Hot mot politiker=hot mot demokratin

Jag delar inte dina åsikter, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den”, är ett uttryck som tillskrivits Voltaire. Fast egentligen är det en engelska, Evelyn Beatrice Hall som formulerade dessa bevingade ord i en biografi om Voltaire 1906. Spelar ingen roll. Essensen av uttrycket är något som vi alla och envar borde omfamna.

Det finns alltför många grupperingar i vårt samhälle som uppenbarligen anser sig stå över alla former av demokratiska processer. Deras åsikter är de enda som räknas. För att försköna det hela kallas det ofta ”civil olydnad”. Vi har otalig exempel, även i Umeå, där politiska riksdagspartier tvingats avbryta sina möten på grund av aggressiva angrepp från dessa individer som anser sig ha ett tolkningsföreträde framför en hel valmanskår.

Jan Hägglund är en politisk profil i Umeå. En person som inte drar sig för att sticka ut hakan i, kanske för många, kontroversiella frågor. Han är mycket grundlig i sina analyser och jag läser hans blogginlägg med glädje och god behållning. Nu senast har han i en rad bloggar lyft fram det orena spel som skett mellan olika muslimska organisationer och framförallt socialdemokratin. Såväl lokalt som nationellt. Obekvämt för inblandade parter, förvisso, men avslöjande för hur långt vissa är berdd att gå för att tillförskansa sig makt och de fördelar makten medför.

När nu Jan Hägglund utsätts för mordhot under ett torgmöte kan man fråga sig vart är vi på väg i vårt samhälle. Ska den demokratiska processen reduceras till den starkes och mest högljuddes vilja. Eller är det sakargument och respekt för andras åsikter som skall råda. Jag har ingen aning om vem, eller vilkas åsikter som den som framfört hotet representerar. Men det är egalt. Den som stör, försöker sabotera eller hotar politiska möten eller politiker har ingen plats i ett samhälle. De är paria.

Stå på dig Jan Hägglund. Din röst behövs i den politiska debatten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>