Det är skillnad på skit och skit

Den farligaste skiten kommer från enskilda avlopp. Det har vi kungsord på, eller åtminstone Havs-och Vattenmyndighetens ord. De enskilda avloppen står för all övergödning, de, kanske även lantbruket, orsakar all algblomning och måste snabbt åtgärdas. Det investeras som aldrig förr i minireningsverk, nya infiltrationsbäddar med fosforfällor och när inget annat hjälper, slutna avloppssystem. De nya enskilda avloppen har hög verkningsgrad när det gäller reningen, visserligen kan vattnets hårdhetsgrad påverka minireningsverkens funktion, men i huvudsak ger de hundratusentals kronor som ägare till fastigheter med enskilda avlopp investerar avsedd effekt. Ett minimum av gödningsämnen släpps ut i naturen.

Sedan har vi de 431 tillståndspliktiga kommunala, i huvudsak, reningsverken. De har, tillsammans med de kommunala avloppsledningsnäten, stora problem med något som kallas bräddning. Det vill säga när avloppsledningsnätet överbelastas och orenat vatten släpps rakt ut från reningsverken. Överbelastningen kan bero på exempelvis att de asfalterade ytor som är städernas signum, med dagvatten som leds in i avloppsnätet eller på bristfälligt underhåll av avloppsnätet och/eller reningsverk.

Är då detta något problem? Tja, enligt tillgänglig miljöstatistik så är utsläppen från kommunala reningsverk ca 240 ton fosor i hav och vattendrag årligen. Bräddningen från den kungliga huvudkommunen är 659000 kubikmeter orenat avloppsvatten och den värsta kommunen släpper ut 1112800 kubikmeter. Visst det går att åtgärda problemet. Få stopp på att orenat avlopp släpps ut i våra vatten. Men det kostar pengar. Pengar som kommunerna uppenbarligen inte har. Däremot är det inga problem att ställa krav på enskilda fastighetsägare. Där spelar det ingen roll om de har råd eller inte. Avloppet skall åtgärdas, om inte utdöms vite.

I Umeå kommun har vi nu en ny VA-strategi. Kan inte utläsa ur den att det skall finnas några problem med bräddning, att det kommunal avloppsledningsnätet behöver renoveras eller hur höga utsläppsnivåer av fosfor som går från reningsverken. Däremot skall fungerande högeffektiva minireningsverk ersättas med kommunal reningsteknik i många gånger långa ledningssystem. Kanske är Umeå kommuns reningsverk undantaget som inte har några miljöskadliga utsläpp.

En kommentar

  1. Olle

    Glöm inte att det är böndernas fel att vårt klimat överhettas , fisande kor vet du ,är inte att leka med. Att sen miljömaffian åker kors och tvärs över Jorden på sina årliga Thailandsvistelser spelar ingen roll . Och det är skillnad på stadsskit och landsbygdsskit, i stan skiter man mindre men oftare vilket kanske minskar fosforhalten / skit och växterna hinner ta upp denna mindre mängd fosfor.
    Fosforn är ändå snart slut i världen så det löser sig själv inom 15 år.
    Alla utanför städerna är roten till allt ont känns det som .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>