Sverige, Nordkoreas lärjunge

Så har Sverige förenat sig med länder som Nordkorea. Med samma syn på friheten på internet. Jamen, det handlar ”bara” om att förhindra nedladdning av upphovsrättsligt material. Svensk Riksdag har under att antal år krupit för och anpassat lagstiftningen till i första hand amerikansk film- och musikindustris önskemål. Vi har sett hur ungdomar jagats för fildelning med fullkomligt groteska skadeståndskrav. Vi har sett hur filmbolagen kunnat rent integritetskränkande spåra och köpa uppgifter från den lagring av internettrafik som tvingats fram via lagstiftning.

Nu har Pandoras ask öppnats i och med att svensk domstol har beslutat att det är helt i sin ordning att blockera internetsajter när en organisation eller affärsintressen bedömer att det inkräktar på deras intjäningsmöjligheter. Vad blir nästa steg? Vår eminenta kulturminister har fört fram tanken att begränsa Facebook. Det ligger i tiden att inte ha några betänkligheter mot fria media, fri tillgång till internet och skyddande av personuppgifter. Än så länge har inte Ipredlagen skrivits om, trots ett tydligt beslut i EU Domstolen.

Är det då synd om amerikansk film eller musikindustri? Det är de som ligger bakom domens tillkomst och som skapat möjligheter att blockera sajter. Inte det minsta. Den intjäning som film och musikbolag har, eller för den delen filmstjärnor och musikartister, får svenska bankers vinstnivåer att framstå som om de vore glada amatörer.

Det är dags att grundlagsskydda ett fritt internet, för det här är bara början. Klåfingriga politiker som vill visa sig ”handlingskraftiga” kan med ett pennstreck börja blockera olika internetsidor och tvinga nätens ägare med hot om vite att stänga misshagliga sajter. Domen i sig talar för en sådan utveckling. Det har enligt medieuppgifter kostat nätoperatören 4,5 miljoner i rättegångskostnader, vilket kommer att skrämma andra operatörer från motstånd när krav kommer på att olika internetsajter skall blockeras.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>