Chokladmoussetårta

Av , , Bli först att kommentera 0

Skulle göra en dessert till en baby shower och fick för mig att testa på att göra en chokladmousse-tårta. Ni vet en sådan där som ofta finns på caféer med en tunn botten och ett högt lager chokladmousse. Sagt och gjort! Som för det mesta går det ju inte att bara hålla sig till ett recept, utan googlade runt lite och kombinerade ihop det som såg bra ut. Så här blev resultatet:

IMG_4479

Så jäääkla gott. Och så mycket choklad! Mums mums mums, kommer absolut göra den fler gånger. Inte alls svår att göra heller.

Ingredienser

  • 175 g chokladkakor (jag använde marabou homestyle soft choco)
  • 85 g smör
  • 400 g mörk choklad
  • 3 ml gelatinpulver (eller 1,2 gelatinblad)
  • 6 dl grädde
  • 0,5 dl kaffe
  • Kakao att sikta på

Gör så här: 

  1. Smöra och klä en 20-cm:s springform med bakplåtspapper (jag använde 18 cm, men det blev lite väl hög)
  2. Mixa kakorna i en matberedare eller med mixerstav
  3. Smält smöret, blanda ihop med kakorna
  4. Tryck ut ”degen” i formen, ställ in i kylen i ca. 30 min
  5. Blötlägg gelatinet i (lite drygt) en tsk vatten
  6. Smält chokladen över vattenbad
  7. Koka upp 1 dl grädde tillsammans med kaffet
  8. Blanda i grädde+kaffe i den smälta chokladen, rör därefter ned gelatinet
  9. Vispa 5 dl grädde, vänd ned chokladsmeten
  10. Bre ut fyllningen i formen, ställ in i kylen ca. 3 h
  11. Sikta kakaopulver ovanpå tårtan.
  12. Servera (gärna med grädde och/eller hallon/jordgubbar) och njut!

IMG_4481

 

Bli först att kommentera

Improvisation

Av , , Bli först att kommentera 0

Tårtbak är i full gång inför stundande bröllop (tack och lov att bottnar kan frysas) och när inte ens de största glasen räcker får man helt enkelt improvisera. :)

IMG_4477

 

 

Tips från coachen: Om du ska använda två uppsättningar glas, glöm inte att blanda i det andra glaset med mjöl (framför allt inte om det glaset även innehåller bakpulvret). Kom på mitt misstag efter 5 min i ugnen, tog ut smeten och rörde i. Det är ett under om den här tårtbotten överlever!

Bli först att kommentera

Saftiga kanelbullar

Av , , Bli först att kommentera 0

IMG_6489

När jag var barn bakade min mamma bullar 1 gång per år. Att baka vanliga bullar och sådant är något jag är relativt dålig på att ta mig tid att göra. Så igår, när jag ändå hade allt hemma, ställde jag mig och gjorde vanliga klassiska bullar. Ebba och hennes kompis fick vara hjälpredor och himmel så gott det är med en nybakad bulle och ett glas mjölk.

Saftiga kanelbullar (ca 40-50 st)
5 dl mjölk
50 gram jäst
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
2 tsk hela kardemummakärnor
13-15 dl vetemjöl special

175 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk kanel

Ägg till pensling
Pärlsocker

Värm mjölken till 37 grader
Smula ned jästen i en bunke och höll över mjölken, rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt 150 g smör i små bitar, socker och salt.
Mortla kardemumma och tillsätt dem i degen.
Häll i nästan all mjöl men spara ca 1-2 dl.
Arbeta degen kraftigt i ca 10 minuter i bakmaskin, eller 15 minuter för hand.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Blanda under tiden smör, kanel och socker

Knåda degen på ett lätt mjölat bakbord.
Dela degen i fyra delar.
Kavla ut till en tunn fyrkant och bred på fyllningen m.ha en smörkniv.
Rulla till en rulle och dela i ca 10-12 lika tjocka bitar.
Lägg i bullmormor och platta till lite grann.
Gör likadant med de resterande tre degdelarna.
Låt jäsa i ytterligare 1 h

Sätt ugnen på 225 grader
Pensla bullarna med uppvisat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda imitten av ugnen i ca 5-10 minuter, tills bullarna fått fin färg.
Ta ut och låt svalna under bakduk.

Bli först att kommentera

Ätbara fjärilar

Av , , Bli först att kommentera 0

Nästa tårta som är inplanerad är en bröllopstårta åt en utav oss som gifter sig i början av september. Tårtan ska bland annat vara dekorerad med fjärilar i olika material, så först ut var att prova på att kalkera på waferpaper också sedan måla med pulverfärg. Så oroligt fint och effektfullt! Detta material kommer vi använda fler gånger.

 

IMG_6358

Bli först att kommentera

Överbliven chokladganache

Av , , Bli först att kommentera 0

Vad gör man med överbliven modelleringschoklad och chokladganache? Varför inte små chokladbitar. Väldigt enkelt men uppskattad av vänner som kommer förbi. :)

IMG_4414

Bli först att kommentera

Mascarponekräm med färska jordgubbar

Av , , Bli först att kommentera 0

Denna tårtfyllning hade jag till Frans doptårta. Spritsade en ring av mascarponekräm läng tårtbottens kant, fyllde sedan mitten med färska jordgubbar och sedan spritsade jag ett tunt lager med mascarponekräm över jordgubbarna och drog jämnt med en pannkaksstekspade. Då himmelskt gott och fräscht! Älskar fyllningar med färska bär på sommaren!

Mascarponekräm (räcker till ca 4 lager tårta)
250 g rumstempererad mascarpone
1 + 5 msk lemoncurd (eller annat som är syrligt, passionsfrukt?)
10 dl grädde
3 msk florsocker

Blanda 1 msk lemoncurd med mascarponeost så att det blandas väl
Använd elvisp och vispa ihop grädde,florsocker och ca 5 msk lemoncurd.
Vänd försiktigt ned mascarponen i den vispade grädden med en slickepott.
Låt stå i kylen i ca 2 h.
Spritsa eller bred ut krämen, blir den för lös går den att vispa ytterligare

 

IMG_6228

Bli först att kommentera

En sommardröm – drip cake

Av , , Bli först att kommentera 0

Dessa slags tårtor har nästan synts i varenda tårtblogg eller på instagram. Självklart ville även vi pröva göra en sådan. Väldigt enkel tårta att göra och egentligen kan den mest novise bakaren lyckas med en underbar sommardröm!

 

Tårtan är fylld med två lager mascarponekräm och färska jordgubbar samt ett tunt lager med lemoncurd och pistagenötskross. Recept på mascarponekräm kommer senare samt hur man gör en drip cake!

IMG_6033

IMG_6043

Bli först att kommentera

Rabarbercurd

Av , , Bli först att kommentera 1

IMG_6115

För någon vecka sedan anordnade vi en pannkakstårtefest för Ebba och de andra tjejerna på gatan. Jag hade precis fått hur mycket rabarber som helst av farmor så jag tänkte att en pannkakstårta med syrlig rabarbercurd, grädde och jordgubbar skulle bli underbart gott.

Denna rabarbercurd är helt fantastisk god och man kan sitta och äta skedar direkt ur burken. Jag fyllde även mina ”rabarbercurd grottor” med denna curd!

Rabarbercurd
300 g ansade rabarber
2 dl socker
Saft och skal från 1/2 citron
3 ägg
50 g smör
Röd karamellfärg

Tvätta och skala rabarbern.
Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull.
Tillsätt sockret och låt koka tills rabarbern blivit mjuk.
Ta av från värmen och mixa till en slät puré
Häll blandningen i en rostfri bunke och låt svalna

Rör ned saft och skal från citron
Vispa ned äggen, ett i taget.
Placera bunken över ett vattenbad
Rör om hela tiden tills krämen tjocknat eller uppnått en temperatur på 75grader.

Ta av från värmen och tillsätt smöret lite i taget.
Rör om tills allt smör är smält
(Du kommer nu tro att curden är för lös men den tjocknar när den kallnat i kylen)
Häll upp i en väl rengjord burk
Förvara i kylen i en vecka eller frys in den!

Receptet är hittat här

Bli först att kommentera
IMG_4411

Tack-tårta

Av , , Bli först att kommentera 0

Då var det slut på Sundsvallsvistelsen. Skönt att åka hem igen, men otroligt sorgligt att lämna ett jobb man trivts så bra på!

En tack-tårta blev det såklart, Med de godaste smaker jag vet – choklad, kola och jordnötssmör. Utgick från detta recept, men med lite förändringar. Jag skar botten i fyra delar och gjorde ett tjockt lager med jordnötssmörskrämen i mitten (måste fyllas i formen, annars rinner den ut) och karamelliserade mjölken på första och andra lagret. Ett av lagren med karamelliserad mjölk fick även hackade jordnötter. Dessutom gjorde jag en choklad-sockerlag (recept nedan) och penslade två av bottnarna med.

Dekorationerna är gjorda av modelleringschoklad och målade med pulverfärg utblandad med lite sprit. Texten och borderna är spritsade med vispad mjölkchoklad-ganache.

IMG_4403

Tårtan blev mycket uppskattad. Nästa gång tror jag att vi använder hackade jordnötter på båda lagren kola. Choklad-sockerlagen passade bra för att balansera upp den söta mjölkchoklad-ganachen.

Choklad-sockerlag 

  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl vatten
  • 1/4 dl kakao

Gör så här: rör ihop och värm på spisen tills sockret smält.

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Underbar lemoncurd

Av , , Bli först att kommentera 0

Lemoncurd är en perfekt blandning egentligen; söt och syrligt i en underbar len kräm. Jag brukar breda ut ett lager i en tårta, blanda med grädde och ha till bakverk eller varför inte en klick när man äter ost & kex?

Just denna ska jag ha till tårtan på lördag. Jag vill bryta av det söta med något syrligt så ett tunt lager av lemoncurd är alltid en bra lösning!

Lemoncurd (räcker till 2 lager i en 24 cm tårta)

4 citroner
4 äggulor
2 ägg
4 dl socker
200 g smör

Skölj citronerna.
Riv skalet fint samt pressa ut saften i en skål.

Vispa äggula,ägg och socker i ca 2-3 minuter i en rostfri bunke.
Tillsätt citronsaften och rör runt.
Sätt bunken över ett vattenbad.
Rör runt tills krämen tjocknat, ha tålamod detta tar ca 15 minuter!

Stäng av plattan.
Skär smör i småbitar och klicka i dem i citronkrämen och rör tills det smält.
Förvara i kylskåp

 

IMG_6014

Bli först att kommentera