#metoo är en revolution

#metoo är en revolution och som jag ser det, den bästa chansen på länge för demokrati och jämställdhet

Först var jag rädd att #metoo kampanjen skulle tystas av alla ängslan. En ängslan som gav sig uttryck genom uttalanden som, Ska man inte kunna ge någon en kram längre….. Tänk alla som beskylls fast det inte är sant…… Hur ska man nu kunna flörta med någon, Den här rörelsen är sjukt överdriven för så här många kvinnor kan inte ha blivit utsatt, Tänk så många som försöker ta utrymme från de som verkligen är utsatt. Ja uttrycket för ängslan har varit många.

Vi får hoppas att det är en ängslan som föder självransakan istället för att det är en ängslan som vill hålla fast vid en gammal struktur och nervärdera alla de berättelser som kommit fram i #metoo kampanjen för att istället fokusera på de stackars männen vars beteende nu blir ifrågasatt. Det är en samhällsnorm, en struktur och ett tyst kontrakt som ALLA påverkas av och som vi är så innerligt trött på. Nu krävs att män vågar stiga fram och stötta varandra för att vi ska få ett mer respektfullt och demokratiskt samhälle.

Sedan slöt kvinnor från olika skrån upp och tog ställning för de trakasserier som så tydligt var kopplad till deras arbetsvardag. Ett förtryckt urgrundsvrål från oss kvinnor för att ta ställning mot de strukturella förtryck vi så väl känner och som vi är så innerligt less på.

Vi är trött på förtrycket med direkta övergrepp och lillagummanattityden som vi ibland möts av. Vi är trött på den begränsning på beteende som risken för att bli utsatt för övergrepp genererar, en försiktighet som underminerar möjligheterna för jämställdhet och vi är trött på machokulturen som bevakas av de priviligierade.

Vi är istället många som ser #metoo kampanjens kraft som ett historiskt och gyllene tillfället för demokrati. Äntligen är vi många som pratar om det förtryck som pågått år efter år. Äntligen har vi ställt oss upp och i enighet tagit ställning för ett bättre samhälle.

Som sagt, #metoo är en revolution och den bästa chansen på länge för demokrati

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.