Sök fakta i fallet

Sedan jag blev arbetande idealist som ordförande i Vindelns Idrottsförening har jag bland annat fått diskutera frågor om utvecklig. Vindelns kommun kommer därför direkt på tapeten. Exempel på sakfrågor kan vara Bubergsgårdens skidanläggning, ridhuset, bostadsbyggande etcetera. ”Det sägs”, ”jag har hört”, ”det går för långsamt”, ”det är visst så att…” och så vidare. Vad är fakta?, är min första reflexion. Det finns alltid fakta att söka. Fakta ställer ofta det förutfattade på kant. Jag citerar gärna Åsa Wikforss från hennes bok, Alternativa fakta, Om kunskap och dess fiender. ”Om det står en häst i min trädgård och det faktiskt gör det. Då är det fakta.”

Varför går bostadsbyggande så sakta, Varför har kommunen inte löst detta med Ridhuset tidigare, ridhusägaren Mattsson skrev en insändare i VK om sin version av hur det hela gått till, någon replikerade då, ”det är ju hans version”. Men vad vet vi egentligen?

Efter att i många år arbetat med medling i olika slag konflikter och även som förhandlare har jag alltid nödgats söka fakta. Det har inte varit helt enkelt men det har gett tingen att annat ljus. Jag har ofta blivit förvånad och tänkt att det var viktigt att jag sökte vidare och djupare. Att inte bemöda sig om att söka fakta kan därför kallas för kunskapsresistens. Greta Thunberg sade kortfattat i New York, lyssna inte på mig lyssna på forskningen. Faktaresistens d.v.s. oviljan att ta till sig fakta är en av vårt samhälles stora fiende. Även så i vårt närsamhälle när det gäller exempelvis kommunala frågor. Ställ dig frågan, vad är den sanna historien?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.