Palmolja

SVT:s Anders Lundin gjorde ett reportage från en palmoljeodling i ett naturprogram. Efter att sedvanligt kritiserat palmoljeplantagen som etabelrats på bekostnad av nedhuggen regnskog, svepte teamet iväg till Sverige och likställde Svenskt skogsbruk med dessa palmoljeplantager. Logiken var svår att hitta, men det spelar ingen roll när rådgivningen till programinnehållet bistods av en Statstjänsteman, (anställd på en av landets länsstyrelser) tillika aktiv motståndare till allt vad skogsbruk heter.

Förmodligen satte sig TV teamet ned med en kopp kaffe efter förrättat värv, tog en kaka från en av alla dessa kakburkar som finns på alla arbetsplatser i Sverige och var mycket nöjda med sig själva. Här hade man lyckats med att både kritisera palmoljeindustrin och svenska skogsägare i ett och samma program. Men, de läste förmodligen inte på innehållsförteckningen på kakburken. Om de gjort det skulle de sett att kakorna innehåller palmolja. För i vårt skenheliga land, som är snara att kritisera allt och alla så understödjer vi aktiv palmoljeindustrin.

Sverige importerar runt 125000 ton palmolja årligen (2015). Av det går ungefär hälften till biodrivmedel. Ni vet den nya given från vår miljöinriktade regering för att minska koldioxidutsläpp. Där har palmoljan sin givna plats. Inte svensk råvara från våra åkrar eller vår skog. För i sedvanlig ordning är det bättre att låta någon annan bära konsekvenserna av vår konsumtion, vare sig det gäller livsmedel, farmaceutiska produkter eller petroleumbaserade insatsvaror.

Så tillbaks till våra kakburkar. I Sverige används ungefär 6 kilo palmolja per person och år i våra livsmedelsprodukter. Mot det skall ställas vårt förhatliga jordbruk där våra fisande kor bidrar till mjölk som i sin tur genererar bland annat smör. Svensk konsumtion av smör ligger på cirka 3 kilo per år. Det innebär att palmolja är ett vanligare livsmedel än inhemskt producerat smör. Men det är klart, vi slipper se palmoljeplantagerna, och vi slipper alla dessa kor som per definition är värre för miljön än oljeplantagerna.

Gör ett försök att hitta skorpor, färdigproducerade kakor eller andra livsmedel som inte innehåller palmolja. Man får leta rätt länge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>