Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

In i oansvaret

Av , , 1 kommentar 2

Idag blev jag innerligt trött på allt det där med politisk debatt, politisk retorik och det samhällskritiskt granskande och debatterande. Jag kastar mig därför mig in i oansvaret för dessa viktiga frågor och vänder i stället intresset mot något mera likt det existentiella och med koppling till det filosofiska. När jag nu inte längre arbetar i en intresseorganisation som har till uppgift att både skrämma upp makthavare och föreslå bättre lösningar kan jag för evigt ta ledigt. Dock kommer jag att engagera mig bakom kulisserna för att kunna lägga en röst i valet i höst. Fy för det parlamentariska läget. För att till slut vara kortfattad och pragmatisk. Det är mera stimulerande att lyssna till upplyftande röster och att själv försöka formulera sig så att tankarna lyfter en. Då kan man efter bästa förmåga skriva något som gillas eller läsa andra.

I går var vi på besök hemma hos vänner från Eritrea och bjöds på mat och kaffe. Deras ceremoniella kafferitual fick mig att tänka över hur alldeles för snabba vi är och hur pragmatiskt vi ibland som oftast beter oss. Vi gjorde av med minst fyra timmar på det hela. Eller rättare sagt vi fick fyra timmar till förfogande för den sociala samvaron. Till sist vill jag citera Piet Hein, ”Vi lever så kort tid och är döda så länge”.

1 kommentar

Faktaresistens

Av , , 1 kommentar 4

I vårt samhälle är det viktigt att vara på sin vakt om vad som är fakta och inte fakta. Få har väl missat vad som hände när Donald Trump installerades som president i USA och hans talespersoner påstod att det var den största publiken någonsin vid en presidentinstallation. Nu var det inte det så för det fanns fakta som kunde påvisa att det var en större publik där när Obama installerades. Trots detta hävdade talespersoner från Trumps håll, när de konfronterades med fakta, att de presenterade vad de kallade för ”alternativa fakta”. Åsa Wikfors professor i teoretisk filosofi menar i sin nyutkomna bok Faktaresistens att det även handlar om kunskapsresistens. Åsa Wikfors säger att faktaresistens är oviljan att ta till sig fakta och att fakta är det som är sant. ”Det handlar om att tro det man vill tro” säger Wikfors. ”Det är sant att det står en häst i min trädgård om det faktiskt gör det”, skriver Wikfors.

”Alternativa fakta” är inte fakta för den skall vara sanna för att få kallas fakta. Det nyfunna begreppet alternativa fakta är ett språkligt angrepp och bedrägeri på det som är sanning och därmed fakta.

Som ett litet dagligt praktikexempel i vad som är fakta och vad som inte är fakta skall jag i korthet analysera den artikel som Tom Juslin skrev den 12 juli efter en intervju med mig i hans artikelserie ”En framtidsresa”. https://www.vk.se/plus/2398238/villy-vill-bryta-tystnaden-i-vindeln

Det som är sant är att undertecknad är nöjd med Vindeln och ser positivt på kommunen. Som belägg för detta finns bland annat det jag citeras; ” – Vindeln är en pärla. Om fler visste hur det är här skulle de flytta hit. Men då måste det finnas bostäder och visioner.” ”I fjol tog han och hans fru beslutet att flytta från Umeå.” ”Just bra kommunikationer och närheten till Umeå bidrog till att de tog steget ut i regionen.” ”Han upplever Vindeln som väldigt potentiell utvecklingsort.” Dessa fakta som jag för min del presenterat kan sägas vara hållbara för att dra slutsatsen att jag är nöjd med Vindeln och tillvaron där. Till detta vill jag säga att Juslin har återgivit mina svar på ett korrekt sätt. Det är med andra ord sant att jag är nöjd och därmed inte missnöjd.

I andra frågor påpekar jag att jag anser att det saknas dialog mellan politiker och kommuninnevånare. ”Han saknar all politisk diskussion i Vindeln. För en tid sedan skrev han ett inlägg i sin blogg med rubriken Varför så tysta?” ” – Företagare är egocentriska. De är väldigt fokuserade i sin förmåga och sina förutsättningar och de vill ha uppmärksamhet. Företagarna vill också ha bra dialog med politiker och tjänstemän, de vill ha snabba handläggningstider och de vill ha utvecklingsmöjligheter. Ett bra samhälle för företag, det är bra samhälle att bo i, säger Villy Hansen.”

Om man nu tänker sig att artikeln i VK den 12 juli läses av en något faktaresistent person d.v.s. en person som är ovillig att ta till sig fakta, som gärna vill ”tro det den vill tro”, kan andra slutsatser dras av artikelns innehåll. Till exempel att jag skulle vara missnöjd. Men det borde vara omöjligt att missa att jag faktiskt är en nöjd innevånare med Vindeln. När det kommer till det jag saknar, det vill säga, dialogen mellan politiker och medborgare bör slutsatsen inte vara att jag är en ”missnöjd” person. Fakta kan däremot vara att jag faktiskt anser att det saknas dialog mellan just politiker och medborgare och inte att jag skulle vara ”missnöjd”. Ser man artikeln i sin helhet får jag till och med anses mycket nöjd med Vindeln men har dock några förslag till utveckling och förändring. Men för den skull att man påpekar att det finns saker och ting att förbättra betyder det inte att det som är, inte skulle vara bra.

Slutsatsen skulle bli att den läsare som anser jag är en missnöjd person har bortsett från fakta och läst artikeln på ett faktaresistent sätt.

 

1 kommentar

Vill Vindeln växa?

Av , , Bli först att kommentera 2

Om Vindeln vill växa vet vi kanske inte helt säkert. Att Umeå vill växa vet vi men om människorna i Umeå vill att Umeå skall växa är inte helt säkert, fast många politiker vill det. Det jag tror mig förstå är att Vindeln har nytta av att det finns en växande stad på nära håll med goda kommunikationer. De riktigt små orterna i Sveriges inland vill naturligt återväxa från att ha krympt under många år. För Vindelns del skadar det inte att få växa lite till. Det skulle ge många självklara fördelar. Men var inte rädda. Vindeln kommer aldrig att bli för stort. Men jag kan undra över i fall Vindelns politiker har en utvecklingsstrategi för detta. I vart fall är det relativt tysta om det. Det som är viktigt är inte vad enskilda partier vill utan vad de tillsammans kommer överens om när valet är över. Men så fungerar ju inte valdebatten. Där gäller det att bjuda till och kanske bjuda över. I vart fall tycker jag att det andas förhoppningar i Vindeln. Bara pålningen och byggkranen gav goda signaler. Och till sist har jag ett budskap till politikerna och tjänstemän i Vindeln.

· Det är inte fel att snegla på resultatet av Företagarnas undersökning.

· Bästa politiker, se gärna till att synas på byn då och då, så att det uppstår dialog. Där var Carl Petersen ett föredöme i Luleå som gick ut på stan varje dag och ofta satt på kafé. Men vi har ju inget dagligt kafé i Vindeln.

· Ge gärna snabbare service i plan- och tillståndsfrågor.

· Ordna en intern tävling mellan politiker och tjänstemän om vilka som vinner i bäst attityd.

· Industrin är fantastisk i Vindeln men glöm inte alla andra små företag, allt från skogshuggare till pizzabagare. Dessa är ofta budbärare.

Innovationsdagen var ett riktigt bra initiativ.

Vindelns vision 2020:

”Vindeln är Umeåregionens bästa kommun för barnfamiljer och företagsamma människor. Här skapar vi tillsammans hållbar tillväxt förenat med en kreativ, hälsosam och trygg livsmiljö.”

Ett samhälle där människor vill bo är ett samhälle bra för företagare.

Bli först att kommentera

Snälla, granska mera kritiskt!

Av , , Bli först att kommentera 5

Problemet med att väljare söker sig till partier med rutten människosyn, är naturligtvis inte att andra partier inte gjort det de anses skulle ha gjort. Det handlar snarare om att inte granska kritiskt, att inte ställa sig frågan vad ett ställningstagande och ett val betyder i en vidare bemärkelse. I början av trettiotalet lurade ett parti, skjortan av tyska folket. Men med hjälp av högern kunde de komma till makten. Folket var aningslösa, deprimerade och trötta på den politik som tidigare förts. Ju flera som anser sig vilja välja en viss politik desto mera legitimt blir partiet och dess politik i mångas ögon. Börjar sedan landets genom tiderna (s)törsta parti agera med (s)amma retorik har de legitimerat denna politik.

Dagordningsteorin har fört folk in i tron att det som media skriver om skulle vara de viktigast frågorna vid tillfället. Så är det inte, enligt bland andra forskaren Maxwell McCombs med sin bok ”Makten över dagordningen – om medierna, politiken och opinionsbildningen” (SNS Förlag). Gå på djupet, fråga mera och det visar sig att invandringsfrågan och migrationen inte är roten till allt ont och inte heller det viktigaste frågan för folket.

Vilket eller vilka politiska partier kommer att sälja sin själ och störta ner i det moraliska avskummet för att dra nytta av detta parti? Ett par har redan visat tendenser till det. Hur svårt är det att göra historiska jämförelser? Som dansk kände jag under min uppväxt, den gången inte så långt tillbaka, den unkna vinden av otvättade skjortor i brunt tyg flåsa mig i nacken.

Vilket är det unkna partiet jag talar om? Gissa och vem som helst kan få rätt.

 

Bli först att kommentera

I debatt- och åsiktsskuggans lugn

Av , , Bli först att kommentera 2

För en tid sedan hade vi besök av några vänner. Han är en känd f.d. politiker numera pensionerad. Jag fick frågan; Vad säger och tycker folk i Vindeln om politiken och vad säger politikerna? Då slog det mig att, det vet vi inte så mycket om. Men det är inte riktigt Vindelbornas eller Vindelpolitikernas fel eller tillkortakommande. Det är då jag ännu en gång inser att traditionell regional media såsom dagspress är orienterad mot större städer typ Umeå. På debattsidor är Vindeln inte ett ämne som behandlas. Ej heller finns det någon reporter som bevakar Vindelpolitikers åsikter. Det hade varit intressant att veta mera om vad folk i allmänhet tycker och vad politiker i synnerhet anser. Åtminstone skulle nog politiker vara intresserad av detta. I en annan norrländsk stad brukade denna f.d. politiker ofta röra sig ute på gator och på kafé för att få lyssna på vad folk tycker.

I Vindeln blåser det inte mycket. Men i vinter har det snöat en del. Om inte förr är ju detta år ett så kallat var fjärde år då det skall väljas. Då blir det nog dialog. Men oj, jag höll på att glömma att det brukar ju vara sådana där marknader på byn då olika partier står med sina färger och bjuder till samtal.

Jag tycker inte alls att det är tråkigt eller fel på något sätt att det offentliga samtalet och debatten är så tyst eller obefintlig. Tvärtom, för mig är det rena lugnet här i Vindeln mot Umeå där jag bott och Stockholm där jag jobbat de senaste åren. Här upp i skogskanten är det tyst. Utom att vi ibland kan hör ett och annat SJ-tåg nere i samhället. Men i sommar kommer Norrtåg, ett äkta sommartåg, att kanske kunna höras.

Bli först att kommentera

Kvartalsrapport Vindeln

Av , , Bli först att kommentera 6

Vi har bott i Vindeln i lite mer än tre månader. Därav en kvartalsrapport. Det skulle annars ha blivit ett års tillbakablick och en blick framåt. Jag kan konstatera att det är tyst och lugnt i Vindeln. I vart fall på ytan för det finns säker både sorger och bedrövelser inunder. Eftersom det inte finns någon s.k. synlig samhällsdebatt vet en nyinflyttad som jag, och inte så många andra heller, något om vad som rör sig i samhällets opinion.

Varför inte ta Västerbottens Kuriren, med VK-bloggen eller debattsidorna eller Folkbladet till hjälp i samtalet och låta röster bli hörda och bemötta? Går man in på ICA eller Coop får man då inget veta om Vindelns tillstånd och förmåga.

Det kan dock lätt konstateras att Vindeln har en stark industrikultur. Stark på olika sätt. Dels för sina framgångar och dels för sin röst.

Som alltid i intressepolitiskt sammanhang ryter organisationer ifrån. I Vindelns fall är det Företagarna som gör sig till talesperson för ”alla” företag. Jag skriver med avsikt ”alla” företag men verkligheten är dock inte sådan. Intresseorganisationer tallar sällan för alla. Kommunen den oförstående, ibland även tillkortakommande och något saktfärdiga, säger vissa företagare, anses ofta enligt organisationernas företrädare inte begripa saker och ting som hör till utveckling. I alla fall inte lika bra som intresseorganisationerna och företagarna själva, enligt dem. Företagare har under lång tid ofta ansett sig bättre skickade att veta hur en kommun eller ett land skall skötas. Men dessa är inte de enda som kritiserar kommuner. Till kommunen eller rättare sagt politikerna, det vill säga de demokratiskt valda människorna, och anställda tjänstepersonerna behövs alltid goda relationer.

Kommunen är liten med få anställda experter i förvaltningar och utgör i sig själv en trång sektor. Planarbetet går aldrig så fort företagare och annat folk vill. Det fattas bostäder säger de. Detta i likhet med många av landets kommuner. Men nu är planarbetet och snart nybyggnation på gång. För att inte tala om myndighetsutövandet som ofta är utsatt för kritik. För ett uteblivet eller senkommet utskänkningstillstånd går entreprenören inte sällan i taket.

Det står helt klart för mig att Vindeln har en stor utvecklingspotential som ett attraktivt samhälle och kommun att bo i. Redan i nuläget är det riktigt bra men det kan bli ännu bättre. Det är mycket som borde få en chans utan att slaktas för tidigt. Ett samhälle som är attraktivt att bo i är också ett samhälle som är bra för företagandet. Vindeln har en stor möjlighet vad det gäller till exempelvis attraktiv natur och då är det inte endast till gagn för företag inom besöksnäringen utan faktiskt för alla slag av företag. Infrastrukturen är viktig. Kommunikationerna är goda till och från norra Sveriges största stad. Den digitala infrastrukturen under Vinets vingar håller på att uppgraderas. Det jag kan sakna är vissa vardagskulturella företeelser såsom typ kaféliknande mötesplatser i centrum där alla kan mötas. Men det blir säkert till även det inom nära framtid.

Den elfte december fick jag förtroendet av Vindelns kommun att leda och vara moderator för ett dialogmöte om en s.k. biosförsansökan till Unesco. Företrädare för Företagarna i Vindeln, Vindelns kommun, kandidaturen Vindelälven-Juhtatdahka Biosfärkandidatur och övriga deltagare mötte upp. Resultatet av detta dialogmöte blev nog inte som några av motkrafterna kanske hade tänkt dig. Nej, denna gång gavs biosfäransökan en bättre chans. Från auditoriet tunga företrädare för sina företag ansågs det nog att inrättandet av en s.k. biosfär väl kunde stärka Vindeln och Vindelådalens varumärke. Biosfärkandidatur rätade ut frågetecken och tog med sig värdefulla synpunkter inför den slutliga formuleringen av ansökan. 2018 blir sannolikt även det ett gott år i Vindelns kommun. Som balanskonstnären, Villy Hansen.

Bli först att kommentera

Saknar röster i Vindeln.

Av , , Bli först att kommentera 2

Saknar röster i Vindeln

Missförstå mig inte. Ni skall inte rösta på mig utan ni börja skriva och tala mera. Här finns ju inte Vindeln Kuriren d.v.s. VK utan vi använder VK (Västerbottens Kuriren). Vi har mycket i Vindeln utom en sak men den kommer jag till. Jo, det var sant vi saknar bostäder av olika typer. Och då menar jag allt från mindre dyra hyresrätter till hus. Men denna saknad har vi gemensamt med många andra orter. Hoppas Vindeln Bostäder inte bygger för segregering som nästan alla andra gör. Om det nu går att segregera just nu i Vindeln. Allmännyttan vick ju hicka för några år sedan och övertolkade uppdraget om vinst i bostäder, tycker jag. Men i Vindeln kommer Vindeln Bostäder säkert att tänka ”rätt”. Med rätt menar jag att bygga bra men billigare. För det finns till synes inget enklare i just dessa tider än att bygga, hyra ut eller sälja. Grattis bostadsbranschen. Men jag förringar dock inte bostadsbolagens och byggbolagens prestationer för det.

Åter till vad jag tycker som fattas i Vindeln. Det fattas offentliga mötesplatser av typen kafé. Jag menar denna gång inte rum typ biblioteket med begränsade öppettider och noll förtäring. Nyligen öppnades ett ”kafé”. Bra gjort. Lycka till! Men det är endast öppet några timmar under tre dagar i veckan vars affärsidé sannolikt bygger på luncher. Jag var där en dag och tog en kaffe med hälsokakan typ morot, mycket smakfullt, men kände mig lite i vägen för dem som förtärde lunch. Kaféer skall ha öppet alla dagar i veckan och gärna från minst klockan 08.00. Sedan skall det finns lite annat också vad det nu kan vara, det vet dem som startar kafé. Finns det inte någon ideell förening som skulle kunna kombinera med kafé?

Till sist. Ni som är politiker och bloggar. Var inte så förbaskade tråkiga. Försök tala till fler än era partikamrater. Kör inte hela tiden med ”vi i partiet så och så…”. Då skulle även jag börja läsa.

Jag skrev något den 3 november och ligger som nummer fyra i raden av dem som bloggat hittills. Är det inte fler än tre från Vindeln som skrivit efter mig den gången? Kom igen flera röster!

Bli först att kommentera

Tigga är en mänsklig rättighet

Av , , Bli först att kommentera 1

Om jag exempelvis vore Rom eller tillhörde någon annan grupp eller vem som helst och jag hade det fattigt eller var diskriminerad, skulle jag se möjligheter i att åka till ett annat land för att tigga. Om jag hade levat vid tiden som Oscar och Kristina gjorde skulle jag nog ha farit till Amerika. Om jag var en välutbildad syrier och landet låg i ruiner skulle jag försökt komma till Sverige. Mina föräldrar och jag kom till Sverige 1952 för de ville få det bättre och var unga och hungriga. Jag är inte Moderat eller tillhör någon annan kategori eller typ, som störs av att någon eller många sitter och tigger utanför ICA eller Coop. Här i Vindeln ser jag några tiggare som suttit på pass utanför ICA och Coop i flera år. De har inte hindrat eller ens upprört mig. Jag kan stå ut med det. Vill eller kan de inte hitta på något annat att leva på får de väl fortsätta som tidigare. Men utrota tiggeriet med lag och lagföring tror väl inte ens förespråkarna själva innerst inne på? I Umeå var det visst en empatisk politiker som stördes av tiggare. Men det var väl för att hen kunde se dem i ögonvrån när hen gick med kolleger eller familjen in på den fina krogen?

Bli först att kommentera

Kritik mot journalistik och media

Av , , Bli först att kommentera 1

När jag läser insändare och bloggar ser jag att det förekommer relativt frekvent kritik mot journalister, journalistik och media i allmänhet. När kritiken kommer från dem som bland annat har till uppgift att bedriva politik d.v.s. folkvalda tyder det på en viss grad av okunnighet. När det gäller exempelvis objektiva och sakliga felaktigheter går det an att ta upp kampen. Men när det gäller det subjektiva, det som kan vara retoriska figurer eller något annat, en egenhet som kanske tillhör journalisten i fråga handlar det om att välja sina krig. Det är dömt att bli förlust om kampen tas upp mot en journalist. För det ligger liksom i sakens natur att journalisten har makten över dagordningen och ordet. Det finns andra sätt och andra strategier. En är att lämna det därhän, och det är den bästa metoden. Man skapar i stället, genom tålmodighet, en egen agenda.

Och nu blir det värre. Håll i er. Vad händer om man tar upp kampen om att felaktigt ha blivit citerad eller på annat sätt känner att journalisten gjort ”ett dåligt jobb” och därför vill ge tillbaka? Journalister kan vara som barn, vilket vi alla kan, och då vet ni hur det går. De ger tillbaka med samma mynt. Och nu kan karusellen vara i gång och den ena förlorar. Inte är det journalisten.

Vad är då sensmoralen i mitt inlägg? Jo, journalister är inte dåliga och journalistik och media är makten och verktygen för dem som vill få ut sitt budskap och därmed påverka. Politiker och media i allmänhet är en förutsättning för att bedriva politik och påverka dagordningen. Dagordningen är ju så att säga listan på vad som medialt ligger i luften just för tillfället. Att påverka dagordningen och sörja för att media (journalister) skriver om det som man vill skall vara aktuellt, är vad det hela går ut på när man vill skapa opinion och tala för sin sak.

Jag är inte köpt av media, jag är inte feg och okritisk, jag har bara jobbat med påverkan i landets största konsument- och intresseorganisation. Det var framgångsrikt må jag säga. Lycka till!

Bli först att kommentera

Politiktrött!

Av , , Bli först att kommentera 3

Jag är politiktrött för jag har flera år haft som jobb att arbeta med intressepolitiks påverkan i Sveriges största konsumentorganisation. Under några år var jag förvaltningschef för ett utvecklingskontor i en känd kommun. Dessutom var jag Vd för ett fastighetsbolag som ville få tillstånd för livsmedel i en av våra fastigheter. Då fick jag lobba men då utan resultat för ICA och Coop hade lagt beslag på detaljplanen. Av detta skäl klagar jag numera ytterst sällan på politiker. På ett sätt är det så destruktivt. Just denna klagan kan andra politiker hållas med. Om jag skulle se en lucka i det politiska arbetet eller förmågan vill jag i stället komma med ett positivt förslag om hur det kunde få vara i stället. Och då gärna nytänkande sådana, om jag förmår, inom avsnitt som andra inte förslår. Det blir trivsammare då. Åtminstone för mig.

Vi har nyligen flyttat till Vindeln och jag finner det inte motiverat eller meningsfullt att påverka politiken som sådan. Men jag vill ge ett förslag till Vindelns politiker. Detta förslag kommer att skapa många invändningar från i synnerhet företagare och så bland annat representanter för Företagarnas Riksorganisation. Men det struntar jag i.

Jag vill föreslå att Vindelns kommun skapar en offentlig mötesplats av typen ett kafé som skall vara en mötesplats för ”alla”. Sedan Veijos for i väg och när Hotell Forsen har stängt efter sommaren är det kallt och tyst. Det kommer säkert inget nytt privat initiativ. På detta ställe skall Vindelbor, andra besökande, nya svenskar, invandrade med flera träffas över en kopp kaffe eller en Cola Light. Sälj till något som liknar självkostnadspris d.v.s. inkluderat med skälig vinst. Då skulle naturligtvis möjligen Hotell Forsen och Företagarnas Riksorganisation klaga högljutt. Eller så kan dem som nog skulle klaga själva starta ett kafé som är öppet hela året.

Det kanske finns det en ideell organisation som ville ta sig an detta?

En sådan mötesplats skulle ju vara ett bra kulturellt inslag för Vindeln.

Bli först att kommentera
Arkiv