Att inte rösta emot är en röst för

Vi står nu inför två nya skattemässiga pålagor som för all framtid kommer att påverka våra möjligheter att leva var vi vill i detta land.

Kilometerskatten/vägslitageskatten, kärt och omhuldat barn har många namn. Det mest relevanta är dock, skatt på avstånd eller glesbygdsskatt. Den andra är bankskatten där den genialiska lösningen är att lägga en extra 15% löneskatt på alla bankanställda. Problemet är bara hur skall gränsdragningen mot andra verksamheter göras. Är ett avbetalningsköp bankverksamhet med löneskatt? Ingen vet idag, men vad som även en idiot kan räkna ut är att det inom banksektorn kommer att läggas ned en hel del bankkontor. Kvar blir de bankkontor med högsta intjäningen per anställd. Förmodligen kommer även verksamheter som är platsoberoende att flyttas till andra länder.

Båda skatterna är nya. Båda skatterna är förslag som enbart kan bli verklighet via politiska beslut i riksdagen. Båda skatterna får en högst påtaglig negativ påverkan på landsbygden i allmänhet och glesbygden i synnerhet. Båda skatterna riktas landsbygden och dess befolkning.

Hur kommer nu våra förtroendevalda att rösta i när dessa lagförslag hamnar på riksdagens bord?

Att Miljöpartiet röstar för är en självklarhet. De borde förresten byta namn till vad partiet faktiskt står för, Södermalmspartiet. Deras horisont och uppfattning av livsvillkoren för boende utanför ”tullarna” inskränks till den uppfattning som förmedlas på Södermalms pilsnerkaféer.  För såväl Socialdemokrater som Vänsterpartiets är alla skattehöjningar av godo. Det ger möjligheter att bygga på en redan omfattande statlig administration ytterligare med möjligheter för avsatta politiker att få en bekväm reträttplats.

Men hur är det då med de ”borgerliga” partierna? Moderaterna har en ledare som kämpar för sin existens som partiledare. Hennes syn på landsbygden är dokumenterad i att hon anser att ”storstadsbor är smartare än lantisar”, Liberalernas och KDS ledare har också det rätt kämpigt med sina opinionssiffror. Men Centerpartiet då, ett parti som har sina rötter i den svenska landsbygden och myllan. Partiet rider på en framgångsvåg lär inte vidta några åtgärder som äventyrar framgången. Landsbygden är ett passerat kapitel. Nu gäller ”Styreplanscentern” med förslag om månggifte och slopad arvsrätt.

När nu dessa lagförslag hamnar på riksdagens bord kommer de säkerligen att ingå i en budget. Enligt den farsartade tillställning som utgör dagens oppositionspolitik kommer ingen enighet att råda om att fälla budgeten eller förslaget till bank-och/eller vägslitageskatt.

De som inte röstar emot och fäller förslaget om vägslitageskatt och bankskatt är för skatternas införande. Det är detsamma som en röst för förslagen. Sedan får de olika partierna komma med vilka kryptiska förklaringar som helst.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>