Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Nödvändigheten att höja sig upp

Av , , Bli först att kommentera 3

Summan av det gånga året kan få en människa att sänka sig allt för långt ner. Men det är då man som människa måste höja sig. Aldrig tidigare har detta varit viktigare. Politiskt käbbel, nationalistisk sörja där bland annat en politiker anser att den svenska kulturen är på väg utför när ett livsmedelsföretag lanserar ”helgskinka” för att vi inte bara skall köpa skinka till jul. Bevis A (helgskinka) håller inte för antagandet om begynnande kulturförfall. Mittenpolitik och liberalism börjar upphöra för att många anser att politik bara kan delas upp i ultrahöger eller ultravänster. Nationalistiska tankegångar slår rot nästan överallt i världen, från Donald via Ungern till Sverige. Isen smälter. Regnmoln hopar sig och det blir varm och torrt och brinner. Invandrare får skulden av många för nästan allt. Grupper ställs mot varandra och det anses att den enes bröd måste vara den andres död. Nyheter, i synnerhet det på internet, kan man inte alltid lita på. Nu är det dags. Nu är det dags att konstatera och erkänna att allt inte är så dåligt som nationalisterna och andra som påstår samma sak. Det går inte utför med vårt land. Allt har inte blivit sämre utan ibland faktiskt blivit bättre. Tro därför inte på illasinnade rykten om du inte kan kontrollera fakta. Tyvärr är det så att sanningen för många är den de bäst känner för och inte fakta som det borde vara.

Bara för att det kan bli bättre och många gånger borde vara bättre betyder det inte att det är dåligt. Om du inte hade påverkats av megafonerna från SD och andra liknande hur hade du då upplevt tillvaron i landet?

Bli först att kommentera

Symatisörernas ansvar

Av , , Bli först att kommentera 0

Efter flera års arbete med intressepolitik och politiska analys i Sveriges största konsumentorganisation blev jag ”politikertrött”. Det var väl inte så bra? Men efter en tid av vila från dessa symtom vaknade mitt intresse till liv igen om än på en lägre mera balanserad nivå. Efter det till synes mödosamma arbetet med regeringsbildning har jag åter igen tröttnat. Mycket kan jag fördra men bara att vi skulle riskeras att formas till en mera nationalistisk stat är jag sträng emot. Jag tror inte på nationalism i den form som det i flera stater har uppstått. I begynnelsen av en stats utveckling kan dock nationalism vara positivt. Tyvärr innehåller ofta nationalismen främlingsfientlighet och rasism.

Ett av nationalisternas verktyg är bland annat att påverka människors bild av samhället till en negativ bild där nationalisterna gärna vill skapa motsättningar mellan grupper. Det krävs kraft, insikt och kunskap i politik och statskunskap för att upptäcka detta. Det finns allt för många så kallade ”förnuftiga”, kunskapsresistenta och faktaresistenta människor för att upptäcks detta. Dessutom finns det för många människor som inte är fascister och som säger dig inte heller vara det, men som har sympatier för högerextrema faktioner. Men det är mera ointressant för de är i alla fall sympatisörer med det högerextrema. Samma sak är det med andra som är missnöjda med nuvarande statsskick och av detta skäl ger sina sympatier. Alla måste bära sitt ansvar för konsekvenserna av sina sympatier.

Bli först att kommentera

Överhänganse risk

Av , , 4 kommentarer 0

Under demokratins 100-åriga historia i Sverige har vi i dag aldrig varit närmare högerextremismen, nationalismen och rasismen, i direkt form och till sympatier från andra. De fruktlösa försöken i den komplicerade regeringsbildningen har fått flera att först och sist bekänna färg. Läget som råder avslöjar makthungern, oviljan och resistensen till fakta och kunskap. När ett land har en femtedel av sitt väljarfolk som öppet bekänner sig till ett nationalistiskt och kulturrasistiskt parti råder moraliskt förfall. För mig är detta en besvikelse som inte känner några gränser. 

Med aningslöshet, faktaresistens, kunskapsresistens, historieglömska, intolerans,  och främlingsfientlighet som framträdande drag i nationen riskerar vi humanismen, medmänskligheten, den goda människans moral och synen på människors lika värde. Skulle denna min sanning, störa din julefrid är det både hälsosamt och sorgligt.

 

4 kommentarer

Kylan biter

Av , , Bli först att kommentera 2

Med rimfrost som på revben i oordning står björkträden förstenade och sammanbitna. Själv fryser jag vid synen och tanken på dem. Men jag vet att när frosten lösts upp och våren kommer blir det gröna framträdande till löv. När jag betraktar samhället något dystopiskt behöver jag anstränga mig något för att inse att hoppet inte är ute, trots profetiorna om klimatet, politiken, regeringsbildningen och partiledare som den senaste tiden målat in sig i sina hörn med till synes orubbliga ståndpunkter. Den iskalla högervind av nationalism som blåser genom Europa och flera andra delar av världen får mig att frysa. Vad i många människors inre hindrade dem från inlevelse och empati? Varför undertrycks humanistiska och liberala tankegångarna till den grad för en så stor grupp människor att de tycks få ett betydande inflytande? Men då slår mig tanken om att cirka fyra femtedelar, det vill säga åttio procent av alla inte har den uppfattningen. De ansluter sig till synes inte till den sorgliga skaran som inte ställer upp på synen om människors lika värde. Blad dem dessa cirka åttio procent finns  tyvärr en ansenlig del som ändå sympatiserar med nationalistiska åsikter. Det fick vi klart för oss genom ett antal opinionsundersökningar. Till sist sätter jag hoppet till den del, förhoppningsvis mer än hälften av alla människor som står på den goda sidan. Kylan biter sig fast och når överallt där människor finns. Ingen kan fly från den men de kan bekämpa den med värme.

Bli först att kommentera

Påtaglig vänlighet

Av , , Bli först att kommentera 1

I Vindeln möts man av en påtaglig vänlighet. Vindeln är naturligtvis inte den enda plats på jorden där folk är vänliga mot varandra. Först och främst hälsar alla. I början funderade jag om jag var glömsk för att jag inte kände igen den som vänligt hälsade och ibland log. Den där vänligheten smittar av sig. Som man blir behandlad behandlar man andra. Det andra jag kan konstatera är att Vindelborna är lättpratade. Skulle man säga något till en främmande brukar de ge sig tid till replik och prat. Det är bra för mig som behöver öva in mig på detta sätt att vara. Jag, en något otålig själ som tidigare under flera år jobbat några dagar i vecka i Stockholm  och inte tyckt att jag haft tid att ens slösa minutrar, har börjat bromsa in till ett bättre jämviktsläge. Tänk om det ligger ett buddistiskt skimmer över kommunen? För att sedan inte tala om pendelklubben där man redan efter ett drygt år känner igen flera tiotals människor. Detta trots att jag inte i egentlig mening är pendlaren utan endaste befinner mig en eller annan dag i Umeå.

Det kanske mest upplyftandet är glädjen och gratulationerna vi får när vi talar om att vi ”emigrerat” från Umeå till Vindeln. You made my day! Jag har börjat glädja mig över lite. Det kanske ändå inte är så lite?

Bli först att kommentera

Damn snow here i come!

Av , , Bli först att kommentera 0

I tung snö med lätta förväntansfulla tankar väntar jag på den bastanta vintern då snön blivit torr och djup. Visst är det roligt att få användning för snöslungan, fast den inte är så verkningsfull i den tunga blöta snön men det vore bra att även få användning för skidorna när vi nu bor så bra till. Jo jag vet, det finns valla för alla, väder. Men inte vill jag, amatören valla med klister. Kanske jag ändå kommer att göra ansatser att köra bort den tunga snön med snöslungan. Eller så kan jag välja att utmana det värsta styrkepasset på gymmet med en manuell snöskottning. Hög puls i två timmar blir bra. Damn snow here i come!

Bli först att kommentera

Säga som det är

Av , , Bli först att kommentera 2

-Jag säger som det är, säger en del. Det verkar vara det bästa argumentet för många när de vill säga sin mening. Inte sällan svagt underbyggd. Jag tycker det råkar vara så att dem som ”säger som det är” har detta som argument för att motivera det mesta, ofta nedslående värdeomdömen, som gissningar och eget snickrade sanningar. Notera gärna att påståendet ”som det är” är en påstående som alltid borde vara sant. Känn på påstående ”som det är”. Sanning är endast det som kan bevisas för att vara sant. Om det står en älg i min trädgård är det endast sant om det faktiskt står en älg i min trädgård.

Det finns även dem som koketterar med att de alltid säger som det är, oavsett konsekvenserna. En viss social obegåvningen brukar sköljas över dem som alltid säger sig säga som det är. Alternativet är naturligtvis inte att ljuga om hur det faktiskt är om det sanningsenligt förhåller sig så. Ibland eller oftast kan det vara klokt att inte säga något alls. Men det beror på, som jurister oftast brukar säga. Fråga dig om det kan skada något, göra någon ledsen eller förnärmad. Jag har bortskaffat ordet kränkt eftersom det har drabbats av kraftig verbal inflation och därmed förlorat sin kraftfulla valör. Värden är fylld av svaga premisser. Jag säger bara, säg som det är. Som vetenskapsperson kan jag bara acceptera det som är sant och som retoriker det som är troligt, högst sannolikt.

Bli först att kommentera

Från Hotell Metropol till Frälsis

Av , , Bli först att kommentera 1

Efter många års resor, hundratals timmar på flyg till olika länder, in-ut checkningar på fina hotell, åratal på uppdrag i Stockholm, storkund på flyg, taxi och hotell, sitter jag på Frälsis i Umeå. Jag intar en spenatsoppa med tillbehör till ett skamligt lågt pris av sextio kronor. I skilda miljöer skapas andra tankar och man får ett annat perspektiv. Å andra sidan är perspektivet Snövitsvägen i Vindeln där vid skogsbrynet helt fantastiskt. Jag är inte fattig på pengar för att jag ibland äter lunch på Frälsis men ibland har jag känt mig fattig på tystnad på besök här i Umeå. Tidigare innan vi emigrerade till Vindeln bodde vi på Länsmansvägen mitt emellan Scandic, E4-an, Tegs kyrka och OKQ8. Det sög. Men var sak har sin tid i livet.

Det sitter fem personer i lokalen. Fyra pratar med varandra, en lyssnar, det är jag. En annan ung man sitter tyst och ser nöjd ut med soppan han särskilt fått tillagad och serverad för att han var laktoskänslig. En dam, i röd kofta, är pratsam med de två i personalen. Nu säger hon till den tyste unge mannen, -Du måste även ta av kakan med det ljusa på. Det är verkligen inte många gäster här. Synd. Men å andra sidan är det tystare då. Oj. Nu dräller det in minst sju något påbyltade äldre människor. De sju pensionärerna uppträder typiskt glada. Korta meningar, repliker åtföljda av skratt. En av dem skall hämta sin plånbok och stannar upp framför min jacka. Men det var visst fel insåg hon. Även den lilla världen är inte alltid lätt att orientera sig i. Nu är plånboken återfunnen i sin egen ficka. Man känner igen sig. Undrar hur det blir när man blir gammal, undrar jag, en som fyller sextionio nästa gång.

Bli först att kommentera

Hur förhåller det sig egentligen?

Av , , Bli först att kommentera 1

Hur förhåller det sig egentligen? Den frågan borde många ställa sig många gånger. Det kan vara krävande och arbetsamt att drabbas av ofullständigheten för den förpliktigar till att man bör undersöka saken vidare och ta reda på mer. Men människan anser sig veta det den vill att den anser sig veta och det som den anser sig veta är det som den oftast håller för sant. Sant skulle då vara fakta. Om det står en älg i min trädgård och det gör det, är det fakta. Enkelt eller hur? Allt annat är inte fakta. Noter att jag inte vill använda Donalds verbala innovation, f-e. Nej inte han som hette Duck i förnamn fast han ibland uppfattas som en anka. Utan han som innehar det som en gång var världens mäktigaste ämbete.

Den retoriska fällan att ”låtsas som ingenting”, är som att förtiga, som att inte säga allt som borde vara med. Den är oftast medveten utförd. Vi ser det då och då från politiker eftersom det är ett känt retoriskt grepp. Vanliga exempel är olika partiers förhållande till SD där man oftast inte säger som det är eller som man egentligen menar. Inom rättsväsendet används ”att intet förtiga”. Allt detta appellerar till resistensen mot fakta och kunskap och om att inte söka den, att undvika anstränga sig inför fakta och kunskap.

Uttrycket ”Elefanten i rummet” kan passa bra och kommer ursprungligen från engelska språket. Det är ett uttryck för något som tar stor plats och är påtagligt för samtliga i en viss grupp.  Alla känner till det, men ingen säger något. Ändå undviker man att prata om det.

Bli först att kommentera

En eländig historia

Av , , Bli först att kommentera 0

I Sverige kommer vi i vinter att åtstramas… Eländes, elände, elände, anlände. Eländes elände. Elände. Åter elände och elände. Från en sketch av Lars Ekborg någon gång i TV på den svart/vite tiden.

Detta är nästan femtio år sedan men inte mycket har ändrats vad gäller eländes elände. Vad kan vi göra för att få slut på eländet? Varje generation som mötts av elände har klarat sig relativt bra rent psykiskt. Men de eländen som dykt upp de senaste decennierna lämnar inte många oberörda.

För varje nytt elände som anländer verkar det bli eländigare. I vart fall för den mycket unga generationen. Hur skall vi ingjuta hopp i varandra i skuggan eller i bland det blixtrande ljuset av allt elände? Handlar det om ett synsätt, det vill säga, bara hur man ser på saken eller kan man inte komma runt det hela på annat sätt än att gå in i svårigheten och låta själen och samvetet få törnar? Ju kortare tid man har kvar att leva desto lindrigare kan man få det för eländet varar då under kortare tid. Ju längre tid man har kvar att leva dystrare kan det kännas. Men då, om man har länge kvar att leva, kan man hoppas på hoppet att det kommer att finnas tid för lösningar på allt elände.

I dagens läge finns det anledning att arbeta hårt för att upptäcka allt som kan vara positivt. Strategin bör vara en mantra; ”se alltid till det positiva”. Ute har naturen bjudit en vacker syn med tillvaron ingjuten i tjock rimfrost. Har vi tur slipper vi en regering med inflytande av kulturrasister. Om vi färdas lite mindre, köper mindre, behåller mer, ger bort mer, pratar mer med andra, hjälper till mer, ser saker och ting från andra perspektiv, kanske till och mer tänker som en buddist. Tänker på den ädla åttafaldiga rätta vägen som enligt buddisterna leder till Nirvana, den sjunde himlen. Nirvana ses ofta som frigörandet från sensualitet, girighet, begär, hat och ignorans. Inte en plats men ett tillstånd. Men dit behöver inte de flesta vilja komma utan bara må bra. En del har dock så låga förväntningar att de är nöjda med att inte må dåligt. Låt dem må bättre!

Bli först att kommentera
Arkiv