Public Service

Public Service är Radio- och TV verksamhet som skall ge ett brett och berikande utbud av program utifrån det sändningstillstånd som reglerar verksamheten. Riksdagen beslutar om uppdraget. Verksamheten skall präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till staten, olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället.

För att finansiera verksamheten tas en radio och TV-avgift ut. Denna ligger idag på 2400 kr per år eller 200 kr per månad. TV-avgiften föreslås ersättas med en skatt om 10% upp till en årsinkomst om 131,000 kr, dvs ca 1308 kr per person. Ett hushåll med två vuxna skulle med denna modell betala runt 2616 kr per år.

Public service avgiften blir således, med förslaget om hur tv avgiften skall tas ut, ytterligare en skatt som skall utkrävas. Med den erfarenhet som finns av skatteuttag så är det enkelt att höja för årsinkomsttaket.

Är då utbudet i Public service så speciellt och så brett och berikande att dessa avgifter eller eventuella skatter är motiverade? Smaken är som känt olika, men jag har svårt att se att SVT utbud skiljer sig speciellt från reklamfinansierade kanaler. Vi har nu haft ett antal lördagar med melodifestivaler, och med erfarenhet från tidigare år kommer ytterligare programtid att läggas på presentation och ”analyser” av andra länders bidrag. Sedan kommer finalen. Mer programtid. SVT skall vara ekonomiskt oberoende, men trots det så är såväl kommuner som olika företag med och sponsrar denna cirkus. Samma sak gäller olika sportevenemang. Sedan har vi olika program som ”Gift vid första ögonkastet”, olika debattprogram, som för övrigt går tretton på ett dussin, med självklar dramaturgi. A och B står ljusår från varandra i uppfattning i en fråga och ofta med mycket extrema åsikter. De skall då ”spegla” en aktuell samhällsfråga. Uppdrag granskning har samma upplägg, men med den skillnaden att när programinslaget startas så är slutresultatet, konklusionen, given. Allt som talar mot denna sorteras bort. SR har lite svårt med ”politiskt oberoende” när det avslöjas att en aktiv vänsterpartist i lokalradion står för politiska analyser och interjuver. Möjligen en lapsus. Om inte en extremt dålig internkontroll.

Ska vi då ha kvar Public Service. Ja, men inte i den form som är idag. Fokusera på en TV kanal med nyheter från hela landet, inte bara Stockholm, brett kulturutbud. Vi som är av mer mogen ålder minns med saknad bland annat TV teatern. Mer seriös samhällsbevakning än dagens utbud kunde också vara ett inslag, liksom bättre vetenskapliga analyser och reportage. Där har SVT mycket att lära av radions program ett. För denna form av Public Service skulle jag känna en viss tillfredställelse att betala en avgift, men definitivt inte 200 kr per månad.

Resten av det, om jag tillåts kalla det, ”skräputbud”, som exempelvis melodifestivalen, Gift vid första ögonkastet, olika sportevenemang eller alla dessa matlagningsprogram kan med fördel läggas i en betaltjänst med större frihet i finansiering. Se bara hur olika betaltjänster som exempelvis Netflix, Viaplay  m.fl. vuxit under åren. Det är en speglig av det moderna samhället. Det är upp till var och en att skaffa denna betaltjänst. Och alla vi andra som inte anser att detta är Public Service slipper vara med och betala för detta. Det är valfrihet.

När det börjar kosta 200 kr per månad för programutbudet måste även Public Service ifrågasättas. Är det rätt saker som de sysslar med.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>