Trendig mat

O P Petterson skriver i sin bok ”Nybyggares dagliga leverne” att det är tre saker som medverkat till att bygga upp det land som vi idag betraktar som vårt. Det är fil, potatis och torkad fisk (salt var dyrt och måste köpas). Potatisen är vad som kallas en ”inferiör vara” eller annorlunda uttryckt en fattigmansvara. Med stigande inkomst väljs denna vara bort till förmån för dyrare produkter som kött, ris, pasta eller andra mer lyxbetonade varor. Det finns ett uttryck för det Fattigsverige som existerade långt in på 1960-talet, framförallt på landsbygden, ”en jet stö på pären”. Potatisen var och förblev det som gav näring och mättnad.

Potatis och andra rotfrukter som morötter, palsternacka, kålrötter med flera är tillsammans med bland annat lök råvaror som har en alldeles egen förpackning. De är lätta att förvara, är hållbara och framförallt kan de odlas i stora mängder i Sverige. Är det då detta som är basen i den trendiga vegomaten? Nej, läs olika recept, potatisen lyser med sin frånvaro. I stället är ris och olika pastaprodukter som förespråkas. Detta trots att ris knappast kan betraktas som ”klimatsmart” vilket är motivet till vegomat om jag förstått det hela rätt. Potatisens roll i den svenska kosthållningen verka ha inskränkts till olika chips produkter. Och som färskpotatis till midsommar. I övrigt verkar potatisen måsta genomgå skönhetsgranskning för att platsa på det Svenska matbordet. Minsta lilla deformering så kasseras potatisen. Trots att det är innehållet under skalet som är själva födan.

Var och en blir salig på sin egen tro, heter det, men för mig har hela den här vegotrenden något av ett löjets skimmer över sig. Med motivering att ”rädda klimatet” förespråkas konstlade eller importerade produkter, som soja (som inte kan framställas i Sverige) eller derivat av soja produkter som Tofu, eller varför inte Quorn, en mögelsvamp som processas fram och berikas med socker, mineraler, vitaminer och kryddor. Sedan har vi den hippaste potatisen, sötpotatis, som för övrigt inte är en potatis utan en ört, eller ris. Mycket bättre inhemska råvaror. Eller?

Våra rotsaker är det mest klimatsmarta alternativ som finns. Inte dagens vegomat. Den svenska husmanskosten som förlöjligats och hånats bygger i stor utsträckning på det vi själva kunnat producera inom landet. Och där har våra älskade rotsaker en framträdande plats. I husmanskosten ingår nästan alltid kött eller fisk, men inte i de proportioner som visas i olika matprogram, det vill säga två korslagda morotstrimmor i en såsklick tillsammans med en stor köttbit. Rotsakerna, lök, ärtor olika kålväxter var och är basen köttet och fisken kryddan.

För mig som var barn i Fattigsverige är och förblir potatisen helig. För fortfarande är det så att ”en jet stö på pären”. Utan potatis är måltiden ofullkomlig.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>