Tomteflyg och ”ekologiska julgranar”

Jag är en nörd, skall erkännas. I vart fall när det gäller vissa saker. Som flyg- och båttrafik. Därför har jag två appar, där man på den ena kan följa båttrafiken och den andra flygtrafiken. Den här nördigheten tillhör för de flesta avdelningen mindre värdefullt vetande, men den har för mig i vart fall öppnat ögonen när det gäller två saker. Dels hur omfattande fartygstrafik som faktiskt trafikerar vår kust med nyttigheter och dels hur många flygplan som korsar vårt län.

Nu under december pågår tomteflyget för fullt. Inte så att det är tomten a la Disney med släde och renar, utan en ständig trafik från Storbritannien och Irland på väg till Kittla, Ivalo eller Rovaniemi.  Vi ett och samma tillfälle räknade jag till 15 flyg i luften samtidigt. Har ingen aning om hur många flyg som passerar vårt län på väg till snö och tomte, men utifrån omfattningen vi ett givet tillfälle så torde det röra sig om ett femtiotal flyg om dagen. Inget ont i att engelsmän eller irländare vill uppleva julstämning med ”riktiga” tillbehör, som exempelvis snö. Men det får en att fundera. Tillsammans med alla andra kommersiella flyg som passerar vår landsända på väg till eller ifrån Nordamerika och Asien så lär koldioxidutsläppen från flyget vida överskrida norrlänningars personbilstrafik .

Men givet det gängse synsättet är bilen en miljöbov och flyget undantaget.

I samma anda lyssnar jag till Naturskyddsföreningens förslag till en ekologisk jul. Man skall köpa ekologiska julgranar. Vad är det för något? En plastgran är inte ekologisk, givetvis med det undantaget när tillverkaren/importören betalat en dusör för att få den klassad som ekologisk. Är inte granar som växer i skogarna ekologiska. Eller är det så att först måste man betala till Krav eller någon annan organisation för att få den klassad som ekologisk. Möjligen är det så att tomteflyget också är ekologiskt. Vem vet.

2 kommentarer

 1. Petter

  Allting går att sälja med mördande reklam …………………………….
  Ekologiska granar ,ja man häpnar ,problemen består av att många stadsbor tappat kontakten med landsbygden och bondesamhället och förlitar sig på de snedvridna fakta som finns på nätet.
  Finns veganer som tror vi kan odla vete och bönor i stor skala här i norr. Dessa extremister infiltrerar idag olika myndigheter och påverkar dessa efter sin egen agenda och regeringen har tappat kontrollen över sina myndigheter och fattade beslut. Många myndigheter skapar sina egna lagar idag trots beslut i riksdagen som säger annat.

  • Gerd

   Jag och många med mig undrar vad som händer när folk ( ej politiker för de begriper ändå ingenting) får klart för sig vad en el-bil gör för klimatnytta. Det har blivit som en frireligiös rörelse av,detta. El bilen måste ju laddas med el. Denna el får vi via våra vattenkraftverk, kärnkraft, oljekraftverk liksom kolkraftverk. Och den är dyr och kommer att bli ännu dyrare när tillräckligt många gått på myten och inhandlat sina nya elgrejer. Den kommer inte som miljömupparna tror från ovan utan att det kostar något. Batterierna till elbilarna och även till det näst idiotiska nämligen el cykeln, produceras genom miljöförstöring och av metaller som bara finns i Afrika och som ingen borde bryta eftersom de är en arbetsmiljömässigt en katastrof. GRuvbolagen skickar ner små barn i gruvorna för att bryta dessa metaller.
   Bilarna kostar astronomiska belopp liksom subventionerna upp till 100.000kr per bil. Bara subventionerna för en bil kan man till ex köpa en ny Kia Pikanto som drar 0,4 liter per mil att köra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>