Födelsedagstårta med comic con-tema

Av , , Bli först att kommentera 1

80704599-138B-425C-993E-8DCB89F34D22

En kär vän fyllde 30 och firade med en maskerad med comic con-tema. Naturligtvis måste tårtan matcha! Tårtan är gjord på vaniljbotten med passionfruktsmousse, glasscreme och ananas-curd. Recept kommer senare. Tårtan är täckt med vit choklad-ganache och marsipan och dekorerad med inte mindre än 22 referenser till olika filmer/serier/spel. Festdeltagarna fick såklart tävla om vem som tog flest referenser. :)

 

6E52F8E2-384C-4E1D-A0D9-51D27BA1A2D6 BDAE944A-098A-4867-8AF1-9BF117B25082 C9B9AFF5-762B-4AE3-9D5D-8981ABE30BA1F3B8C622-147C-41FB-9383-55DCF8EF310C

Bli först att kommentera

Babyshowertårta med Miniontema

Av , , Bli först att kommentera 0

Det är alltid roligt när någon vill ha en tårta som vi länge velat göra. En av våra önskningar har varit att göra en Miniontårta och vilken lycka när en tjej ville ha en Miniontårta till en babyshower som hon skulle anordna till en vän! För att behålla temat även på insidan av tårtan så gjorde vi skumbananfluff och glasscreme, den spacklades sedan med mjölkchokladganche.

 

Bildernas kvalité blev inte så jättebra eftersom den telefonen vi brukar fota med mystiskt försvann under baket! Som tur var fick vi lov att använda en bild som togs under babyshowern. :)

D6D8D1C6-7D15-40B4-941A-8E46C0D0F947

3ED741F3-DD63-4CC9-B50F-CB978A377C14

 

Bli först att kommentera

Vaiana tårta

Av , , Bli först att kommentera 1

Disneys nya film med Vaiana har väl ingen missat? Det verkar vara alla barns nya favorit och när en liten tjej fyllde 4 år önskade hon sig en sådan tårta av oss. Fyllningen blev en klassisk hallonmousse och glasscreme, därefter spacklades den med vit chokladganche.

För att få till en slags ”bambueffeket” fuskade vi och köpte färdiga choklad-rullrån. Vi använde två paket rullrån(Caprice pralin) för att nå runt hela tårtan som är 24 cm.

Sanden är gjord på en blandning av mariekex och digestivekex.

2794AFFB-05C7-4851-96AA-568D6777A6C6

9CF55C5C-E14C-4438-ABD3-208272377E63

 

114A9A36-962F-4CB0-B973-99601416308D

8B0D9AD0-67BF-43C1-AB42-354CA2F8D826 ABE5F5FD-EFE8-4E28-980F-4187D293ACED

 

Bli först att kommentera

Blåbärsbullar

Av , , Bli först att kommentera 0

aviary-image-1503762968328

 

Blåbärsbullar
100g smör
3dl mjölk
50g jäst
3/4dl strösocker
8-9 dl vetemjöl special

2-3 dl blåbär
2msk strösocker
1 msk potatismjöl
ägg

Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader.
Smula jästen i bunke och häll mjölken över.
Rör om tills jästen löst upp och tillsätt socker.
Tillsätt ca 8 dl mjöl i hushållsassistenten och arbeta degen snabbt till en smidig deg.

Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda blåbär, socker och potatismjöl.
Dela degen så att varje bulle väger ca 40 gram.
Rulla och lägg i bullform.
Gör en grop mitt i och lägg i blåbär.
Låt jäsa ytterligare 20 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter.

 

 

 

Bli först att kommentera

Chokladmoussetårta

Av , , Bli först att kommentera 1

Skulle göra en dessert till en baby shower och fick för mig att testa på att göra en chokladmousse-tårta. Ni vet en sådan där som ofta finns på caféer med en tunn botten och ett högt lager chokladmousse. Sagt och gjort! Som för det mesta går det ju inte att bara hålla sig till ett recept, utan googlade runt lite och kombinerade ihop det som såg bra ut. Så här blev resultatet:

IMG_4479

Så jäääkla gott. Och så mycket choklad! Mums mums mums, kommer absolut göra den fler gånger. Inte alls svår att göra heller.

Ingredienser

  • 175 g chokladkakor (jag använde marabou homestyle soft choco)
  • 85 g smör
  • 400 g mörk choklad
  • 3 ml gelatinpulver (eller 1,2 gelatinblad)
  • 6 dl grädde
  • 0,5 dl kaffe
  • Kakao att sikta på

Gör så här: 

  1. Smöra och klä en 20-cm:s springform med bakplåtspapper (jag använde 18 cm, men det blev lite väl hög)
  2. Mixa kakorna i en matberedare eller med mixerstav
  3. Smält smöret, blanda ihop med kakorna
  4. Tryck ut ”degen” i formen, ställ in i kylen i ca. 30 min
  5. Blötlägg gelatinet i (lite drygt) en tsk vatten
  6. Smält chokladen över vattenbad
  7. Koka upp 1 dl grädde tillsammans med kaffet
  8. Blanda i grädde+kaffe i den smälta chokladen, rör därefter ned gelatinet
  9. Vispa 5 dl grädde, vänd ned chokladsmeten
  10. Bre ut fyllningen i formen, ställ in i kylen ca. 3 h
  11. Sikta kakaopulver ovanpå tårtan.
  12. Servera (gärna med grädde och/eller hallon/jordgubbar) och njut!

IMG_4481

 

Bli först att kommentera

Improvisation

Av , , Bli först att kommentera 0

Tårtbak är i full gång inför stundande bröllop (tack och lov att bottnar kan frysas) och när inte ens de största glasen räcker får man helt enkelt improvisera. :)

IMG_4477

 

 

Tips från coachen: Om du ska använda två uppsättningar glas, glöm inte att blanda i det andra glaset med mjöl (framför allt inte om det glaset även innehåller bakpulvret). Kom på mitt misstag efter 5 min i ugnen, tog ut smeten och rörde i. Det är ett under om den här tårtbotten överlever!

Bli först att kommentera

Saftiga kanelbullar

Av , , Bli först att kommentera 0

IMG_6489

När jag var barn bakade min mamma bullar 1 gång per år. Att baka vanliga bullar och sådant är något jag är relativt dålig på att ta mig tid att göra. Så igår, när jag ändå hade allt hemma, ställde jag mig och gjorde vanliga klassiska bullar. Ebba och hennes kompis fick vara hjälpredor och himmel så gott det är med en nybakad bulle och ett glas mjölk.

Saftiga kanelbullar (ca 40-50 st)
5 dl mjölk
50 gram jäst
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
2 tsk hela kardemummakärnor
13-15 dl vetemjöl special

175 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk kanel

Ägg till pensling
Pärlsocker

Värm mjölken till 37 grader
Smula ned jästen i en bunke och höll över mjölken, rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt 150 g smör i små bitar, socker och salt.
Mortla kardemumma och tillsätt dem i degen.
Häll i nästan all mjöl men spara ca 1-2 dl.
Arbeta degen kraftigt i ca 10 minuter i bakmaskin, eller 15 minuter för hand.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Blanda under tiden smör, kanel och socker

Knåda degen på ett lätt mjölat bakbord.
Dela degen i fyra delar.
Kavla ut till en tunn fyrkant och bred på fyllningen m.ha en smörkniv.
Rulla till en rulle och dela i ca 10-12 lika tjocka bitar.
Lägg i bullmormor och platta till lite grann.
Gör likadant med de resterande tre degdelarna.
Låt jäsa i ytterligare 1 h

Sätt ugnen på 225 grader
Pensla bullarna med uppvisat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda imitten av ugnen i ca 5-10 minuter, tills bullarna fått fin färg.
Ta ut och låt svalna under bakduk.

Bli först att kommentera

Ätbara fjärilar

Av , , Bli först att kommentera 0

Nästa tårta som är inplanerad är en bröllopstårta åt en utav oss som gifter sig i början av september. Tårtan ska bland annat vara dekorerad med fjärilar i olika material, så först ut var att prova på att kalkera på waferpaper också sedan måla med pulverfärg. Så oroligt fint och effektfullt! Detta material kommer vi använda fler gånger.

 

IMG_6358

Bli först att kommentera

Överbliven chokladganache

Av , , Bli först att kommentera 0

Vad gör man med överbliven modelleringschoklad och chokladganache? Varför inte små chokladbitar. Väldigt enkelt men uppskattad av vänner som kommer förbi. :)

IMG_4414

Bli först att kommentera

Mascarponekräm med färska jordgubbar

Av , , Bli först att kommentera 0

Denna tårtfyllning hade jag till Frans doptårta. Spritsade en ring av mascarponekräm läng tårtbottens kant, fyllde sedan mitten med färska jordgubbar och sedan spritsade jag ett tunt lager med mascarponekräm över jordgubbarna och drog jämnt med en pannkaksstekspade. Då himmelskt gott och fräscht! Älskar fyllningar med färska bär på sommaren!

Mascarponekräm (räcker till ca 4 lager tårta)
250 g rumstempererad mascarpone
1 + 5 msk lemoncurd (eller annat som är syrligt, passionsfrukt?)
10 dl grädde
3 msk florsocker

Blanda 1 msk lemoncurd med mascarponeost så att det blandas väl
Använd elvisp och vispa ihop grädde,florsocker och ca 5 msk lemoncurd.
Vänd försiktigt ned mascarponen i den vispade grädden med en slickepott.
Låt stå i kylen i ca 2 h.
Spritsa eller bred ut krämen, blir den för lös går den att vispa ytterligare

 

IMG_6228

Bli först att kommentera