Regionkommun Västerbotten???

Efter lindrigt sagt massiv kritik av fenomenet Region Västerbotten finns nu starka krafter för att lägga ned verksamheten. Alla verkar ha förstått hur det sticker i ögonen på skattebetalarna att en verksamhet som är fullständigt odemokratiskt varje år kan stjäla pengar från sjukvården. Alla utom de som är verksamma inom Region Västerbotten. Där fortsätter nyanställningar med flera annonser varje månad. Som om inget hänt.

Landstinget har under årtionden, även före Region Västerbottens tillkomst, byggt upp en parallell organisation till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen torde vara den som är bäst skickad att hantera länsövergripande struktur-,utvecklings- och näringslivsfrågor. Problemet är att vårt län, liksom andra län, har en uppsjö av avsatta politiker som måste hitta en sysselsättning. Därför skapades detta vuxendagis som kallas Region Västerbotten. Jag skulle vilja veta en enda, endast en enda, fördel eller framgång för länet som tillkommit enbart för att vi haft Region Västerbotten. Det finns inte, allt som sker i länet med bredband, infrastruktur, näringsliv etc sker med eller utan Region Västerbotten.

När nu det finns så kraftigt ifrågasättande av Region Västerbottens existens har även styrande politiker i Landstinget vaknat till liv och meddelat att Region Västerbottens tjänster kanske inte behövs. Vad händer då? Jo, en ny Region Västerbotten skall uppstå under namnet Regionkommun Västerbotten. Allt för att alla dessa före detta politiker skall ha fortsatt försörjning på sjukvårdens bekostnad.

Lägg ned Region Västerbotten nu. Avskeda alla anställda. Ta en diskussion med Länsstyrelsen och landshövdingen om rollfördelningen mellan Landstinget och Länsstyrelsen. Länstyrelsen är statlig, styrs via uppdragsbrev från regeringen och har en mycket långvarig erfarenhet av regionala frågor. Det är den naturliga kanalen för regional utveckling. Inte vare sig Region Västerbotten eller Regionkommun Västerbotten. De arbetsuppgifter som anses nödvändiga för utveckling av länet kan nog innebära att Länsstyrelse behöver förstärka sin organisation. Frågan är bara om alla de som idag är anställda av Region Västerbotten verkligen behövs, om deras speciella kompetens efterfrågas. Om inte så finns en annan arbetsmarknad.

Detta med Landstingets verksamhet som inte är sjukvård, det enda som motiverar rätten till skatteuppbörd är en klar valfråga. Inte en krona till annat än sjukvård så länge som sjukvården behov inte är fyllda. Klarar inte Landstingets politiker av att hantera detta så finns bara en enda väg att gå. För över sjukvårdens uppgifter till staten. Först då kanske vi får en över landet jämställd sjukvård och vi slipper uppleva mer det som skett i Sollefteå. Jag gissar att Region Västernorrland sitter i orubbat bo trots de kraftiga inskränkningar som sker i det länets sjukvård.

 

2 kommentarer

 1. Jan Sjöström

  Hej.
  Vill bekräfta din syn i saken, möjligtvis med tillägget att jag med stigande
  ålder kommer på mig med mörkare och mörkare tankar i ”sakernas tillstånd”
  Nej Demokrati eller annat av pöbel påkommet begrepp inte bara verkar, utan
  är någonting som kräver en djupare eftertanke.
  All makt utgår från folket ? Nej naturligtvis inte, flertalet av oss har bara inte
  fattat att all makt utgår från den som har kraft att ta samt behålla den ?
  I en fungerande Demokrati förutsätts den ”offentligt tjänande” person eller
  verksamhet, upphöra i det ögonblick tjänsten inte kan motiveras eller med
  trovärdighet förklaras, i Svensk Demokrati tillskapas med skyndsamhet plats
  i ”valfritt äldredagis” givetvis kan nomenklaturan i sann socialistisk ordning
  inte lämnas utan behövligt socialt skyddsnät i detta menas högre löner till
  mindre, nej fel ”inget ansvar” skall det ju vara. Floskler som kärlek,rättvisa
  jämlikhet och solidaritet upprepas som utifrån inlärda muskelreflexer,
  nej jag är ytterst pessimistisk i frågan ”inte en krona till annat än sjukvård”
  helt av skälet att väljarkåren ännu inte svälter. D v s när flertalet ännu inte
  insett vad som förlorats..

 2. Gerd

  Deras fortsatta existens har sin säkring i att alla partier från höger till vänster sitter med runt soppkastrullerna. Oftas intagna utomlands efter ett betungande sammanträde på en halvtimme. De där parasiterna blir vi aldrig av med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>