Vart i hela världen är världen på väg?

När blir man medveten om oro i omvärlden och hur påverkar det oss?

Personligen kan jag relatera till tre händelser där jag känt stor oro och olust. Det första var 1956 under Ungernrevolten och Sovjets inmarsch i Ungern. Då fanns ingen TV utan radion stod för dramatiska reportage. Jag så oron i mina föräldrars ögon, det var trots allt bara nio år sedan andra världskriget slutade och Sovjetunionen var mycket aggressivt och siktade på totalt världsherravälde. Nästa situation var under sexdagarskriget i Israel. Jag hade ryckt in på 15 månaders militärtjänst och gick beredskap. Det var bara vi och stambefälen på I20, de nya rekryterna hade inte ryckt in än. Ingen visste vart det hela skulle sluta och Sverige höjde risknivån. Vi sprang omkring med skarpladdade vapen och spärrade av hela I20 området. Risken att det hela skulle eskalera var betydande. Bakom ena parten stod Sovjet och bakom den andra USA. Den tredje situationen var när Pragvåren brutalt slogs ned av Sovjet. Även då skakade världen. Hur långt skulle Sovjet driva det hela? Ingen visste och Europa var fult av ”nyttiga idioter” som svurit sin trohet till kommunismen.

Efter Sovjetunionens fall och avspänningen i världen har allt sett hoppfullt ut. Visst, det småkrigas, utövas våld och dykt upp nya despoter, men inget som egentligen hotat världsfreden. Europa har stått enat och en, om dock skör, balans har rått mellan de stora aktörerna på världsscenen.

Men så idag, i denna moderna tid, har dykt upp nya knäppgökar som verkar totalt tappat konceptet. I Turkiet verkar en mini Hitler med drömmar om att skapa ett nytt Osmanskt rike. För att nå dit gör han allt för att erhålla absolut makt. Likheten med nazityskland under 1930-talet är slående. I Nordkorea sitter nästa krigsherre som inget hellre vill än att få visa hur stor och stark han är genom ett krig. Att han sedan betraktar sig själv som mer eller mindre en gudom gör inte saken bättre. Sedan har vi den som sitter med avtryckaren till världens största krigsmakt, USA. En förvuxen barnunge utan impulskontroll. Han omger sig dessutom med enbart jasägare och då helst från sin egen familj. Dottern gråter över en gasatack i Syrien och för att tillfredsställa henna skickar han iväg ett antal missiler. I det här läget börjar Putin att framstå som en trygg och förutsägbar person, även om även han har ambitioner. Ambitioner att återupprätta det gamla Sovjetimperiet.

Det har skramlats med vapen tidigare efter andra världskriget, men det har trots allt funnits spärrar som hindrat totalt kaos. Ledarna för de stora nationerna har hela tiden hållit sin militär i stramt koppel. Men med en president utan impulskontroll som sitter i Vita hustet idag är det dock annorlunda. På något sätt behöver han avleda uppmärksamheten från det han lovat inför presidentvalet och vad han kan åstadkomma. Kan han inte leverera så lär han inte sitta mer än max ett år till. Då kan en ”Wag the dog” situation komma väl till pass. För första gången på mycket länge känner jag en oro för vart världen är på väg.

3 kommentarer

 1. Dag Lindgren

  Den övergripande statistiken visar att en allt mindre del av mänskligheten dödas av andra människor sedan 1940. Möjligen har den positiva trenden brutits de senaste åren, men trenden har knappast vänts. Inte är det bra vad som hänt de sista åren men ändå knappast skäl till mer än mycket måttlig upprustning, starkare upprustning nu innebär att Sverige bidrar till ökad våldstrend och tro på militära lösningar.

  • Lennart Lindberg (inläggsförfattare)

   Samtidigt finns inget skäl till att Sverige har en beredskap för folkets försörjning som vilar på butikernas lager. Om något inträffar så klarar vi, det vill säga Sverige, cirka sju dagar. Vi har en hel del att lära av Finland.

   • Dag Lindgren

    När det gäller beredskap för olika typer av avspärrningar och sammanbrott håller jag helt med om att de bör ökas och utredas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>