Folat minskar risken för tjocktarmscancer
Konsumtion av stora mängder folat minskar risken för cancer i tjock-och ändtarmscancer, visade resultaten, som studerat effekter av berikning av livsmedel med folsyra i USA.
Studien fann inga läggas cancerrisk vid mycket höga doser av folat.
Fördelar och potentiella skador av folat – "definitivt fortfarande en öppen fråga," – säger studie författare Todd Gibson (Todd Gibson) (National Cancer Institute i Rockville, Maryland). Men "det verkar det finns ett samband mellan rapporter om högre intag av folsyra och en minskad risk för kolorektal cancer."
I slutet av 1990-talet har den amerikanska och kanadensiska regeringarna börjat kräva folsyra (syntetisk form av folat) inkom spannmålsprodukter för att förebygga neuralrörsdefekter, som är förknippade med låga nivåer av folsyra hos gravida kvinnor.
Även tidigare studier har generellt föreslagit att en kost rik på folat, minskar risken för kolorektal cancer var de flesta av dem genomfördes innan befästning, säger Gibson. För att bedöma vilken effekt regeringens disposition på denna länk, forskare använde data från en kostundersökning som inleddes 1995, som omfattade mer än 500 000 amerikanska vuxna medelålders och äldre.
Vid baseline deltagarna fyllt i en enkät om sina normala matvanor och alla program som regelbundet används. Baserat på dessa data, har författarna kunna beräkna intag av folat per dag före och efter berikning.
Under de kommande tio åren, spårade författarna cancerregister för att avgöra vid vilken deltagare hade diagnosen kolorektal cancer. Det konstaterades i sammanlagt cirka 7200 fall av cancer, varav cirka 6500 fall som diagnostiseras efter starten av programmet för berikning.
Människor som konsumerade minst 900 mikrogram folsyra dagligen, 30% mindre risk att utveckla kolorektal cancer än de som fick mindre än 200 mikrogram per dag, forskare rapport i nätupplagan av «American Journal of Clinical Nutrition» den 3 augusti.
Föreningen kvarstod efter kontroll för vikt, rökning, fysisk aktivitet och andra kostfrågor. Men, noterar författarna att resultaten inte kan bevisa att ökad folatintag minska risken för cancer, eftersom "människor som rapporterade höga nivåer av intag av folat, följde en hälsosam livsstil i allmänhet."
Rekommenderat dagligt intag av folat – 400 mikrogram – för de flesta vuxna och 600 mg – för gravida kvinnor.
Som ett resultat av folsyra berikning av den genomsnittliga intaget av folat från livsmedel har ökat till cirka 100 mikrogram.
Senaste kommentarerna