Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Missnöjdhetens offer

Missnöjdhetens offer är kunskapsresistens och faktaresistens. Jag kommer ofta att tänka på boken Alternativa fakta om kunskap och dess fiender av Åsa Wikforss. Dessutom söker jag själv gärna kunskap i den analytiska retoriken om vad som egentligen sagts och menats. Min slutsats har allt för ofta blivit att människor i allmänhet, allt för många har en viss resistens på fakta och att söka kunskap. Läs boken och du blir aldrig den samme.

Ett skrämmande exempel är tyvärr hur missnöjet lägger sordin på förmågan att se saker och ting objektivt och sakligt. Inte sällan kommer den etiska kompassen att visa fel när någon är missnöjd genom att de missnöjda ofta tillåter sig att gå utanför det som är rätt, riktigt och gott att handla. Det går naturligtvis inte alltid eller mycket sällan till som det gjorde i USA för en tid sedan. En man blev avskedat och gick tillbaka och sköt till döds ett antal arbetare på företaget. Men följden blir ändå ibland så att den som upplever sig dåligt behandlat och därmed missnöjd går utan för etiken, moralens och lagens gränser. Missnöjdheten är tyvärr ytterst subjektiv för människan är en subjektiv, känslosam och motivdriven varelse. Därför är en utmaning att både förstå och förutse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Arkiv