Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Rätt att inte befatta sig

Av , , Bli först att kommentera 0

Demokrati för mig är i allmänhet folkstyre vilket för min del innebär att människor är lika mycket värde och har rätt att påverka. Och det innebär att både ta ställning för något och ta avstånd från något. Demokrati innebär inte att jag måste sympatisera med vad andra sympatiserar med eller röstat på. Det innebär att jag har respekt för att möjligheten finns att andra kan ta ställning för något jag inte gillar. Alltså; den där miljonen människor i landet som röstat på ett visst parti jag inte röstat på dem behöver jag inte alls ta hänsyn till eller ha något att göra med. Enkelt eller hur? Se nedan vad ne.se skriver, ”Vad detta skall innebära råder det delade meningar om särskilt som demokratin, liksom de flesta andra samhällsföreteelser, befinner sig i ständig förändring.”

demokratiʹ (grekiska dēmokratiʹa ’folkvälde’, av demo- och efterleden -kratiʹa ’-välde’, av krateʹō ’härska’) har den språkliga betydelsen folkmakt eller folkstyre. Vad detta skall innebära råder det delade meningar om särskilt som demokratin, liksom de flesta andra samhällsföreteelser, befinner sig i ständig förändring.

Bli först att kommentera

En dag i Vindeln

Av , , Bli först att kommentera 1

En dag i Vindeln börjar min arbetsdag cirka klockan 07:00 eller oftast tidigare. Eftersom jag är ”Retired but not tired” disponera jag min tid själv. Dock får jag inte tid att mata fåglar i någon park, om det funnits en med fåglar i.

Eftersom det inte finns något kafé här i Vindeln som är öppet när jag vill och behöver brukar jag någon gång göra ett besök på Hotell Gallerian för en kopp kaffe med smörgås till. Där verkar det finnas någon form av intellektuellt och kognitivt centra. Flera gånger träffar jag intressanta Vindelbor där. Dem som är på konferens eller så. Vindelbor bor i sina egna bostäder. De dagar jag inte går dit vilket naturligtvis är nästan alla dagar börjar jag dagen direkt med att skriva. Det vill säga arbeta. Det finns andra offentliga platser i Vindeln av dignitet typ, Hotell Forsen, ICA?, Coop?, OK?, Fridas Kafé, biblioteket, kommunhuset, polisstationen, FC, ”alla” typ.  Huset på Snövitsvägen innehåller också mycket. 

Antingen skriver jag på romanen, den som ingen vet om den kommer att ges ut, eller så arbetar jag med något annat. Lyckas man inte som författare kan man alltid bli litteraturkritiker och klanka ner på andra. Eller kanske lära andra att skriva, vilket jag faktiskt också gör. Jag arbetar även med ett företag där jag är seniorrådgivare och strateg. Det kan också vara en och annan föreläsning i förhandling som jag genomför. Jag är erfaren förhandlare och medlare, utbildad vid rättsvetenskapliga enheten på Luleå tekniska universitet. Dessutom sliter jag så gott jag kan på gymmet. Jag tänkte dö frisk och stark. Förresten, så var jag den yngste som någonsin fyllt femtio den gången jag gjorde det.

När jag promenerar genom Vindeln kan flera personer, vilka jag inte alls känner, hälsa vänligt på mig. Det känns mycket positivt.  Jag syns, jag lever. I morgon eftermiddag skall jag besöka Vindelslöjdarna där jag betalt in mig med medlemsavgiften. Jag skall endast såga ut några träbitar för att täcka luftintagen till krypgrunden när det blir kallt. Låter det som att jag inte har att göra? Tvärt om jag arbetar ändå mycket hårt för att undvika schema och arbetstider. Men det lyckas ytterst dåligt.

I dagarna har jag just blivit klar med en kurs som jag skall leda, ”Skriv din berättelse”. Den genomförs i ABF:s regi. Den startar med information den 22 november och kursstart den 29 november med sex träffar på Torget, Biblioteket. Anmäl dig! Det finns platser kvar. Jag skrev min kandidatuppsats i ämnet narratologi (hur en berättelse är konstruerad). Det blev en narratologisk studie av Torgny Lindgrens genombrottsroman, Ormens väg på Hälleberget. Jag var den som konverterade från det teknokratiska och finansiella till en humanistisk examen, bara för att balansera upp livet. Senare i livet blev det intressantare att skriva och tala än att beräkna volatilitet, analysera företags värde, resultat och prognoser. I eftermiddag tar jag en kort paus och kalkar gräsmattan.

 

Bli först att kommentera

Moralens bakgård

Av , , Bli först att kommentera 2

På botten av moralens bakgård kravlar de okritiska, faktaresistenta och kunskapsresistenta. Dem som på ett oskuldsfullt och godtroget sätt inte tror att det kan hända, det som tidigare i världshistorien faktiskt har hänt och det som nu sker i flera andra länder. I vår motsägelsefulla och polariserade värld kommer nationalismen och extremhögern att öka ytterligare något. Ljusglimten i moralens träsk är några i mitten och en och annan på andra sidan. De kallas svikare, dem som står på sig och sägs bryta löften till en tidigare sammanhållen grupp vars bäst före tid är passerad. Många har hjälpt till att okritiskt normalisera.

Det finns ingen demokratisk dimension, eller ens ansvar i att befatta sig med ett parti bara för att många andra gjort det. Makthungerns pris, hatet mot olikheten, och främlingskapet är högt.

Bli först att kommentera

Befolka en berättelse

Av , , Bli först att kommentera 0

Människor gillar berättelser. De gillar att både lyssna till dem och läsa dem. En berättade text är betydligt svårare att skapa är rader med en punkt framför, typ PowerPoint. En berättande text eller tal kräver planering och eftertanke men träffar läsaren och åhöraren betydligt bättre och stannar kvar längre. Den berättande texten innehåller i sig själv en viss grad av dramatik utan att upphovsmakaren för den skull särskilt studerat eller använt den dramatiska modellen.

Inom näringsliv och andra organisationer tar man död på intressen som annars skulle kunna väckas med lite finess. Det är som att PowerPoint-bilder ignorerar idéernas djupaste sammanhang. Död åt PowerPoint-bilderna. De vara sig kräver så mycket och ger så mycket. Om du skall förmedla något, övertyga någon så trötta inte ut dem med PowerPoint-prickar. Visst, en bild kan säga mer än tusen ord men se till att ingen riktigt förstår att det skulle vara en PowerPoint-sak.

När jag för åratal sedan började föreläsa om förhandling lämnade jag inte efter mig utskrifter av PowerPoint-bilderna utan en text där allt jag sagt berättades. Numera berättar jag hela tiden små berättelser om det jag vill ha sagt. Det blev något lite svårare men betydligt mera underhållande.  Om ett par veckor kör jag en kurs, cirkel med sex träffar, med titeln ”Skriv din berättelse”. Det startar i Vindeln på hemmaplan. Jag hämtar kunskapen från mina akademiska studier på universitetet och från min långa erfarenhet. Kalla det Storytelling och att befolka berättelser.

 

Bli först att kommentera

Skriv din berättelse

Av , , Bli först att kommentera 0

Torgny Lindgren sade till mig en gång ”Orden kommer till mig. Det blir en sida om dagen”. Han kunde ”Konsten att upphöja det ringa”, som är titeln på avhandlingen med samma namn av Marcus Willén. Jag hade faktiskt förmånen att under sextiotalet ha Torgny Lindgren som klassföreståndare i högstadiet i Storfors. Ingen av oss skolkade på vare sig kristendomslektioner eller historielektioner. Torgny kunde konsten att berätta en historia. Sedan skrev han ner många av dem.

Alla som vill kan börja skriva. Det kanske behövs en liten knuff framåt i början. För att börja skriva krävs bara viljan. För att kunna fortsätta krävs det även disciplin och trots allt övning och kunskap. Och för att bli läst krävs dessutom fantasi som blir till en berättelse. Alla kan skriva bara de får chansen och ger sig tid. Jag har därför utvecklat en kurs i att börja skriva. Man får lära sig de viktigaste grundverktygen i skönlitterärt skrivande. Det är även på samma gång en kurs i att fortsätta skriva för den som redan börjat. Det genoms som cirkel i ABF:s regi med start i Vindeln den 13 november.

Jag kan bli bestulen på nästan allt. Tyvärr. Mina tillgångar, mitt anseende och den sociala tillhörigheten. Men ordet kan ingen ta ifrån mig. Ordet, oavsett det skrivna ordet eller det talande ordet. Jag kan ge uttryck för min glädje, min sorg, min fantasi och mina önskningar i ord och meningar. Jag kan även finna glädje, tröst och förhoppningar i vad andra har skrivit. Vad jag under tiden skriver och läser kan ge tankar och reflexioner om viktiga ting för mig. En text är medierande vilket innebär att jag kan stanna upp, gå tillbaka, läsa igen, reflektera och komma till insikt och få andra perspektiv. Genom att läsa vad andra skrivit kan jag bli medveten om det jag kanske inte själv kunnat komma fram till eller formulera. Att skriva och läsa är att vara människa. Det kan hjälpa mig att vara en god människa.

Skrivandet är en mänsklig rättighet som alla borde tillåtas.

Bli först att kommentera

Är det verkligen så?

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu är det bedrövliga tider för dem som hoppas på goda lösningar i regeringsbildningen. Därför behöver man efter bästa förmåga kunna se positivt på den parlamentariska tillvaron. I detta läge ”blir det som det blir när det är som det är”. Politiska åsikter och meningsskiljaktigheter kan i alla fall skapat konflikter mellan människor, inte bara på den stora offentlige arenan utan även i privata och personliga relationer. När nu höger och vänster i några hänseenden, i vissa mått har närmat sig mitten, med undantag av de två allra längst ut, är motsättningarna ändå mycket tydliga. Polariseringens tid är här. Det är ibland som att det alltid är människan som får stå kastet för politiken. Visst, med rätta, logiskt grundat. Men tänk om det kunde skiljas bättre på sak och person. Men i politik, som har starka värdegrunder, är det svårt att mötas.

Många drar slutsatser om att en sosse, en moderat, en vänsterpartist etcetera är en viss person med vissa karaktärsdrag, vissa egenskaper och färdigheter. Så är de inte alltid. Många vet heller inte riktigt vad de röstat på. Hur många läser partiprogrammet? Det hänvisas ibland till partiernas så kallade historiska belastning men det behövs inte alltid utan det räcker med att läsa partiprogrammet och notera deras utspel. Och dessutom, läs mellan raderna och lyssna till det som inte sägs.

Det är inte lätt att granska. Jag kan rekommendera Åsa Wigfors (professor i teoretisk filosofi) boken Alternativa Fakta Om kunskap och dess fiender. Hon pekar på faktaresistens och kunskapsresistens. Min egen anmärkning är att folk vill tro det de vill tro på och inte alltid på fakta. ”Om det står en häst i min trädgård och det faktiskt gör det är det fakta”. Fakta är det som är sant. Det andra kan vara troligt och ibland högst sannolikt. Om det är troligt eller sannolikt är det fara om det tas för sant. Gå inte på allt? Det är heller inte alltid som det verkar vara. Det enda väder jag ibland tror på är det som har varit.

Bli först att kommentera

Bekämpa inte humanismen

Av , , 10 kommentarer 0

Många i inlandet och i andra glömda delar av landet är mycket besvikna på politikerna. Det kan jag väl förstå. För flera av dem har det inneburit att de av besvikelse röstat på ett parti som ligger längst till höger, utan att ens nämna namnet på det. Det jag skriver kommer att göra en del inlandsbor besvikna. Men så får det bli. Jag känner med inlandet och bor i Vindeln, en god bit på väg ditåt. Några gånger i månaden reser jag till eller passerar en glömd ord.

När ni blir arga och besvikna på era gamla vanliga partier så röstar ni av missnöje på ett parti längst till höger. Det drabbar naturligtvis det andra partiet ni är besvikna på. Men bästa röstare och sympatisör. Det drabbar mig och min humanism på ett ödesdigert sätt. Ni bidrar till en avhumanisering. Jag är humanist. I går klippte jag en stickig hagtornshäck åt en granne, idag lär jag en flyktig att köra bil, i morgon vill jag inte ha ett samhälle som delar in människor i kategorier och klasser utan ett samhälle där alla har lika värde.

Men bäste sympatisör, av besvikelse, av missnöje, av uppgivenhet med näven knuten i fickan, se bakom skenet, bakom det som sägs och skrivs på första sidan så får du mera kunskap. Sök bakgrundsfakta, bekämpa kunskapsresistensen och faktaresistensen och granska mera kritiskt. När du sympatiserar med SD bekämpar du inte dåliga politiker utan du bekämpar humanism och tron på människors lika värde.

10 kommentarer

Varsågod att skuldbelägga

Av , , Bli först att kommentera 1

Alla politiska partier vill ha ordning och reda, tryggare samhälle, kortare vårdköer etcetera. Partierna skiljer sig naturligtvis från varandra på väsentliga punkter. En del ligger till vänster andra till höger och ett par samlar sig i mitten. Några partier, de flesta vill, vill ha ett jämlikt samhälle. Något parti säger det, men ljuger. Ideologier var ordet. Något parti säger inte hela sanningen om sitt parti.

Men det är inte allt detta som är skrämmande utan det är ju partiernas sympatisörer och väljare.

Skräcken för ett samhälle vi inte vill ha skall naturligtvis falla på det parti eller de partier som gör det möjligt. Men till sist är det människans förmåga att kritiskt granska och människans värdegrund som avgör samhället. Alltså; om vi är rädda för ett visst parti är det egentligen sympatisörerna och dem som väljer som är skräcken och bär sitt ansvar. Om ni tycker att min logik haltar så är ordet ansvar inte lägre aktuellt i ordlistan. Konsekvensen av ansvar måste därför bli skuld. Varsågod att därför skuldbelägga!

Bli först att kommentera

Lär er ny politik!

Av , , Bli först att kommentera 0

Den tid då ett riksdagsval på ett enkelt sätt kunde peka ut regeringspartier och majoriteter är förbi. Nu handlar det om förmågan att kunna göra en överenskommelse. Väljare skall även veta att det betyder att det parti man röstat på kan komma att kompromissa eller rättare sagt förhandla och fördela sina intressen. Svekdebatter hör inte riktigt hemma i den nya politiken.

Naturligtvis är det så att politisk taktik är en form av rävspel. Därför har jag kallat förhandlingarna för att bilda regering för Svälta räv. Det är inte svårt att bara förstå motiven till olika ställningstaganden och utspel. De är till och med förutsägbara. Alla beslut har konsekvenser. Olika alternativ skall vägas i förhållande till följdverkningarna. Att stänga ute ett visst parti som SD sker av andra skäll än att stänga ute andra partier. Detta är heller inte svårt att förstå, för den ideologi och grundsyn som SD står för skiljer sig avsevärt från alla andra partiers värdegrunder. Naturligtvis vet SD-sympatisörerna själva detta men undviker det naturligtvis. Höger och vänster skiljer även sig åt både historiskt och i nutid. Mittenpartier kan tillåta sig att gå ett steg till höger eller vänster men inte två steg. Det är krafter inom partiets ledning som styr partiledaren, det vet vi också. Men lite mera vilja till överenskommelser skull jag önska. Från och med nu och i framtiden gäller det inte att ha ståndpunkter av det slag som nu finns.

Både forskning och erfarenhet visar hur man bäst kommer överens. Den har även visat att meningsskiljaktigheter om värden är svårare att komma överens om än dem om intressen och tolkningar. Därför vill jag referera till Harvard Negation Project, som är ett forsknings- och utbildningsprojekt (PON) sedan slutet av sjuttiotalet. Politiskt aktiva funktionärer kommer säkerligen inte att hålla med mig. Men varför skulle de göra det, innan de lärt sig den nya politikens spelregler. Jag påminner om att spelreglerna för att komma överens, vare sig det gäller förhandlingar om veckopeng, vem som skall plocka undan disken, få fred mellan nationer eller bilda regering ör de samma.

Bli först att kommentera

Experimentet 2026

Av , , Bli först att kommentera 0

”Nu har vi äkta demokrati, sade Jolmer Syd”. ”Det visat sig att mångkulturellt inte är gångbart, sade Ebba-Stina Bull”. I ett försök att få regeringsinflytande och statsministerposten hade Medborgerliga Samlingspartiet (MS) gett sitt fulla stöd till Svenska Folkpartiet (SF). Redan vid riksdagsvalet 2022 fick Svenska Folkpartiet (SF) fortfarande så pass många röster att de kunde agera som ett tredje block trots att den gamla blockpolitiken hade krackelerat. Med trettiotre (33) procent av rösterna var SF det största partiet. Alla andra partier var därför nödgade att kompromissa för att hålla SF utanför inflytandet. Svekdebatt vara bara förnamnet på vad som följde. Man hade inte ansett att SF egentligen skulle förmå att ta ansvar för det inflytande de krävde. Därför lät man SF få visa vad de kunde klara av. Detta kom senare att kallas för Experimentet. Strategin var att SF skulle misslyckas med att få utlopp för sitt inflytande och därefter bli bortvalda. En sak misslyckade inte SF med. Nämligen att få makt. Sverige hade fortfarande en bräcklig grundlag som gjorde det möjligt att ändra på grundlagen så att SF gavs total makt att stifta lagar.

Det var nu Experimentet gick över styr. Genom år av förändringar i migrationspolitiken och på sättet man integrerade invandrare av olika slag kunde kostnaderna minskas avsevärt. Men budgetvinsterna kom inte att gå till gamla, till vård och till skola. Nu uppenbarades den första lögnen. Däremot mobiliserades polisen och integrerades med militären. Vi fick ett lugna på gatorna. Alla landets innevånare delade sin i svenskar och inte svenskar. Det blev tillåtet och lag på att dem som inte var svenskar skulle vara registrerade som ”icke-svenskar”. Alla personnummer reviderades för dem som klassificerades som ”icke-svenskar”. Den så kallade återinvandringslagen blev dyrbar men genomfördes och användes så att dem som en gång klassificerades som icke-svenskar mer eller mindre tvingades återinvandra till det land där de kom ifrån. Kyrkodemokraterna (KD) hyllade detta för nu hade man fått ett parti som var emot islam och den kristna kyrkan kunde räddas.

Många större företag som varit beroende av invandrad arbetskraft och som ofta var ledda av skickligt och begåvade medarbetare med annan nationalitet eller som klassificerades som ”icke-svenskar” lämnade Sverige. Till betydande del gällde detta även för de så kallade ”icke-svenskar” vilka arbetade inom vård och omsorg, servicenäring, underhållning, handel, hotell- och restaurang och flera andra näringar. Det gjordes mycket svårt för dem som valde att stanna. De fick inte krediter för vare sig privata investeringar såsom att köpa bil eller hus. Och för företag som behövde bankkrediter. Sakta med säkert rensades landet ut. De främlingsfientliga, dem som ansåg sig fått det sämre på grund av invandring, som röstar på SF började få det allt mer sämre. Landets kreditvärdighet sjönk och valutan följde med. Det blev dyrt att handla med andra länder och resa. Dessutom pågick en folkomröstning om att ett Svexit det vill säga ut ur Europa. Den kunde nu avbrytas för det stiftades en lag som gjorde folkomröstning omöjlig.

 

Bli först att kommentera
Arkiv