Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Vetenskapligt belägg för osjälvisk

Nu har jag smått vetenskapligt belägg för att det lönar sig att vara osjälvisk. Jag skrev för en tid sedan ett inlägg; ”Vem borde jag vara?”, Var en god människa, uppmanade jag.

”Det lönar sig att vara osjälvisk Stockholms universitet 8 oktober, 2018 Humaniora, Hur går det för den som beter sig osjälviskt och gör uppoffringar för andras skull? Enligt en tvärvetenskaplig studie av forskare från bland annat Stockholms universitet tenderar osjälviska personer att få både fler barn och högre lön, jämfört med mer själviska personer. Resultaten presenteras nu i tidskriften Journal of Personality and Social Psychology.”

Det är heller inte framgångsrikt att vara osjälvisk. ”Resultatet går tvärtemot teorier om att själviska människor lyckas sno åt sig mer pengar genom sin själviskhet vilket föreslagits inom tidigare forskning.”

”Tidigare psykologisk och sociologisk forskning har visat att osjälviska personer är lyckligare och har bättre sociala relationer. Studien “Generosity pays: Selfish people have fewer children and earn less money” fokuserar på osjälviskhet ur ett ekonomiskt och evolutionistiskt perspektiv.”

Jag såg inte det jag skrev om att vara osjälvisk som något som direkt skulle löna sig utan det var en rent etisk fråga för mig om det goda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Arkiv