Hur många myndigheter behövs för att byta en glödlampa?

Sverige har hyperinflation när det gäller tillskapande av nya myndigheter. Regeringen har ett drygt jobb att författa de årliga regleringsbreven som skall styra myndigheternas verksamhet. Fragmenteringen i Svenskt myndighetsutövande bllir extra tydlig när landet utsätts för oväntade och omfattande påfrestningar. Ingen har egentligen något ansvar för någonting. Och i slutänden är det, eller rättare blir det alltid, ett kommunalt ansvar. För det finns alltid någon förordning som säger så. Givetvis författade av respektive myndighet.

Hur har vi hamnat i en sådan situation? Svaret är att i vårt land finns ingen som vågar ta ansvar för någonting överhuvudtaget. Politiker får byxångest så snart någon journalist börjar fråga, och vilket ansvar har du för detta som hänt? Lösningen blir alltid, vi skall titta in i frågan, vi tillsätter en utredning. Många gånger mynnar det ut i en ny myndighet.

Att våga ta ansvar, eller för den delen våga ta ett ställningstagande är grunden för mognad. Mognad verkar vara en bristvara i dagens samhälle. De flesta verkar vara teflonbehandlade. Ser inget, hör inget, säger inget. Tre apor.

Så hur många myndigheter krävs för att byta en glödlampa? Först en vars uppgift är att konstatera att glödlampan är trasig. Det är iofs inte helt säkert föränn den testats ordentligt. Att den inte tänds är inget bevis nog. Sedan kommer myndigheten för val av ny glödlampa. Vilken typ, vilken ljusstyrka och vilket watt tal som är lämpligt, kräver en noggran analys. Dessutom måste hänsyn tas till eventuella EU regler. Efter en lång och omsorgsfull process hittas äntligen rätt lamptyp. Sedan kommer myndigheten vars uppgift är att utföra själva jobbet, det vill säga byte av glödlampa, in på banan. Nu blir det problematiskt. Dels måste en upphandling göras för glödlampsbytet och dels måste alla säkerhetsföreskrifter som rör glödlampsbytet uppdateras så att ingen skugga skall falla på myndigheten.

När allt detta är klart går en rekommendation ut till den kommun som drabbats av trasig glödlampa. Glödlampan kan bytas, men det krävs att kommunen anlitar en konsult som rätt tillvaratar myndigheternas olika ställningstaganden. Men kommunen har redan skickat en vaktmästare som bytt glödlampan. Kommunen kunde inte vänta ett halvår utan skrider till handling i stället.

Vad jag saknar den gamla trista och grå statstjänstemannen. En välutbildad och skolad i myndighetsutövande. En ytterst kompetent person som vigt sitt liv till myndigheten. Och som med självklar kompetens vågade fatta beslut

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>