en jämställ sponsring.

IMG_1488

2 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Jamen- hur få en jämställd idrott med alla dessa pengar inblandade? Det må vara sponsorpengar, köp mellan föreningarna, mm. Ofta ser man ju företagens namn på lagen och exemplen är många. arenor arrenderas ut och namnet ändras då till företagsnamnet. Inom friskolesektorn ser man entreprenörer som håller sig med egna lag samt också vill bygga en idrottsarena. Undra på att man är tvungen att begränsa dessa övervinster som går bl.a till att sponsra sitt eget lag och bygga för att dra in ännu mer pengar.

    • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

      Ett steg i rätt riktning borde ju vara att reglerna kring sponsring i alla fall verkar för ett jämställt bidragsgivande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.