Det nya halvkilot

Det finns en hel del väl etablerade måttenheter som vi vant oss vid. Att en liter mjölk innehåller en liter, att ett halvt kilo smör är ett halvt kilo, att två kilo socker eller mjöl också är två kilo, att ett halvt kilo kaffe också är ett halvt kilo. Uppräkningen kan göras rätt lång. För det är etablerade begrepp precis som en matsked eller en tesked i recept.

När jag som kokkaffedrickande konsument så skall köpa mina halvkilos kaffepaket har nu förpackningen ändrat utseende. Ny design, kan tänkas men, paketet såg mindre ut än tidigare. Inte konstigt eftersom det nya halvkilot var 450 gram. Så Gevalia, som är aktuellt märke, vågar tydligen inte öppet höja priset på sina produkter utan minskar innehållet.

Så det nya halvkilot är nu 450 gram. Undrar när den nya litern blir 9 dl. och skall man följa i Gevalias spå blir det nya kilot 9 hekto. Man kan fråga sig varför vi konsumenter hela tiden skall behöva finna oss i att priset bibehålls men kvantiteten minskar. Är det månde för att producenterna inte vågar motivera en prishöjning utan i stället minskar kvantiteten?

Bäst att passa på och tanka bilen medan det fortfarande registreras en liter i pumparna och det faktiskt levereras en liter bensin. Vem vet, kanske Sveriges mest landsbygdsfientliga parti, Miljöpartiet, kommer på en ny skatt riktat mot landsbygden. En deciliter per liter drivmedel.

2 kommentarer

  1. dagl

    Kilo skall definieras om och inte längre vara vikten av en platiumklump i Paris, men det är osannolikt du kommer att märka skillnaden på kaffepaketens storlek.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>