Banksekretess

Banksekretessen gäller enligt banklagen (2004:297) och innebär en absolut tystnadsplikt om de kundförhållanden som en bank har. I praktiken innebär det att en bank varken får bekräfta eller dementera om någon är kund i banken. Dessutom innebär det att enbart den banktjänsteman som är kundansvarig får ta del av information om kunden. Lite som inom sjukvården där det inte heller är fritt fram att läsa sjukjournaler för andra än egna patienter. Det här sitter i ryggmärgen hos banktjänstemän och tillämpas strikt.

Samtidigt har utvecklingen inom IT området och möjligheten att samköra olika register inom bankföretaget öppnat nya möjligheter till kartläggning av kunder. Alla banker har på ett eller annat sätt någon form av kundkort där man samlat information vilka tjänster av bankens totala tjänsteutbud som kunden nyttjar. Bekvämt ur bankens synvinkel, men samtidigt en kartläggning som kan missbrukas utan ordentlig kontroll. Därför finns det ofta ett system med uppföljning utifrån inloggning för att fastställa att endast behöriga, det vill säga kundansvariga, besöker kundsammanställningen.

Döm om min förvåning när min bank nu lanserar en ny funktion i internetbanken. ”Mina utgifter” hater den. Där sammanställs hur, och till vad som jag använt mina bankmedel. Oskyldigt? Knappast. Direkt kränkande. Okay, jag kanske är Überkänslig, men jag har väldigt svårt att se vilket behov detta skulle fylla för mig. Däremot innebär det en fullständig kartläggning av mig som kund eftersom alla de betalningstransaktioner som jag gör från konton eller kort registreras på olika utgiftskategorier. Och dessutom finns alla transaktioner i klartext under sammanställningen. Det innebär att banken kan kartlägga var jag handlar och hur ofta, vilka föreningar jag är medlem i, vilka resor jag köper, vilka tidningar som jag prenumererar på, var och hur ofta jag köper böcker, vilka tv-kanaler som jag betalar för, hur ofta jag tankar och var, vilka försäkringsbolag som jag anlitar mm. Allt som rör mitt mest privata liv registreras och sammanställs. Ingen skall ens försöka inbilla mig att denna information inte samtidigt registrens i bankens kundsammanställningen. Jag kan se framför mig hur man på olika konferenser inom banken lovsjungit detta verktyg som något nytt och revolutionerande sätt att fånga kunden. Registrera köpmönster och utifrån detta skapa nya affärsmöjligheter.

Till det skall också läggas ett nytt fenomen dykt upp. Från och med i maj är banker tvingade att lämna ifrån sig kontouppgifter till andra företag om kunden lämnar sitt medgivande. Det är det europeiska betalningsdirektivet PSD2 som träder i kraft. Direktivet har tillkommit för att även icke finansiella företag skall kunna samla in kontouppgifter för att kunna erbjuda ”bättre” finansiella tjänster än dagens banksystem. Det innebär att förtag som Google, Facebook olika konsumentinriktade företag kommer att komma med propåer och erbjudanden för att komma åt våra kontouppgifter. Möjligen stängs näthandeln för alla som inte vill lämna ut sina konton. Dessutom kommer företagen att erbjuda rätt bra betalning till olika banker för att de skall medverka till uppgiftsutlämnaden.

Ytterligare ett steg i den totala kontrollen över våra privatliv och köpmönster. Försök läsa användarvillkoren för exempelvis Facebook och förstå den totala innebörden. Nu strömmar det in begäran om medgivanden för lagring av olika uppgifter från snart sagt alla aktörer för att möta de nya bestämmelserna för integritetsskydd som träder i kraft i maj.

Känns denna utvecklig bekväm? Georg Orwells 1984 ligger nära tillhands. Att använda kort är bekvämt, men detta är baksidan av det kontantlösa samhället. Total kontroll och registrering. Tillfrågas jag som privatperson? Icke. Finns lagstiftning som skyddar mitt privatliv och min integritet? Icke. Jag kommer i fortsättningen att besöka bankomat allt oftare och där det är möjligt återvända till det kontantlösa samhället. För fortfarande är kontanter ett betalningsmedel som accepteras. Där registreras inte mina köpmönster. Än så läge skall kanske tilläggas

En kommentar

  1. Olof

    Kolla på swebbtv (You Tube) Lördagsintervju med Tekonologi Dr. Lars Bern. Där han i tre olika avsnitt, beskriver globaliseringens effekter på ekonomi, demokrati och korruption.
    Mycket tänkvärt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>