Treenigheten

Det finns en symbiotisk treenighet  i form av politiker-media-medborgare. När den fungerar som den ska så är demokratin fulländad.

Politikerna är folkvalda och har sitt uppdrag av väljarna. Politikerna förväntas vara oförvitliga och orädda. Politikerna förväntas ha en klar ide om vad de vill åstadkomma. Politikerna förväntas även ha förmåga att utöva den makt som lagts i deras händer utan att snegla på opinionssiffror eller rädas för mediala vinklingar som kan skada eller ifrågasätta deras image.

Media har sin makt av att kunna attrahera en publik som är beredd att betala för att lyssna på deras analyser. Media förväntas att inte sortera eller sålla i ett nyhetsflöde utifrån politisk hänsyn eller egen agenda. Media förväntas att göra rapporteringar utan att denna tippar över i en sensationsjournalistik. Media förväntas fylla rollen som tredje statsmakt genom att vara obunden till politiker och/eller politisk uppfattning. Medierna förväntas respektera den demokratiska processen.

Medborgarna förväntar sig att politikerna faktiskt gör vad de utlovat. Medborgarna förväntar sig att media också rapportera vad som händer i samhället på ett öppet och transparant sätt, ungefär som i eden i en domstol, att intet förtiga, lägga till eller undandra. Medborgarna har sin makt i valprocessen och i sin mediekonsumtion.

Det har skett ett mycket omtumlande systemskifte för såväl politiker som media under det senaste året. Plötsligt upptäcker såväl media som politiker att medborgarna inte accepterar att bli satta vid sidan om. Att medborgarna inte finner sig i att bli ”undervisade” i vad som är rätt och fel. Att medborgarna inte accepterar att de inte tillerkänns egen tankeförmåga, analysförmåga eller att självständigt kunna bilda sig sin egen uppfattning baserad på tillgänglig information. Det vill säga förmåga till källkritik

Lokalt har vår länstidning VK gjort ett antal hedervärda insatser i form av granskande journalistik. Studiefrämjandet och nu senast Umeå Kommuns minst sagt besynnerliga syn på vilka frihetsgrader som tjänstemän och politiker kan kosta på sig med mina och dina skattepengar. Plötslig uppstår en situation där våra politiker rycks ur sin bekvämlighetszon. De är svarslösa inför det slöseri som uppdagats. Sådana här relationer skall vi väl inte ha mellan media och politik. Reaktionen från politisk och tjänstemannaledning inom Umeå kommun visar på nödvändigheten av granskande journalistik.

Den politiska och högre tjänstemannaorganisationen världsfrånvända och insiktslösa reaktionerna på slöseriet med skattemedel inom kommunen visas allra tydligast i ett uttalande om att ”tjänstemännen måste få bygga sitt varumärke”. Inom Region Västerbotten finns många individer som lär behöva bygga sitt varumärke.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>