Uppdateringar

Jag vet inte om jag har alltför ålderstigen datautrustning eller om detta är ett generellt problem för alla med Windows 10. Det sprutar uppdateringar i parti och minut och dessutom låser det datorerna i, som jag upplever det, timmar. Mest irriterande är det när man skall gå in och göra en snabb kontroll efter en uppdatering. ”stäng inte av datorn, uppdatering pågår. 20% klart” Känns situationen igen. Nya sökmöjligheter har införts genom ”edge”, en tjänst som är mer reklamrevy än sökmotor, som Internet Explorer. Jag har lyckats behålla Explorer på en av datorerna, vilket är skönt. Att återinstallera Explorer verkar vara en omöjlighet

Sedan har vi Google, som med jämna mellanrum begär att man skall acceptera att de sparar och sorterar i internetsidor utifrån de sökningar som man gjort. De vill också att man skall bekräfta att annonser från olika företag kommer upp vid sökning. Möjligen beror detta tjat från Google på att jag konsekvent använder funktionen alternativ, där jag där jag inte accepterar deras förslag. Sista gången detta skedde var det ca tvåhundra företags annonser som jag nekade till. Jag gissar att jag inom någon vecka får en ny förfrågan.

Mac och Safari börjar te sig som goda alternativ. Men det innebär en period av inlärning. Dessutom är Iphone och Ipad direkt synkroniserade med en Mac. Vad som talar mot Mac är priset. Men min irritation börja väga tyngre än plånboksångesten.

2 kommentarer

 1. Anders

  Internet Explorer går att använda i Windows 10, även om Microsoft helst ser att man använder Edge. Följ denna länk :
  https://support.microsoft.com/sv-se/help/4026136/windows-10-use-internet-explorer

  Annars så kan jag rekommendera webbläsaren Firefox som bryr sig mer om folks integritet än konkurrenterna.

  Dessutom brukar jag ställa in mina webbläsare så att de slänger all internethistorik när man avslutar dem för att försvåra för dem som vill kränga allt möjligt bråte till mig.

 2. Jan Sjöström

  Hej.
  I stora delar så blir vårt digitala fotavtryck viktigare och viktigare. Vi är många
  som inte vill betala för reklam – vi utan dessa behov är oftast upptagna med
  att leva våra liv. Personligen är jag minst lika upprörd som ”alla andra” vuxna,
  i det upplevda tvånget att tillfredsställa de konstant ökade kraven på deltagande
  i än det ena eller det andra.
  I övrigt kan jag inte förstå att inte fler tar beslutet att reagera i nuvarande förhållanden.
  VK distruberar i ökad omfattning sin produkt i digitalt format – trotts detta faktum
  ges inte alternativet ”fritt från reklam”, detta oavsett hur mycket kunden betalar. Jag
  får heller under ingen omständighet missa budskapet ”annonsen”med mindre än att
  jag släcker ner och avslutar läsandet i sin helhet.

  Ofattbart kan jag tycka, vi som i hela vårt liv varit fullt kapabel att skälva avgöra vilka
  personliga behov som kan tänkas önskas bestridas, offras nu hänsynslöst i kampen
  för det – av andra reglerade – behovsstyrda – samhälle som till varje pris skall tillskapas.

  Ibland tillställer jag ”vår framtid”, frågor som betydelse av den personliga integriteten-
  eller,hur gör du om bankkortet släcks ner, o s v.
  I ingen del förstår man ens frågorna – reklam är ju bara bäst – blir svaret alltför ofta, allt
  sånt tänker väl ingen på !
  Ps viss lindring kan finnas i s k annonsblockerade program som ex adblock.

  Hälsning / Jan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>