170 gripna

I ett derby mellan AIK och Djurgården i helgen på Friends Arena !!!  greps 170 personer för våldsamt upplopp. Det här är inte första och torde inte vara sista gången som slöddret tar för sig och lever med våld som livslust. Samtidigt är det minst sagt förunderligt att poliskåren, som redan är hårt anstränga, ska behöva lägga tid på någonting så fånigt som ett fotbollsarrangemang. 170 gripna, det innebär att det är frågan om en rätt rejäl polisinsats. En polisinsats som begränsat övrigt polisarbete inom Stockholms stad, och förmodligen andra polisdistrikt, under helgen.

Jag undrar hur mycket denna enstaka polisinsats kostar. Polisen brottas hela tiden med bristande resurser, såväl ekonomiskt som personellt. Det problemet finns inte i fotbollens värld. Där betalas glatt miljon och miljardbelopp för fotbollsspelare. Olika TV-bolag bidrar till penningcirkusen genom att köpa ensamrätt till olika evenemang. Fotbollen är inte en fattig och resurssvag verksamhet. Fotbollen kan uppenbarligen inte hålla rent framför sin egen dörr. Fotbollen anser uppenbarligen att detta är en samfällig uppgift. Det är det inte. En fotbollsmatch är inte något som är av väsentlig betydelse för samhället. Det är däremot att poliser finns tillgängliga över hela landet, hela tiden, vilket begränsas av sådana här arrangemang.

Stäng arenorna för publik och öppna dem först när fotbollsklubbarna, med egenavlönade vakter, kan garantera ordning och säkerhet. Eller låt klubbarna själva betala de polisinsatser som krävs för att genomföra en fotbollsmatch. Det har de råd med. Kanske blir priset på en enskild fotbollsspelare något lägre. Men det i sin tur drabbar inga fattiga. De som däremot drabbas är de som utsatts för brott och inte fått hjälp därför att det inte finns tillgängliga poliser. De är upptagna med att hålla ordning på ett fotbollsderby eller komplediga för den extra polisinsats som krävts för att hålla ordning på en fotbollsmatch.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>