Vart i hela världen är världen på väg?

Av , , Bli först att kommentera 9

När blir man medveten om oro i omvärlden och hur påverkar det oss?

Personligen kan jag relatera till tre händelser där jag känt stor oro och olust. Det första var 1956 under Ungernrevolten och Sovjets inmarsch i Ungern. Då fanns ingen TV utan radion stod för dramatiska reportage. Jag så oron i mina föräldrars ögon, det var trots allt bara nio år sedan andra världskriget slutade och Sovjetunionen var mycket aggressivt och siktade på totalt världsherravälde. Nästa situation var under sexdagarskriget i Israel. Jag hade ryckt in på 15 månaders militärtjänst och gick beredskap. Det var bara vi och stambefälen på I20, de nya rekryterna hade inte ryckt in än. Ingen visste vart det hela skulle sluta och Sverige höjde risknivån. Vi sprang omkring med skarpladdade vapen och spärrade av hela I20 området. Risken att det hela skulle eskalera var betydande. Bakom ena parten stod Sovjet och bakom den andra USA. Den tredje situationen var när Pragvåren brutalt slogs ned av Sovjet. Även då skakade världen. Hur långt skulle Sovjet driva det hela? Ingen visste och Europa var fult av ”nyttiga idioter” som svurit sin trohet till kommunismen.

Efter Sovjetunionens fall och avspänningen i världen har allt sett hoppfullt ut. Visst, det småkrigas, utövas våld och dykt upp nya despoter, men inget som egentligen hotat världsfreden. Europa har stått enat och en, om dock skör, balans har rått mellan de stora aktörerna på världsscenen.

Men så idag, i denna moderna tid, har dykt upp nya knäppgökar som verkar totalt tappat konceptet. I Turkiet verkar en mini Hitler med drömmar om att skapa ett nytt Osmanskt rike. För att nå dit gör han allt för att erhålla absolut makt. Likheten med nazityskland under 1930-talet är slående. I Nordkorea sitter nästa krigsherre som inget hellre vill än att få visa hur stor och stark han är genom ett krig. Att han sedan betraktar sig själv som mer eller mindre en gudom gör inte saken bättre. Sedan har vi den som sitter med avtryckaren till världens största krigsmakt, USA. En förvuxen barnunge utan impulskontroll. Han omger sig dessutom med enbart jasägare och då helst från sin egen familj. Dottern gråter över en gasatack i Syrien och för att tillfredsställa henna skickar han iväg ett antal missiler. I det här läget börjar Putin att framstå som en trygg och förutsägbar person, även om även han har ambitioner. Ambitioner att återupprätta det gamla Sovjetimperiet.

Det har skramlats med vapen tidigare efter andra världskriget, men det har trots allt funnits spärrar som hindrat totalt kaos. Ledarna för de stora nationerna har hela tiden hållit sin militär i stramt koppel. Men med en president utan impulskontroll som sitter i Vita hustet idag är det dock annorlunda. På något sätt behöver han avleda uppmärksamheten från det han lovat inför presidentvalet och vad han kan åstadkomma. Kan han inte leverera så lär han inte sitta mer än max ett år till. Då kan en ”Wag the dog” situation komma väl till pass. För första gången på mycket länge känner jag en oro för vart världen är på väg.

Bli först att kommentera

Elbilar

Av , , 16 kommentarer 13

Man undrar vad som rör sig i huvudet på de som nu föreslår Malus-Bonus programmet. Ja, jag vet att påhittigheten för att öka beskattningen av svenska folket aldrig verkar sina, men.

Att en elbil skulle vara bättre för miljön och bidra till minskade koldioxidutsläpp är intellektuellt på samma nivå som etanolbilsatsningen. Det vill säga rent humbug. När en elbil produceras sker ett uttag av ändliga resurser och produktionen bidrar till ett koldioxidutsläpp som är högre än för en traditionell bensindriven bil som gått ett par år. För att ”återbetala” den miljöskada som nyproduktion av en elbil gett upphov till krävs mycket lång användningstid. Sedan har vi i skrotningsscenariot en bil som innehåller många och mycket miljöfarliga komponenter som skall omhändertas.

Men varför vara mot nytänkande, så låt oss anta att hela Sveriges bilflotta byts uit mot rena elbilar. Det vill säga alla fordon, personbilar, lastbilar, traktorer och arbetsfordon. För det är väl det som åsyftas med satsningen som nu görs på elbilar (för ingen miljöpartist eller socialdemokrat skulle tillstå att det bara är ett nytt innovativt sätt att öka skatteintäkterna) syftar till.

En elbil har en fungerande aktionsradie på 20 till 30 mil. Därefter måste den ”tankas” men ny el. En uppladdning tar 10 till 12 timmar. Det finns förvisso en snabbvariant som klarar det hela på fyra timmar. Det innebär at en bosatt i Umansjö som skall till BB i Lycksele måste vara väl förbered inför förlossningen eftersom bilens batteri inte kommer att räcka för hela sträckan. Dessutom klarar inte elmotorerna av att dra släpvagnar så det går inte att ha med en ”reservtank”. I städerna, även Stockholm,  där elbilar skulle eventuellt kunna göra någon nytta, uppstår snabbt ett problem. Om alla Stockholmare byter till elbil, hur fixas då ladd stationer? En elsladd ut från lägenheten är inte tillräckligt. Den som en gång försökt parkera en bil i detta kaos som är Stockholm förstår vad jag pratar om.

Nästa del i problematiken är att om alla byter till elfordon så räcker inte vår elproduktion till. Är det i så fall meningen även från Miljöpartiet att vi skall börja bygga nya kärnkraftverk eller skall hela Norrland gödslas med nya och stora vindkraftsparker?

Likasom etanolbilssatsningen var så är detta förslag till ”bonus” för elbilar inget annat än ett förtäckt industristöd. Det vore på sin plats att journalister granskar vilka lobbygrupper som påverkat och haft inflytande i detta förslag, samt vilka kopplingar, även ekonomiskt som finns till de som ivrar för förslaget.

En riktig miljöbilssatsning vore om alla som fortsätter att underhålla och köra sina gamla fordon, i stället för att bestraffas, premieras, För varje år efter att fordonet är tio år skall utgå en miljöbilspremie som ökar med fordonets livslängd. För det är så att en ny bil aldrig kan kompensera för den miljöpåverkan som produktionen innebär. Sedan kan alltid argumenteras för att det ”återvinns” gamla bilar. Och att detta på något sätt skulle minska behovet av insatser från ändliga råvaror. Om det vore sant skulle vi inte ha gruvdrift här på vår planet. Det är hög tid att börja i rätt ände.

Titta på miljö- och klimatbelastningen ur ett livscykelperspektiv för fordonen. Då kan även 15 år gamla bilar plötsligt bli miljöbilar. Eller tala i klartext. Politikerna måst få fram mer skattepengar till nya dumma påhitt.

 

16 kommentarer

Kulturen och svartarbete

Av , , Bli först att kommentera 11

Utan de papperslösa som arbetar svart inom restauranger, budfirmor, flyttfirmor, städning, byggfirmor mm så stannar Sverige påstår Aftonbladets kultursidor i en artikel den 10 april. Utan de papperslös skulle medelklassen, dit artikelförfattaren torde räknas, inte kunna bygga om sina badrum utan att ta dyra lån. Kontentan av innehållet i artikeln är att utan de papperslösa som arbetar svart skulle Sverige sluta fungera.

Jag vet inte om man skall skratta eller gråta. Aftonbladet är uppenbarligen, åtminstone när det gäller kultursidorna, inte ett språkrör för socialdemokratin. Vi har en stor arbetslöshet bland ungdomar i Sverige. Att hävda att Sverige skulle upphöra att fungera om de slavliknande villkor som många papperslösa arbetar under är ett villkor för att Sverige fungerar är ett väldigt apart synsätt. De papperslösa saknar all den trygghet i form av försäkringar, anställningstrygghet mm som utmärker en anställning. De papperslösas arbete gör att många mindre seriösa firmor kan runda allt vad säkerhets, miljö och skattelagstiftning heter. Den svarta sektor som byggs upp av dessa företag slår ut seriösa företag och är endast till gagn för den organiserade brottsligheten.

Men det verkar inte vara något som bekymrar. För uppenbarligen har det samhällsskikt som artikelförfattaren rör sig i vant sig vid att ha en egna husslavar som för en billig penning är beredd att göra arbeten som i ett vitt format skulle bli alltför dyrt. Förmodligen är detta också ett storstadsproblem. Jag tvivlar att landsbygdens företag håller sig med papperslösa som anställda. Men det är klart skall man ha pengar över för fester, nöjen och galor så krävs att man genar så mycket det går i kurvorna. Då är svart arbetskraft ett verksamt medel. Undrar om det är så att kultursidorna i Aftonbladet är en av förespråkarna till fullständig avveckling av ROT-avdrag. Förmodligen, för det innebär att även vanliga människor som anlitar seriösa och hederliga företag också kan renovera sina badrum

Bli först att kommentera

Jag är mycket stolt över mitt land

Av , , Bli först att kommentera 6

När den blinda och orättfärdiga terrorn slår till och sprider död och skador bland oskyddade människor, så prövas vårt samhälle. Det som skedde  Stockholm i fredags är inte enbart ett angrepp på Stockholm, det är ett angrepp på hela landet. Och vårt svenska samhälle stod upp mot detta angrepp med medmänsklighet, solidaritet och ett effektivt myndighetsarbete.

Det finns bilder som för alltid etsats sig fast i mitt sinne från attentatet. Poliser som springer mot faran, utan att egentligen veta vad som kommer att möta dem, samtidigt som de skickar människor åt motsatt håll. En tungt beväpnad polis som hjälper en äldre dam med krycka över gatan. En polisbil som är fullständigt övertäckt med blommor från tacksamma medborgare. Sjukvårdspersonal som utan tanke på egen säkerhet kastar sig in rakt i förödelsen för att rädda liv. Butiksägare och andra som hjälper till så gott de kan i den förvirrade situation som råder efter attentatet. Föraren av värdetransportbilen som försökte hindra lastbilens framfart och hela tiden signalerade för att varna. Han räddade säkert livet på åtskilliga

Jag är stolt över våra ledare för de olika riksdagspartierna. De sluter upp som en man bakom landets Statsminister. Ingen försöker ens vinna politiska poäng på det inträffade. Stefan Löven är landets ledare. Med tydlighet och lugn visar han detta. Det är samma känsla som när Torbjörn Fälldin under ubåtskrisen beordrade Sveriges ÖB, ”håll gränsen”. Inget politiskt käbbel. Vi är ett, en nation bakom vår statsminister.

Den manifestation som hölls på Sergels Torg med tiotusentals deltagare och de manifestationer som hölls på övriga platser i landet, där alla, oberoende av hudfärg, politisk eller religiös tillhörighet sluter upp bakom vårt land, de värderingar som är vårt land, vår demokrati och våra myndigheter är ett uttryck för den styrka som vi har tillsammans. Jag är stolt över mitt land. Jag är glad att få vara en del av detta land. Ett land som när det uppstår en allvarlig kris, visar sig kunna stå enat och vara beredd att försvara vår demokrati.

När denna händelse så småningom bleknar i historiens sken hoppas jag att vi aldrig mer behöver se stenkastning mot blåljuspersonal. Utan dem har vi inget och vi är skyldiga dem mycket.

Bli först att kommentera

Det nya halvkilot

Av , , 2 kommentarer 13

Det finns en hel del väl etablerade måttenheter som vi vant oss vid. Att en liter mjölk innehåller en liter, att ett halvt kilo smör är ett halvt kilo, att två kilo socker eller mjöl också är två kilo, att ett halvt kilo kaffe också är ett halvt kilo. Uppräkningen kan göras rätt lång. För det är etablerade begrepp precis som en matsked eller en tesked i recept.

När jag som kokkaffedrickande konsument så skall köpa mina halvkilos kaffepaket har nu förpackningen ändrat utseende. Ny design, kan tänkas men, paketet såg mindre ut än tidigare. Inte konstigt eftersom det nya halvkilot var 450 gram. Så Gevalia, som är aktuellt märke, vågar tydligen inte öppet höja priset på sina produkter utan minskar innehållet.

Så det nya halvkilot är nu 450 gram. Undrar när den nya litern blir 9 dl. och skall man följa i Gevalias spå blir det nya kilot 9 hekto. Man kan fråga sig varför vi konsumenter hela tiden skall behöva finna oss i att priset bibehålls men kvantiteten minskar. Är det månde för att producenterna inte vågar motivera en prishöjning utan i stället minskar kvantiteten?

Bäst att passa på och tanka bilen medan det fortfarande registreras en liter i pumparna och det faktiskt levereras en liter bensin. Vem vet, kanske Sveriges mest landsbygdsfientliga parti, Miljöpartiet, kommer på en ny skatt riktat mot landsbygden. En deciliter per liter drivmedel.

2 kommentarer

Palmolja

Av , , Bli först att kommentera 9

SVT:s Anders Lundin gjorde ett reportage från en palmoljeodling i ett naturprogram. Efter att sedvanligt kritiserat palmoljeplantagen som etabelrats på bekostnad av nedhuggen regnskog, svepte teamet iväg till Sverige och likställde Svenskt skogsbruk med dessa palmoljeplantager. Logiken var svår att hitta, men det spelar ingen roll när rådgivningen till programinnehållet bistods av en Statstjänsteman, (anställd på en av landets länsstyrelser) tillika aktiv motståndare till allt vad skogsbruk heter.

Förmodligen satte sig TV teamet ned med en kopp kaffe efter förrättat värv, tog en kaka från en av alla dessa kakburkar som finns på alla arbetsplatser i Sverige och var mycket nöjda med sig själva. Här hade man lyckats med att både kritisera palmoljeindustrin och svenska skogsägare i ett och samma program. Men, de läste förmodligen inte på innehållsförteckningen på kakburken. Om de gjort det skulle de sett att kakorna innehåller palmolja. För i vårt skenheliga land, som är snara att kritisera allt och alla så understödjer vi aktiv palmoljeindustrin.

Sverige importerar runt 125000 ton palmolja årligen (2015). Av det går ungefär hälften till biodrivmedel. Ni vet den nya given från vår miljöinriktade regering för att minska koldioxidutsläpp. Där har palmoljan sin givna plats. Inte svensk råvara från våra åkrar eller vår skog. För i sedvanlig ordning är det bättre att låta någon annan bära konsekvenserna av vår konsumtion, vare sig det gäller livsmedel, farmaceutiska produkter eller petroleumbaserade insatsvaror.

Så tillbaks till våra kakburkar. I Sverige används ungefär 6 kilo palmolja per person och år i våra livsmedelsprodukter. Mot det skall ställas vårt förhatliga jordbruk där våra fisande kor bidrar till mjölk som i sin tur genererar bland annat smör. Svensk konsumtion av smör ligger på cirka 3 kilo per år. Det innebär att palmolja är ett vanligare livsmedel än inhemskt producerat smör. Men det är klart, vi slipper se palmoljeplantagerna, och vi slipper alla dessa kor som per definition är värre för miljön än oljeplantagerna.

Gör ett försök att hitta skorpor, färdigproducerade kakor eller andra livsmedel som inte innehåller palmolja. Man får leta rätt länge.

Bli först att kommentera

Olovlig bosättning

Av , , 2 kommentarer 23

Det har visat sig att det är svårt för en markägare att med lagens hjälp avhysa individer eller grupper av individer som olovligen flyttar in i någon annans hus, bygger kåkstäder på annans mark eller på annat sätt mer eller mindre permanent tar annans mark eller egendom i besittning.

Efter ett antal mycket avslöjande reportage så har nu även regeringen vaknat till liv och inser att dagens regelverk är ohållbart. En ny lagstiftning är på gång där ”äganderätten skall stärkas”. I fortsättningen skall inte en hus- eller markägare behöva fastställa identiteten på den som olovligen förfogar över annans egendom. Men däremot skall Kronofogdemyndigheten göra en ”proportionalitetsprövning” där hus- eller markägarens legitima intresse till sin egendom skall ställas mot ockupantens behov. Detta skall ske i alla fall och om det finns barn på bosättningen skall ockupanternas intresse anses väga tyngre än ägarintresset. Barn i dessa sammanhang skall alltså inte vara föremål för socialförvaltningen utan en angelägenhet för hus- eller markägaren.

Det här med proportionalitetsprövning är som att öppna Pandoras ask. Fullständigt ogenomtänkt och ytterligare ett bevis på att ingen svensk regering vågar ta steget fullt ut när det gäller försvar av äganderätten. Vad blir konsekvensen av ett sådant inslag som proportionalitetsprövning vid intrång? Exempel. Ett av dagens omhuldade så kallade ”ekoturistföretag” beslutar att bygga en camp på någons mark.  ”Ekoturistföretagets” intresse att tjäna pengar på markägarens bekostnad väger tyngre än markägarens intresse att själv få disponera sin egendom. Att införa denna vinkling kommer att leda till nytt synsätt på all form av intrång i våra domstolar.

Sedan har vi den andra sidan av myntet. När en olovlig bosättning upphört och ockupanterna flyttat så finns en plats som är i starkt behov av sanering. Den som då är ansvarig är markägaren. Markägarens ansvar för det som sker på dennes mark är obegränsat och klart uttryckt i Miljöbalken.

Vi har i Umeå haft och har ett antal kåkstäder som mer eller mindre olovligt har vuxit fram och där tiggare huserat. Såväl kommunen som kyrkan har som markägare tvingats till sanering av områdena. Det är inte så att de här grupperingarna som anser sig kunna ta för sig av andras egendom omfattas av ”håll Sverige rent”. Kostnaden för sanering av använt område offentliggörs aldrig.  Och med den tilltänkta lagstiftningen så blir det markägarens ansvar. Inte kommunens eller statens. Och saneringskostnaden kan bli omfattande beroende på antal bosättare och hur länge de levt på området.

Frågan är om det finns någon bortre gräns för hur länge en hus- eller markägare skall behöva finna sig i en olovlig ockupation. Förmodligen inte. Det blir som en Lorry-sketch. Tänkte inte på det.

 

2 kommentarer

537@gmail.com

Av , , Bli först att kommentera 1

Den mailadressen har bombarderat min blogg med kommentarer den senaste veckan med ”Viagra erbjudanden”. Jag gissar att jag inte är ensam. Allt kommer som kommentarer vilket innebär att han/hon måste besöka bloggen och aktivt skriva kommentarerna, eller vad man nu skall kalla det.

Jag önskar att jag hade tillräckliga kunskaper i IT teknik för att spamma sönder denna adress. Kanske någon annan har det

Bli först att kommentera

Etanolsatsningen

Av , , 2 kommentarer 5

Etanolbilarna skulle frälsa världen. Åtskilliga miljarder i skattepengar skyfflades in i ”etanolsatsningen”. Krav ställdes på att i princip alla bensinmackar skulle ha tillgång till etanolbränsle. Miljöpartiet var de som ivrigast ställde detta krav. Tusentals bensinmackar lades ned på grund av detta och landsbygdens redan bristfälliga samhällsservice försämrades ytterligare. ”Miljöbilspremier” beviljades för inköp av etanolbilar. Undrar om någon beräkning gjorts av samhällskostnaden för detta fiasko. För i slutänden är det så att etanolen inte framställs i Sverige, annat än marginellt. Merparten av all etanol är importerad

Nu har vi nästa stora begivenhet. Elbilar och biogasbilar. En elbil kostar i klimatutsläpp i sin produktionen lika mycket som en gammal Volvo 245 bidrar med under hela sin livslängd. Krav börjar återigen att resas på att en anpassning av samhällsstrukturen skall ske för att tillgodose behoven för el och biogasbilar.

Samtidigt har vi i Sverige en tillgång som i princip är obegränsad. Skogen. Allt som idag framställs med olja som bas kan framställas av skogsprodukter. Skoglig råvara kan även ersätta en rad andra energi och klimatkrävande produkter. Vad sker då med vår skog. Vi bildar naturreservat på löpande band. Utan att det finns bakomliggande naturvärden utan det finns ett ”arealmål” som måste, enligt någon stor tänkare, uppfyllas. Använde de hundratals miljoner som idag går åt till reservatsbildning till satsningar på skoglig forskning. Där gör den bättre nytta. I Piteå har det under många år bedrivits forskning runt biodrivmedel från skog. Resultaten är entydiga. Det går att skala upp försöksanläggningen till fullskalig produktion. En produktion som kan tillgodose stora delar av vårt behov av drivmedel. Men det saknas pengar och det saknas stabila spelregler från samhället.

Det går alldeles utmärkt att i såväl bensin som diesel blanda i tallolja eller motsvarande. Det görs redan idag. Det är dessutom ett krav från staten om ökad inbladning av biobaserad råvara i vårt bilbränsle. Skogen kan tillhandahålla och förse raffinaderierna med behövlig råvara. Men då krävs också att en utbyggnad av produktionsförmågan sker, att det satsas på forskning. Det är lite av en skam för ett land som Sverige att vi idag i stället använder palmolja, en produkt som framställs med, många gånger tveksamma metoder.

Etanolbilssatsningen, detta monumentala fiasko, borde ha lärt våra makthavare en sak. Långsiktiga stabila lösningar baserad på inhemsk produktion är att föredar i stället för dessa ”quick fix” som etanol-, el- och biogasbilar. Börja tänka långsiktigt och vad som är bra för hela Sverige. Inte bara vad som är genomförbart i de större städerna.

2 kommentarer

Återvändande IS terrorister

Av , , Bli först att kommentera 10

En smått obegriplig debatt har blossat upp omkring återvändande IS terrorister. För det är terrorister och inte krigare, möjligen det föraktliga klientel som kallas legosoldater. Vår kulturminister har hänvisat till att i Umeå tar vi väl hand om dessa. Jag har lite svårt att förstå detta att vi med skattemedel understödja en ”återanpassning” av vuxna individer som valt att ge sig av till ett annat land och där idka terror. För det är vad det handlar om. Mord, avrättningar, våldtäkter, förstörelse av tusenåriga kulturminnen och hållande av, oftast minderåriga kvinnor i renodlat slaveri. Det är tydligen frågan om ett antal hundra som nu kommer tillbaks till Sverige med svansen mellan benen. Och med sedvanlig svensk syn på dylika fenomen så är det givetvis synd om dem. Inte om offren som de förorsakat lidande och kanske livslångt trauma för. Det finns en orsak till den flyktingvåg som kommit från Syrien och IS är en del av den förklaringsvariabeln.

Det är ett hån mot alla dessa som plågats, fått se sina anhöriga mördas och våldtas, som fått hela sitt liv sönderslaget att vi i Sverige uppenbarligen inte betraktar detta som krigsbrott. Det finns en internationell lagstiftning mot krigsbrott. Att Sverige inte vill pröva alla återvändande IS terrorister mot den lagstiftningen är uppenbart. De återvändande IS terroristerna skall omedelbart arresteras och de skall granskas utifrån deras gärningar och om det de deltagit i är krigsbrott. Inte hålla på att tjafsa om det är frågan om brott mot en nationell lagstiftning om terrorbrott.

Låt vara att det kan vara svårt att leda till bevis om och att de begått krigsbrott, men det är en skyldighet för oss som demokrati att faktiskt pröva frågan. Det är inte en fråga om ”islamofobi” som är svaret på allt som liknar krav eller ifrågasättande av det som sker i islams namn. Det är dessutom viktigt för alla i Sverige boende muslimer att markera att detta utgör en liten klick av alla muslimer i Sverige. En klick som missbrukat religionens namn. Med tydlig markering så kanske även de mer militanta religiösa grupperingar som verkar här i landet får lite svårare att värva nya medlemmar till sin terrorverksamhet.

Sedan skall vi inte glömma att Sverige är ett land som emottagit och är beredd att ge skydd för delar av de miljontals flyktingar som kommit från krigets Syrien. En syrisk familj som tvingats fly från våld och rena krigsbrott riskerar alltså att få träffa på någon av de IS terrorister som kanske varit med och dödat eller våldfört sig på familjen eller familjemedlemmar. Treorister som genomgår ett ”återanpassningsprogram” omhuldade av naiv svensk konfilkträdsla. Tänk dig själv hur trygg du skulle vara om du som flykting plötsligt träffar på och kan identifiera en mördare i ett land du uppfattat som tryggt.

Bli först att kommentera