Ingvar har alltid rätt

Vi är nog många (framförallt män) som öppnat ett platt paket från IKEA, struntat i monteringsanvisningen och börjat skruva. Bra karl reder sig själv. Inget fjolls med instruktioner eller annat. Jag vet nog hur det skall göras. Men resultatet blir alltid att monteringen blir ett fiasko. Jag fick lära mig det när jag skulle montera ett IKEA kök. Det jag skruvat ihop fick demonteras. Nu följer jag alltid slaviskt Ingvars instruktioner. Ingvar har alltid rätt.

Samma sak gäller med Lego. Lego av idag är mer än färgglad klotsar. Det är flygplan, båtar, bilar, rymdskepp mm. Även Lego har instruktioner som är detaljerade, tydliga och lätt att följa. Även om barnbarnen är lite otåliga och vill ha den färdiga produkten som den ser ut på bilden snabbast möjligt. Men utan tydliga instruktioner skulle, Legobilen eller IKEA köket aldrig fås att fungera.

Nu är det inte enbart IKEA som har platta paket. Det är mycket av det som vi köper som kräver montering i en eller annan form. Jag har lärt mig läxan och följer alltid monteringsinstruktionerna. Men det si och så med pedagogiken. Jag skulle montera en bygg klyv som jag köpt. Efter att ha suttit i några timmar och skruvat så hade jag fortfarande delar över som var omöjligt att identifiera var de skull sitta. Dags att kalla in expertisen, kära hustru. Medan jag kokade högröd av ilska, så gick hon systematiskt igenom monteringsinstruktionen punkt för punkt. Inte hon heller kunde identifiera var de överblivna delarna hörde hemma. Tydligen hade de ingen funktion för klyven, eller också var instruktionen inte uppdaterad, i vart fall fungerar klyven som den ska trots allt, utan de överblivna delarna.

Alla de paket som kräver montering innehåller instruktioner. Men först ett avsnitt med varningar. Varningsdelen upptar oftast mer än halva instruktionshäftet och formulerad utifrån amerikansk (det vill säga rädslan för stämning) modell. En del av varningarna är rätt idiotiska. Gräsklipparen kan inte användas till hårklippning, borrmaskinen går inte att använd i tandborstning, grillen är inte en värmekälla som kan användas inomhus etc. Kanske nödvändigt i USA. Läste om en som köpt en husbil och satt på farthållaren och sedan gått in i husbilen för att koka kaffe. Han körde av vägen givetvis, att det krävs en chaufför för att framföra ett fordon hade han frånsett. Men eftersom det inte klart framgick i instruktionen kring farthållare så stämde han fabrikanten. När så man kommer till själva instruktionen så är den av modell sprängskiss i mikroformat. Det vill säga i princip omöjlig att tyda.

Ingvar och LEGO har mycket att lära andra fabrikanter. För Ingvar har alltid rätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>