En sommardröm – drip cake

Av , , Bli först att kommentera 0

Dessa slags tårtor har nästan synts i varenda tårtblogg eller på instagram. Självklart ville även vi pröva göra en sådan. Väldigt enkel tårta att göra och egentligen kan den mest novise bakaren lyckas med en underbar sommardröm!

 

Tårtan är fylld med två lager mascarponekräm och färska jordgubbar samt ett tunt lager med lemoncurd och pistagenötskross. Recept på mascarponekräm kommer senare samt hur man gör en drip cake!

IMG_6033

IMG_6043

Rabarbercurd

Av , , Bli först att kommentera 1

IMG_6115

För någon vecka sedan anordnade vi en pannkakstårtefest för Ebba och de andra tjejerna på gatan. Jag hade precis fått hur mycket rabarber som helst av farmor så jag tänkte att en pannkakstårta med syrlig rabarbercurd, grädde och jordgubbar skulle bli underbart gott.

Denna rabarbercurd är helt fantastisk god och man kan sitta och äta skedar direkt ur burken. Jag fyllde även mina ”rabarbercurd grottor” med denna curd!

Rabarbercurd
300 g ansade rabarber
2 dl socker
Saft och skal från 1/2 citron
3 ägg
50 g smör
Röd karamellfärg

Tvätta och skala rabarbern.
Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull.
Tillsätt sockret och låt koka tills rabarbern blivit mjuk.
Ta av från värmen och mixa till en slät puré
Häll blandningen i en rostfri bunke och låt svalna

Rör ned saft och skal från citron
Vispa ned äggen, ett i taget.
Placera bunken över ett vattenbad
Rör om hela tiden tills krämen tjocknat eller uppnått en temperatur på 75grader.

Ta av från värmen och tillsätt smöret lite i taget.
Rör om tills allt smör är smält
(Du kommer nu tro att curden är för lös men den tjocknar när den kallnat i kylen)
Häll upp i en väl rengjord burk
Förvara i kylen i en vecka eller frys in den!

Receptet är hittat här

Tack-tårta

Av , , Bli först att kommentera 0

Då var det slut på Sundsvallsvistelsen. Skönt att åka hem igen, men otroligt sorgligt att lämna ett jobb man trivts så bra på!

En tack-tårta blev det såklart, Med de godaste smaker jag vet – choklad, kola och jordnötssmör. Utgick från detta recept, men med lite förändringar. Jag skar botten i fyra delar och gjorde ett tjockt lager med jordnötssmörskrämen i mitten (måste fyllas i formen, annars rinner den ut) och karamelliserade mjölken på första och andra lagret. Ett av lagren med karamelliserad mjölk fick även hackade jordnötter. Dessutom gjorde jag en choklad-sockerlag (recept nedan) och penslade två av bottnarna med.

Dekorationerna är gjorda av modelleringschoklad och målade med pulverfärg utblandad med lite sprit. Texten och borderna är spritsade med vispad mjölkchoklad-ganache.

IMG_4403

Tårtan blev mycket uppskattad. Nästa gång tror jag att vi använder hackade jordnötter på båda lagren kola. Choklad-sockerlagen passade bra för att balansera upp den söta mjölkchoklad-ganachen.

Choklad-sockerlag 

  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl vatten
  • 1/4 dl kakao

Gör så här: rör ihop och värm på spisen tills sockret smält.

Underbar lemoncurd

Av , , Bli först att kommentera 0

Lemoncurd är en perfekt blandning egentligen; söt och syrligt i en underbar len kräm. Jag brukar breda ut ett lager i en tårta, blanda med grädde och ha till bakverk eller varför inte en klick när man äter ost & kex?

Just denna ska jag ha till tårtan på lördag. Jag vill bryta av det söta med något syrligt så ett tunt lager av lemoncurd är alltid en bra lösning!

Lemoncurd (räcker till 2 lager i en 24 cm tårta)

4 citroner
4 äggulor
2 ägg
4 dl socker
200 g smör

Skölj citronerna.
Riv skalet fint samt pressa ut saften i en skål.

Vispa äggula,ägg och socker i ca 2-3 minuter i en rostfri bunke.
Tillsätt citronsaften och rör runt.
Sätt bunken över ett vattenbad.
Rör runt tills krämen tjocknat, ha tålamod detta tar ca 15 minuter!

Stäng av plattan.
Skär smör i småbitar och klicka i dem i citronkrämen och rör tills det smält.
Förvara i kylskåp

 

IMG_6014

Spröda maränger

Av , , Bli först att kommentera 0

Maränger är så klassiskt bakverk och så himla gott! Uppskattas av stora som små. Glutenfritt och laktosfritt. Gott som tårta, på tårta eller till grädde/glass! Fördelarna är många. Här kommer ett perfekt recept till perfekta maränger

hej

Spröda maränger
3 äggvitor
1 dl socker
1 krm ättiksprit
1 dl florsocker
Ev. Någon droppe färg

Sätt ugnen på 100 grader (varmluftsugn)
Knäck äggvitor i en rostfri bunke.
Tillsätt ättiksprit samt hälften av sockret.
Vispa med en elvisp i ca 2 minuter.
Tillsätt resten av sockret och vispa ytterligare 4-6 minuter så att du får de klassiska ”topparna” och kan vända bunken ovanför huvudet utan att få all smet på dig.
Sikta i florsocker och vänd det försiktigt ned i äggsmeten.
Tillsätt någon droppe färg om du vill ha färgade maränger.
Spritsa eller klicka ut marängerna på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in plåten längst ned i ugnen i 1 h.
Stäng sedan av ugnen och låt marängerna gräddas i eftervärme i 30 minuter.
Förvaras torrt!

Verktyg för nybörjare

Av , , Bli först att kommentera 0

Titta vad som numera finns på Ica Maxi (i alla fall i Umeå):

IMG_4363

Perfekt om du vill testa på tårtdekoration men inte riktigt vet om det är något för dig (och därför inte vill lägga ut svinmycket pengar på att köpa en massa utrustning).

OBS! Vi har inte testat verktygen och kan därför inte säga något om kvalitet. Tänkte bara att vi skulle tipsa. 🙂 Har du köpt och testat? Berätta gärna hur de fungerar i en kommentar!

Det stora tårtslagen säsong 2

Av , , Bli först att kommentera 0

Något annat som hunnits med under året vi varit borta är säsong 2 av Det stora tårtslaget (vårt favoritprogram).

Ni som inte har hunnit med att se säsongen och inte vill ha spoliers får sluta läsa nu. Se tårtslaget istället! Ni som vill läsa våra åsikter kan läsa mer.

 

 

 

 

 

 

 

Från början av denna säsong var vi faktiskt något besvikna, det kändes inte som att det var riktigt samma nivå som det var i säsong 1. Vår första favorit, Leticia, valde dessutom att lämna tävlingen. Synd! Vår nästa favorit blev Helena. Kanske inte alltid den snyggaste tårtan, men vi gillade den stilrena stilen. Vi tyckte även hennes finaltårta var finast (fast jämnt race med Shereen). Björn-Ali har förvisso levererat en del riktigt fina tårtor under säsongen, men finaltårtan var inte alls vår stil.

Roligt för övrigt med master class-avsnitt. Vi tar framför allt inspiration från Mattias tips om fyllningar. Det kommer testas framöver!

Nu ser vi fram emot en ny säsong av tårtslaget. Roligt att de tänker fortsätta!

Leverans

Av , , Bli först att kommentera 0

Det finns få saker som är så roliga som att få ett paket med tårtgrejer! Extra roligt blir det när vi nästan inte behövt betala någonting (tack Fina Tårtan för vinsten).

IMG_4371

 

Detta använde vi vinsten till:

  • Mönstermatta med tegel
  • Spritspåsar (nu när vi tänker försöka oss på mer spritsande lär de gå åt)
  • En sådan där mät-grej som vi många gånger saknat när vi försökt göra något jämnt längs tårtans kanter
  • Cirkel-utstickare i olika storlekar
  • En bladtyll och en rostyll strl. större
  • En sån där nål som används till att rätta till spritsade saker (ex.vis luftbubblor)
  • Vit och blå pulverfärg
  • Ett gäng metalliv-färger till vår air-brush
  • Rengöringsvätska till air-brushen

Det känns som julafton! Även väldigt trevlig shopping-upplevelse, jättebra kundbemötande. Vi kommer helt klart återvända, framför allt då det finns den ätbara spets vi använder oss av. Den enda nackdelen var när vi först försökte kolla via mobilen, som inte gick så bra. Men så länge ni använder en dator kan vi varmt rekommendera sidan.