Jag är mycket stolt över mitt land

När den blinda och orättfärdiga terrorn slår till och sprider död och skador bland oskyddade människor, så prövas vårt samhälle. Det som skedde  Stockholm i fredags är inte enbart ett angrepp på Stockholm, det är ett angrepp på hela landet. Och vårt svenska samhälle stod upp mot detta angrepp med medmänsklighet, solidaritet och ett effektivt myndighetsarbete.

Det finns bilder som för alltid etsats sig fast i mitt sinne från attentatet. Poliser som springer mot faran, utan att egentligen veta vad som kommer att möta dem, samtidigt som de skickar människor åt motsatt håll. En tungt beväpnad polis som hjälper en äldre dam med krycka över gatan. En polisbil som är fullständigt övertäckt med blommor från tacksamma medborgare. Sjukvårdspersonal som utan tanke på egen säkerhet kastar sig in rakt i förödelsen för att rädda liv. Butiksägare och andra som hjälper till så gott de kan i den förvirrade situation som råder efter attentatet. Föraren av värdetransportbilen som försökte hindra lastbilens framfart och hela tiden signalerade för att varna. Han räddade säkert livet på åtskilliga

Jag är stolt över våra ledare för de olika riksdagspartierna. De sluter upp som en man bakom landets Statsminister. Ingen försöker ens vinna politiska poäng på det inträffade. Stefan Löven är landets ledare. Med tydlighet och lugn visar han detta. Det är samma känsla som när Torbjörn Fälldin under ubåtskrisen beordrade Sveriges ÖB, ”håll gränsen”. Inget politiskt käbbel. Vi är ett, en nation bakom vår statsminister.

Den manifestation som hölls på Sergels Torg med tiotusentals deltagare och de manifestationer som hölls på övriga platser i landet, där alla, oberoende av hudfärg, politisk eller religiös tillhörighet sluter upp bakom vårt land, de värderingar som är vårt land, vår demokrati och våra myndigheter är ett uttryck för den styrka som vi har tillsammans. Jag är stolt över mitt land. Jag är glad att få vara en del av detta land. Ett land som när det uppstår en allvarlig kris, visar sig kunna stå enat och vara beredd att försvara vår demokrati.

När denna händelse så småningom bleknar i historiens sken hoppas jag att vi aldrig mer behöver se stenkastning mot blåljuspersonal. Utan dem har vi inget och vi är skyldiga dem mycket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>