Kulturen och svartarbete

Utan de papperslösa som arbetar svart inom restauranger, budfirmor, flyttfirmor, städning, byggfirmor mm så stannar Sverige påstår Aftonbladets kultursidor i en artikel den 10 april. Utan de papperslös skulle medelklassen, dit artikelförfattaren torde räknas, inte kunna bygga om sina badrum utan att ta dyra lån. Kontentan av innehållet i artikeln är att utan de papperslösa som arbetar svart skulle Sverige sluta fungera.

Jag vet inte om man skall skratta eller gråta. Aftonbladet är uppenbarligen, åtminstone när det gäller kultursidorna, inte ett språkrör för socialdemokratin. Vi har en stor arbetslöshet bland ungdomar i Sverige. Att hävda att Sverige skulle upphöra att fungera om de slavliknande villkor som många papperslösa arbetar under är ett villkor för att Sverige fungerar är ett väldigt apart synsätt. De papperslösa saknar all den trygghet i form av försäkringar, anställningstrygghet mm som utmärker en anställning. De papperslösas arbete gör att många mindre seriösa firmor kan runda allt vad säkerhets, miljö och skattelagstiftning heter. Den svarta sektor som byggs upp av dessa företag slår ut seriösa företag och är endast till gagn för den organiserade brottsligheten.

Men det verkar inte vara något som bekymrar. För uppenbarligen har det samhällsskikt som artikelförfattaren rör sig i vant sig vid att ha en egna husslavar som för en billig penning är beredd att göra arbeten som i ett vitt format skulle bli alltför dyrt. Förmodligen är detta också ett storstadsproblem. Jag tvivlar att landsbygdens företag håller sig med papperslösa som anställda. Men det är klart skall man ha pengar över för fester, nöjen och galor så krävs att man genar så mycket det går i kurvorna. Då är svart arbetskraft ett verksamt medel. Undrar om det är så att kultursidorna i Aftonbladet är en av förespråkarna till fullständig avveckling av ROT-avdrag. Förmodligen, för det innebär att även vanliga människor som anlitar seriösa och hederliga företag också kan renovera sina badrum

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>