Glömda ord och företeelser

Vissa ord och företeelser som en gång var en naturlig del av vår tillvaro försvinner och uppväxande generationer har ingen aning om vad de innebar.

I dessa snörika tider har jag två ord.

Det ena är väghyvel, eller som vi som barn kallade den ”bitvargen”. En väghyvel är en maskin med tre hjulaxlar och ett schaktblad, som går att vinkla och höja i otaliga lägen. Tidigare var väghyveln ett vanligt inslag i snöröjningen, när den isrev ojämna vägbanor. Dagens barn, exempelvis mina barnbarn, har ingen aning om vad en väghyvel är för maskin. De har aldrig sett en sådan i verkligheten. Ett annat ord som var mycket vanligt i dagligt språkbruk under 1960 och 1970-talet är, var snösvängen. Snösvängen innebar att alla åkerier med resurser för snöröjning var engagerade med att rensa gator och trottoarer från snö. Det var viktigt för kommunen med framkomlighet, snörensade trottoarer och korsningar där sikten inte doldes av stora snöhögar. En i och för sig en anomalitet, när villaägare är skyldiga att trimma häckar, träd och buskar som skymmer sikten, men snöhögar i korsningar är helt ok.

När det gäller snösvängen har ett nytt element smugit sig in som minskar aktiviteten när det gäller snöröjning. Miljö och klimat. Den snö som faller rakt ned omvandlas när den skottas ihop till miljöfarligt avfall och skapar stora bekymmer för kommunen. Den går inte att hantera hur som helst. Att lasta ut den och köra bort den innebär i princip att en miljökonsekvensutredning måste göras. En dyr historia, så därför låter man den ligga kvar på trottoarer och i korsningar. Dessutom är det kostnadsbesparande.

Väghyvel och snösväng är två bortglömda ord som skulle kunna återupplivas och återanvändas i sitt ursprungliga skick. Till glädje för kommunmedborgarna men till nackdel för kommunens snöröjningsbudgeten.

Det här var två glömda ord och företeelser. Fler ord finns som exempelvis, förlåt, tack, etik, moral, hänsyn, för att inte glömma, ansvar mm. Många ord som fallit i glömska och borde återupplivas. Eller?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>