Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Faktaresistens

I vårt samhälle är det viktigt att vara på sin vakt om vad som är fakta och inte fakta. Få har väl missat vad som hände när Donald Trump installerades som president i USA och hans talespersoner påstod att det var den största publiken någonsin vid en presidentinstallation. Nu var det inte det så för det fanns fakta som kunde påvisa att det var en större publik där när Obama installerades. Trots detta hävdade talespersoner från Trumps håll, när de konfronterades med fakta, att de presenterade vad de kallade för ”alternativa fakta”. Åsa Wikfors professor i teoretisk filosofi menar i sin nyutkomna bok Faktaresistens att det även handlar om kunskapsresistens. Åsa Wikfors säger att faktaresistens är oviljan att ta till sig fakta och att fakta är det som är sant. ”Det handlar om att tro det man vill tro” säger Wikfors. ”Det är sant att det står en häst i min trädgård om det faktiskt gör det”, skriver Wikfors.

”Alternativa fakta” är inte fakta för den skall vara sanna för att få kallas fakta. Det nyfunna begreppet alternativa fakta är ett språkligt angrepp och bedrägeri på det som är sanning och därmed fakta.

Som ett litet dagligt praktikexempel i vad som är fakta och vad som inte är fakta skall jag i korthet analysera den artikel som Tom Juslin skrev den 12 juli efter en intervju med mig i hans artikelserie ”En framtidsresa”. https://www.vk.se/plus/2398238/villy-vill-bryta-tystnaden-i-vindeln

Det som är sant är att undertecknad är nöjd med Vindeln och ser positivt på kommunen. Som belägg för detta finns bland annat det jag citeras; ” – Vindeln är en pärla. Om fler visste hur det är här skulle de flytta hit. Men då måste det finnas bostäder och visioner.” ”I fjol tog han och hans fru beslutet att flytta från Umeå.” ”Just bra kommunikationer och närheten till Umeå bidrog till att de tog steget ut i regionen.” ”Han upplever Vindeln som väldigt potentiell utvecklingsort.” Dessa fakta som jag för min del presenterat kan sägas vara hållbara för att dra slutsatsen att jag är nöjd med Vindeln och tillvaron där. Till detta vill jag säga att Juslin har återgivit mina svar på ett korrekt sätt. Det är med andra ord sant att jag är nöjd och därmed inte missnöjd.

I andra frågor påpekar jag att jag anser att det saknas dialog mellan politiker och kommuninnevånare. ”Han saknar all politisk diskussion i Vindeln. För en tid sedan skrev han ett inlägg i sin blogg med rubriken Varför så tysta?” ” – Företagare är egocentriska. De är väldigt fokuserade i sin förmåga och sina förutsättningar och de vill ha uppmärksamhet. Företagarna vill också ha bra dialog med politiker och tjänstemän, de vill ha snabba handläggningstider och de vill ha utvecklingsmöjligheter. Ett bra samhälle för företag, det är bra samhälle att bo i, säger Villy Hansen.”

Om man nu tänker sig att artikeln i VK den 12 juli läses av en något faktaresistent person d.v.s. en person som är ovillig att ta till sig fakta, som gärna vill ”tro det den vill tro”, kan andra slutsatser dras av artikelns innehåll. Till exempel att jag skulle vara missnöjd. Men det borde vara omöjligt att missa att jag faktiskt är en nöjd innevånare med Vindeln. När det kommer till det jag saknar, det vill säga, dialogen mellan politiker och medborgare bör slutsatsen inte vara att jag är en ”missnöjd” person. Fakta kan däremot vara att jag faktiskt anser att det saknas dialog mellan just politiker och medborgare och inte att jag skulle vara ”missnöjd”. Ser man artikeln i sin helhet får jag till och med anses mycket nöjd med Vindeln men har dock några förslag till utveckling och förändring. Men för den skull att man påpekar att det finns saker och ting att förbättra betyder det inte att det som är, inte skulle vara bra.

Slutsatsen skulle bli att den läsare som anser jag är en missnöjd person har bortsett från fakta och läst artikeln på ett faktaresistent sätt.

 

En kommentar

  1. dagl

    Fakta är små pusselbitar och bara delar i en argumentation. Själva terminologin faktaresestens och alternativa fakta är polemiskt missbruk. Mycket är semantik eller för oklart definierat eller mångtydigt för att kallas fakta. Det finns ofta starka drivkrafter mot en rent objektiv debatt och dess drivkrafter leder ofta för långt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Arkiv