Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Snälla, granska mera kritiskt!

Problemet med att väljare söker sig till partier med rutten människosyn, är naturligtvis inte att andra partier inte gjort det de anses skulle ha gjort. Det handlar snarare om att inte granska kritiskt, att inte ställa sig frågan vad ett ställningstagande och ett val betyder i en vidare bemärkelse. I början av trettiotalet lurade ett parti, skjortan av tyska folket. Men med hjälp av högern kunde de komma till makten. Folket var aningslösa, deprimerade och trötta på den politik som tidigare förts. Ju flera som anser sig vilja välja en viss politik desto mera legitimt blir partiet och dess politik i mångas ögon. Börjar sedan landets genom tiderna (s)törsta parti agera med (s)amma retorik har de legitimerat denna politik.

Dagordningsteorin har fört folk in i tron att det som media skriver om skulle vara de viktigast frågorna vid tillfället. Så är det inte, enligt bland andra forskaren Maxwell McCombs med sin bok ”Makten över dagordningen – om medierna, politiken och opinionsbildningen” (SNS Förlag). Gå på djupet, fråga mera och det visar sig att invandringsfrågan och migrationen inte är roten till allt ont och inte heller det viktigaste frågan för folket.

Vilket eller vilka politiska partier kommer att sälja sin själ och störta ner i det moraliska avskummet för att dra nytta av detta parti? Ett par har redan visat tendenser till det. Hur svårt är det att göra historiska jämförelser? Som dansk kände jag under min uppväxt, den gången inte så långt tillbaka, den unkna vinden av otvättade skjortor i brunt tyg flåsa mig i nacken.

Vilket är det unkna partiet jag talar om? Gissa och vem som helst kan få rätt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Arkiv