Digital 70-åring ?

Vi som är födda på 1940-talet är de som datoriserat Sverige. Vi har följt utvecklingen från Dos-prompt med disketter och katalogbyggen till dagens skalteknik. Vi har lärt oss hantera ordbehandlingsprogram och excel. Att vi behärskar excel är ett utslag av att vi faktiskt har gedigna mattekunskaper, vilket krävs för att bygga program i excel.

Lite förvånad blir jag när jag dels läser insändare som ojar sig över pågående digitalisering och känner skräck för datorvärlden och dels att så stor andel av befolkningen inte finns med i dagens digitala värld. Visst, det kan vara svårt att hänga med i alla svängar, men samtidigt är det inte speciellt komplicerat. Det gäller snarare att välja bort det som inte bidrar till nämnvärt till information eller upplysning. Även om det verkar som om världen kretsar runt offentliga dagböcker på internet som Facebook, instagram och twitter. Lite granna verkar det som om just dessa instrument är det som mäter ”datamognad”.

Ett större problem är kostnaden för att ha tillgång till internet. Hårdvaran är inte gratis. Och uppkopplingen kostar en rejäl slant varje månad. Är det då så märkligt egentligen att delar av den äldre befolkningen avstår från internet och datorer. Vi har trots allt i detta land en alltför stor grupp av fattigpensionärer, för dem är valet är enkelt. Heller mat, försäkringar och kläder än internet.

Ska hela Sverige digitaliseras och alla kontakter med myndigheter ske via chat, kanske man även skalll stödja, med statliga pengar, månadskostnad för internet och bidrag till hårdvara, för den grupp pensionärer som är de svagaste i samhället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>