Budgeten som sparkar på de mest behövande

Att Socialdemokraterna i Umeå applåderar och känner sig glad för budgeten som presenterar förstår jag till viss del men det som oroar är avsaknaden av förslag och satsningar på assistansersättninge och sjukförsäkringen, det som idag fungerar sämst! De oroar lika mycket som att Socialdemokraterna som jag tidigare sett som humanister med största precision och tydlighet sparkar på de mest behövande.

Får en känsla av att Socialdemokraterna och Magdalena Andersson är orolig för att ”svajiga väljare” ska överge dem i valet…. och de vart helt klart de röstsvagas och mest behövandes fall i utdelningen av våra gemensamma statsfinanser.

Spenderbyxorna är på, och de största summorna regnar lämpligt nog på de stora målgruppen av pensionärer och barnfamiljer genom höjda barnbidrag, underhållsstöd och tandvårdsbidrag. Bra satsningar men frågan är om det verkligen är satsningar som jämnar ut klyftorna eller kanske ger det mer till de som redan har.

Det jag saknar allra mest i årets budget är en röst för de väljargrupper som är allra mest utsatta och frågan är om Socialdemokraterna ser en satsning på en mindre grupp som inte påverkar valresultatet som onödig eller om det är deras grundvärderingarm förändrats.

För mig är tryggheten en av de allra viktigaste frågorna för framtiden. Tryggheten att det finns en socialförsäkring som fungerar, tryggheten att sjukförsäkringen täcker ett inkomstbortfall när en blir sjuk, tryggheten att en som är i behov av assistans får de timmar som krävs för ett så likvärdigt liv som möjligt, tryggheten att du som förälder till ett funktionshindrat barn får det stöd du behöver för att livet ska fungera utan att en ska gå på knäna, tryggheten att det fins en samordnad rehabilitering om du på grund av sjukdom måste hitta en ny väg till egen försörjning. En trygghet som sittande regering helt raserat!

En dålig behandling av sjuka människor måste få ett slut och vi måste få en politik med hjärtat på rätt ställe, ska det vara möjligt krävs ett nytt ledarskap!

image

4 kommentarer

  1. Michael Rönnlund

    Dyra boendekostnader för hyresgäster nämner du inte. Det är den största ekonomiska orättvisan i dagens Sverige,

    Rika villa- och bostadsrättsägare fortsätter få enorma bidrag från skattebetalarna. Detta tycker alliansen och sossarna är väl använda skattemedel. Alliansen till och med lämnade bostadssamtalen när dessa extrema bidrag till rika skulle diskuteras och lösas.

    https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag

    Hyresgäster får fortsätta betala upp till 3000kr mer per månad för sin lägenhet om man jämför med villa- och bostadsrättsägare och kvadratmeterkostnad. Det är ekonomisk orättvisa som varje månad visar sig i plånboken. Nämns dock i stort sett aldrig av allianspolitiker eller sossar.

    För en bostad med fyra rum och kök skiljer det nästan 3 000 kronor i månaden i boendekostnad mellan villa och hyresrätt. Då är även amorteringen inräknad i villaägarens boendekostnad. För trerummaren stannar skillnaden på cirka 2 000 kronor.

    Egna hus med två rum och kök finns inte så många, men även i jämförelsen med bostadsrätt är hyresgästerna förlorare. Här är hyresrätten nästan 1 000 kronor dyrare.

    http://hurvibor.se/boendekostnader/jamfor-boendeformer/

    Sjölander försök förstå de riktigt stora ekonomiska orättvisorna i dagens Sverige och framförallt nämn dem när du beskriver en budget och dess återverkningar på vanligt folk.

    • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

      Min ambition med inlägget var inte att analysera hela budgeten utan att lyfta de problem jag ser för de med funktionshinder och för de som är sjuk då jag anser att tidigare trygghet är ett minne blott.

      Däremot har du helt rätt, politiska förslag för att jämna ut skillnade för de som bor i hus och oss som bor hyresrätt är en stor, allt för stor! Trots de tycker jag att problemet för de med behov av assistans till följd av en funktionsnedsättning eller de som inte får sjukpenning trots sjukdom är ett mycke större problem.

  2. Michael Rönnlund

    Man måste se till hela budgeten för att få en uppfattning hur politikerna prioriterar.

    Tar man bort ränteavdragen till rika villa- och bostadsrättsägare kan man hjälpa de människor som behöver hjälp av den viktiga assistansersättningen. Dessa utsatta människor behöver ett stöd från staten – det behöver inte rika villa- och bostadsrättsägare.

    Både sossarna och många av allianspartierna är emot att dessa extrema bidrag till rika villa- och bostadsrättsägare tas bort, istället sparar man in på de som behöver assistans för att få sin vardag att någorlunda gå ihop.

    Håller med dig i vad du säger i ditt inlägg men ville ta frågan lite längre.

    • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

      Då det gäller människors möjlighet till egen ägd bostad så missgynnar dagens politk de som bäst skulle behöva äga sin bostad för att på så sätt kunna förbättra sin ekonomi. Här finns det massor att göra och politiskt behövs MOD

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.