Kulturella svampar

Kultur, det är viktigt det. Hur många gånger har vi inte fått höra det och via våra skattepengar fått ersätta den ena egendomligheten efter den andra. Men när det gäller kultur verkar det inte finnas några gränser eller ens en gnutta av självinsikt. Man är sig själv nog och kan som den elit som man representerar alltid ha tolkningsföreträde om vad som är ”kultur”.

Problemet med dessa kulturmänniskor är att de inte kan leva på sitt kulturutövande utan skattefinansiering. Det publika intresset brister. Men det verkar som ju mer extrema kulturella idéer som presenteras desto säkrare är att staten eller kommunerna öppnar börsen. Sådana trivialiteter som bibliotek såväl skolbibliotek som offentliga får stå tillbaks. Det finns viktigare kulturella mål än dessa.

Kulturbryggan som är en del av den statliga Konstnärsnämnden har beviljat 1,030,000 kr till en konstutställning för fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar. Inte människor. Ett verkligen behjärtansvärt ändamål att tillgodose en bortglömd grupps behov av kultur (svampar och maskar). Lite oklart dock hur målgruppen för utställningen, svampar och maskar skall kunna tillgodogöra sig kultursatsningens budskap, eller vad som är det egentliga budskapet till målgruppen. Förmodligen kommer mer kulturanslag (skattepengar) att krävas för att hjälpa svamparna och maskarna att tolka utställningens inre mening. För detta torde vara en av de viktigaste kulturhändelser som erhållit statliga medel under de gångna åren. Det kan väl knappast vara så att detta är ytterligare ett utslag av den totala brist på verklighetsförankring som speglar den kulturella världsbilden.

Men man skall inte raljera för ordet kultur kommer från det latinska ordet cultura och är synonymt med odling. Och alla som provat på odling vet hur viktiga maskarna är för odlingen, kultiveringen. Så varför inte ge lite tillbaks?

Det finns fler målgrupper som borde kulturellt uppmärksammas. Vi har vid vårt fågelbord haft och har ekorrar som låtit sig väl smaka på de fröer som vi tillhandahåller. Ekorrarna har därmed domesticerats av fågelbordet. Med hjälp av ”Kulturbryggan” vore det behjärtansvärt att åter ge dessa ekorrar en inblick i sitt naturliga habitat, Med någon eller några miljoner så skulle en utställning av gran- och tallkottar ge ekorrarna möjlighet att återknyta till sina naturliga levnadsbetingelser. Det skulle häva den socialisering som det fått under vintern när vi varje morgon hälsat dem med ”hej Kurre”

 

En kommentar

  1. olle

    Kulturella svampar, kan det vara sådana svampar och arter som av Naurvårdsverket blivit klassade som rödlistade , Dessa svampar och lavar som deltar i nedbrytningsprocessen av död ved och riskerar att bli utrotade ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>