Sant, är det sant?

Är det sant? Det är den viktigaste frågan att ställa sig i dessa dagar och alla andra dagar framöver. Då syftar jag på allt från det som kan läsas på olika sociala media till politisk retorik. Jag skulle egentligen inte vilja ta något särskilt politiskt parti som exempel men tar ändå SD som ett exempel. Det finns även andra. Men vad hjälper det för vissa som kanske både är faktaresistent och kunskapsresistenta. Det finns även dem som har en moralisk kompass helt satt ur spel.

Ett enkelt exempel. Om jag säger att det stor en stor svart hund i trädgården och det faktiskt gör det då är det sant och då är det fakta. Ibland kan det dock vara svårt att granska om det är fakta. I synnerhet gäller det på internet. Skulle det vara svårt att granska om det är fakta kan förmågan att uppskatta innebära att du helt enkelt avstår och säger jag låter detta bli liggande i hyllans för inte säkert fakta. Tro då inte på det. Dela det inte. Men låt inte heller sannolikhet och tro spela dig ett spratt. För det man skulle vilja tro på blir för lätt en sanning. Vissa fulingar har kallat det för ”fake news”. Vilket begrepp inte ens borde få finnas. Lögn bli ett bättre ord.

https://www.facebook.com/Faktakollen/  ”Faktakollen granskar rykten, nyheter, virala memes, utspel från politiker som på ett eller annat sätt fått mycket stor spridning på nätet.” eller https://www.facebook.com/viralgranskaren/ . Det finns andra så kallade faktakoll.

Att se något som sannolikt innebär heller inte att det är sant d.v.s. fakta. Vetenskapligt är sanning något man söker. Vissa retoriker kan vara nöjda med det som är troligt eller högst sannolikt. Men akta dig för det. Sök i stället sanningen. Du kommer att bli både förvånad och upplyst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.