Västerbottensveckan

Stefan Löven har valt att inte delta i årets Almedalsvecka. Mycket klokt. Almedalsveckan är ett vuxendagis för politiker och journalister med liten eller ingen nytta för de skattepengar som där förslösas. Även från vårt län måste ”alla som är något” delta för att visa upp sig. Jag tycker att vårt läns politiker och politikerstyrda organisationer skall följa Stefan Lövens exempel och i stället för Gotland fokusera på de som legitimerar deras existens, väljarna i vårt län.

Gör en Västerbottensvecka i, exempelvis Lycksele, som ligger rätt centralt för vårt län. Låt politikerna visa upp sig och de politiska organisationerna som verkar i skymundan utan egentlig insyn, framträda. Vi har ett antal riksdagsmän som sitter på länets bänk i riksdagen. De tillhör idag, med något enstaka undantag, osynliga klubben. Ge dessa ett forum för att presentera sina idéer för vad de vill göra i rikspolitiken för vårt län, och vad de åstadkommit sedan föregående val. Länsstyrelsen och kommunerna torde också ha en hel del att bidra med när det gäller länets framtida utveckling och hur de ser på länets möjligheter. Region Västerbotten får även en möjlighet att utveckla varför de existerar på bekostnad av länets sjukvårdsresurser och kommunal omsorg. Inte minst viktigt nu när alla partier verkar vara överens om att organisationen skall läggas ned, men enbart för att likt fågel Fenix återuppstå igen.

Eftersom vi nästa år har ett val vore det på sin plats att göra en Västerbottensvecka redan i år. Avboka Almedalen och satsa helhjärtat på Lycksele. Förutom demokratisk närhet så stannar vårt läns skattepengar inom länet. Att avstå från en ”informell och trevlig träff” på Gotland kommer inte att innebära någon som helst förlust för länet och dess skattebetalare. Visserligen är kanske en Västerbottensvecka inte lika hipp för de politiska företrädare som vill ta en öl i Visby i glada vänners lag, men börja med att bjuda in Stefan Löven. Jag tror att han kommer. En Västerbottensvecka ligger helt i linje med hans argument för att avstå från Almedalen.

 

En kommentar

  1. Gerd

    Mycket bra förslag! Ta det gärna i anslutning till trav veckan i Lycksele. Där är det ju många glada människor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>