Stal initativet och gjorde allt rätt

Av , , Bli först att kommentera 1
Efter över tio år i ett jobb med bl.a. politiska analys blev jag riktigt ”politikertrött” men detta som hänt i Sverige de sista dagarna väckte mitt intresse för en kort stund till livs. Såvitt man inte endast läser av de politiska spelen genom färgade glas såsom, blå, röda eller gröna bör ingen ha undkommit den som gjorde allting rätt. Han Stefan som hade tajming, han som i sina framträdanden skulle kunna bli nominerad flera politiker-Oscars. Han som tog initiativet från både Anna, Ebba, Jan och även en del från mannen som genom åren lurar skjortan av de lätt okritiska d.v.s. Åkesson. Det är dags för Anna och Ebba att komma nu och ha förhör och ställa till svars. Vart var Anna, Ebba och de andra under tiden som dessa, som de säger, tolv tusen avslagna sprang fritt för att de gömt sig från polisen. Varför förde de inte upp den saken under åren? Sovande politiker som vaknar när det är sent kanske? I vart fall skördar S-tefan och de andra esssen frukterna framöver. Men en gång minns ni att M-ännen i blått stal arbetarpartiet från eSsen. Nu ger eSsen igen. Detta är det politiska spelet. Din tur att kasta nu. Kul att se nästa drag.
Bli först att kommentera

Demokratins gräns?

Av , , Bli först att kommentera 0

Måste man umgås med alla? I synnerhet om det är ett politiskt parti som likt nationalsocialisterna Tyskland blev demokratiskt valda? Visserligen med hjälp av ett högerparti. Jag höjer demokratin till de högsta höjderna men är beredd att tumma på den i ett fall. När regeringen inte vill bjuda in SD till samtal i terroristfrågan får de kritik. Ett exempel på argumentation mot Löfven som kommit är att SD ”är ju det näst största parti vi har” så det kan anses vara ett brott mot demokratin att inte låta dem vara med. Då anmäler jag mig som brottsling för jag vill inte ha med dem att göra. Man måste heller inte ha att göra med politiska partier bara för att de är demokratiskt valda av andra, tycker jag. M och SD vädrar morgonluft just nu i frågor om att bekämpa terrorism. Men hur är det egentligen, hur vaken var M innan detta hände? Visste de inte tidigare att det sprang runt tolv tusen (12 000) personer som fått avslag?

Det är naturligtvis helt fel att utvisade personer finns kvar i landet.

 

Bli först att kommentera

Etisk slaskhink; M och KD?

Av , , Bli först att kommentera 1

I en undersökning från SIFO säger Expressen i dag, ”Sex av tio M-väljare för SD-samarbete”. Ett sådant parti har sjunkit djup ner i den etiska slaskhinken. I Tysklands 30-tal kom det rasistiska partiet fram med hjälp av ett annat parti. Kristdemokraterna ligger inte långt efter att sjunka dit ner. Är det sådana makthungriga vill ha som leder vårt land och som sätter normerna för den kommande generationen. Den brittiska moralfilosofen Jonathan Glover, som gärna citeras av Torbjörn Tännsjö säger, ”Vid slutet av nittonhundratalet är det svårt att känna sig säker på den moraliska lagen eller några moraliska framsteg.” Nu i början på 2000-talet är det på samma sätt. Vem kan vi lita på?

Bli först att kommentera

Ågren kan stoppa givmildheten

Av , , Bli först att kommentera 0

Ågren skall få ett förslag. Han som har till uppgift att leda och utveckla en växande och framgångsrik kommun är på tiggarejakt. Du får ett bättre förslag. En formulering till ett lagförslag.

Den som uppsåtligen ger pengar till någon, oaktat vem mottagaren vara månde, skall dömas till kännbart straff. Är givandet organiserat skall straffet fördubblas.

Bäste Ågren. Kläm sedan åt kyrkan och andra frivilliga organisationer så att inga kryphål kan användas för att ge vidare till tiggare. Mitt råd blir att kriminalisera givmildheten och medkänslan som ju kan vara roten till det onda.

Bli först att kommentera

Eländes elände, elände. Elände, elände och åter elände. Ett elände anlände. Budgetelände.

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag läser många politikerbloggar eftersom jag bland annat är intresserad av allt från retorik, kommunikation, till vad som är på den dagliga agendan.

Det är faktiskt så tunt med upplyftande läsning från de politiska ledarna i allmänhet. Det känns inte särskilt roligt att följa dem i deras eländiga spår och deras icke upplyftande retorik. Nu är ju politik och det som står på dess agenda inte särskilt roade eller roligt. Det ligger ju i tiden att politikers uppgifter är att hållas med eländet.

Men vi kommer att gilla dem som även lyfter oss, förutom att de naturligtvis också säger sanningen om ”eländet”.

 

Bli först att kommentera

Bevarande kulturarkitekter

Av , , Bli först att kommentera 0

Varje organisation befolkas för det mesta av bevarande kulturarkitekter. Kanske duktiga på att se utanför boxen men sällan utanför sin egen. Så gäller både för privata företag, offentliga organisationer, intresseorganisationer såväl som fackliga organisationer.

Oftast sägs det att de offentliga och de ideella organisationerna härmar efter det privata näringslivet. Hur skulle det se ut om det även vore tvärtom ?

 

 

 

Bli först att kommentera

Är hon en kvinnlig pamp?

Av , , Bli först att kommentera 0

Det är lärorikt att läsa kommentarer i olika sociala media omkring Annelie Nordström´s ”avgång” i Kommunal. Det är allt från en karta i normativ etik (moral) till vem man villkorslöst håller på. Men ännu har ingen åstadkommit ett bredare och djupare resonemang om frågans rätt eller fel. En sådan argumentation sätter naturligtvis förmågan om saklighet och objektivitet på spel. Och dessutom, vad känner vi till och vilka källor finns?

 

Bli först att kommentera

Goda människor röstar inte SD

Av , , Bli först att kommentera 0

Den verkliga orsaken till SD´s framgångar är människors oförmåga att kritiskt granska och att inte ta moraliskt ansvar för sin röst. Att skylla på att andra partier inte tagit tag i vissa frågor eller att de skulle vara sämre alternativ är att blunda för den verkliga orsaken till SD framgångar. Goda människor röstar inte på SD.

Lyssna på folks argument varför det röstar på SD och ställ dem mot väggen när det gäller etik, rättvisa och demokrati.

Bli först att kommentera

Coop-chef grön av avund?

Av , , Bli först att kommentera 0

COOP-chefen kan ha blivit grön av avund när IKEA-chefen höll nyårstalet d.v.s. hyllningstalet till IKEA. När IKEA-chefen får vara nyårstalare förstår man att Umeå är mycket modern stad. Men nästa år skall ju COOP-chefen få vara nyårstalare beroende på hur uppgörelsen kan se ut i stadshuset. Det allra viktigaste är ju inte vem som talar utan vad som sägs. Jag föll inte helt död ner av vare sig budskapet eller talets övriga retorik. Det var ju hämtat från en företagspresentation, utom det där om kärleken från Västerbotten. Hon gifte sig ju men sin kärlek från Västerbotten. Just detta var det som blev trovärdigt för mig och som jag bäst minns från talet.

Bli först att kommentera

Omänskligheten råder

Av , , Bli först att kommentera 1

Min debattartikel för en tid sedan om Romer i Umeå, med etik som grundelement, gav mig en sorglig och mörk sida av mänskligheten. Eller vad det av omänskligheten. Av tjugofyra kommentarer på vk.se var den en enda som hyllade mig och en annan som gav mig godkänt. Annars fick jag allt från brev hem till bostaden, med synpunkter om mina minimala förståndsgåvor till att jag befinner mig på en femårings nivå.

Oftast var det lagstiftningen som var de flestas rättesnöre. Tänk om det var lagstiftningens råmärken som skulle vara den yttersta vägvisaren för att vara en god människa? Vad säger lagen om att ha empati och inlevelse? Finns det en lag om godhet? Nej, lagen räcker inte till för att reglera omänskligheten och mänsklighet.

Bli först att kommentera