Att tänka på när du köper nytt hus

Av , , Bli först att kommentera 6

Så du har bestämt dig för att köpa ett hus? Gratulerar! Vare sig det är din första egna bostad eller om du byter från en annan så finns det många saker att ha i åtanke när man köper nytt hus. Här kommer jag att gå igenom några av de viktigaste punkterna, utan att gröta in i för många detaljer. Se källorna i slutet om du vill ha mer detaljerad information om vad du ska tänka på när du köper hus.

Dina preferenser och prioriteringar

Det är inte bara att gå in på en bostadssajt, sortera efter pris och köpa första bästa – det gäller att välja ett hus som passar dina personliga krav och önskemål. Det handlar inte heller bara om hur många kvadratmeter, rum, våningar eller balkonger det finns, utan även om vad som finns i närheten av huset. Är det viktigt att det finns en mataffär inom gångavstånd, eller att skolorna i närheten är bra? Vill du ha tillgång till parker eller sjöar? Bussar eller tåg? Vill du ha en trädgård och i så fall hur stor? Fundera på allt detta innan du ens börjar leta efter din nya bostad. Naturligtvis måste du även sätta upp en budget för ditt husköp.

Köpa eller sälja först?

Om du redan äger din nuvarande bostad så är frågan om du ska sälja den innan du köper ditt nya hus, eller efteråt. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Att sälja först innebär att du vet hur mycket pengar du har att arbeta med, plus att du slipper ta och betala två bolån (även om det bara är tillfälligt). Däremot måste du ha något annat, tillfälligt boende och någonstans att förvara alla dina möbler/saker. Rådslå gärna med en mäklare och banken för att se vad du har för möjligheter.

Hur hittar jag rätt hus att köpa?

Utifrån dina prioriteringar kan du välja ut potentiella hus att köpa och kanske dessutom börja gå på visningar. Titta inte bara på själva huset, utan även kvarteret, butiker och dylikt. Fråga dina blivande grannar hur det är att bo där och titta på områdets detaljplan, så att du vet hur framtiden kan se ut. För att hitta detaljplanen kan du söka efter kommunen du tänker köpa huset i, plus ordet ”detaljplan”, till exempel Kungsbacka detaljplan.

Läs på om huset

Om du känner dig dragen till ett visst hus så är det dags att gå in på detaljerna. När du går på en visning så ska du få en objektsbeskrivning, med all information om t.ex. hur och när huset byggdes, vilka driftkostnader du kan förvänta dig, vad som ingår i köpet, etc. Energideklarationen visar hur mycket energi huset förbrukar. Du som köpare har undersökningsplikt och bör själv undersöka huset, fråga säljaren om eventuella problem, eller kanske rent av anställa en oberoende inspektör/besiktningsman för att göra en överlåtelsebesiktning.

Dolda fel och andra fällor

Dolda fel är en term för fel som fanns vid köptillfället, men som inte kunde upptäckas under en inspektion. Det kan bland annat vara något fel på ventilationen, avloppet, grunden, våtutrymmen, putsade fasader eller elinstallationer. Sveriges fyra säsonger med varierande väta och temperaturer bidrar till sättningar i hus, särskilt i vissa markförhållanden. Tecken på marksättning är bland annat sprickor i golv och väggar, dörrar eller fönster som fastnar, samt golv som sjunker eller är ojämna. Se även upp för mögel, fukt och röta i golv eller väggar. Isolering eller ledningar kan ha brännskador eller andra elfel. Det kan finnas vägglöss, husbock eller andra skadedjur. Den öppna spisen kanske ryker in? Du som köper huset har tio år på dig att upptäcka dolda fel från och med att du tillträder huset. Så fort du upptäcker felet måste säljaren informeras.

Källor

https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/privatekonomi/vad-ska-man-tanka-pa-nar-man-koper-hus.html

https://www.hemnet.se/artiklar/kopa-salja/2018/09/19/att-kopa-hus-en-guide-for-dig-som-g-r-i-hustankar

budget

Ekonomitips: Förbättra din ekonomi på några enkla steg

Av , , Bli först att kommentera 4

I den här artikeln kan du lära dig mer om att förbättra din ekonomi, minska på kostnaderna och få mer pengar över till det du vill göra. Oavsett vad din startposition är – om du är urfattig, djupt skuldsatt, rik eller vanlig Svensson – så kan du garanterat förbättra din position och gå mot ett rikare liv.

Steg ett: Budget

Det må vara ganska tråkigt, men ingenting är mer effektivt för en bättre ekonomi än att föra budget. Det ger dig en översikt över dina finanser, samt gör det enkelt att sätta upp mål och ha en direkt inverkan på ekonomin. Så här gör du för att skapa en enkel budget.

1. Skriv ner dina inkomster

Sammanställ dina totala inkomster. Inkomster är alla pengar du tar emot, vare sig de kommer från din lön, bidrag, underhåll eller avkastning på investeringar och besparingar.

2. Skriv ner dina fasta utgifter

Fasta utgifter är de räkningar och fakturor du måste betala, inklusive hyra/månadsavgift för boendet, räkningar för el, vatten och värme, samt eventuella försäkringar, diverse abonnemang för mobil, TV, internet, etc. Om du har lån eller andra skulder på avbetalning kan du inkludera dem här.

3. Räkna ut ditt rådighetsbelopp

Rådighetsbelopp är ett annat ord för pengarna du har kvar efter att alla dina fasta utgifter är betalda. Du kan enkelt räkna ut rådighetsbeloppet genom att ta dina totala inkomster minus dina totala utgifter.

4. Skriv ner dina rörliga utgifter

Här måste du anteckna allt annat som du lägger pengar på. Ju mer detaljerad din budget är, desto lättare är det att hålla koll! Dela gärna in dina rörliga kostnader i kategorier för att enklare se var pengarna tar vägen, till exempel: mat, shopping, resor, fest, hushåll och så vidare.

5. Balansera budgeten

När du har kartlagt din spendering ett tag så får du en uppfattning om hur mycket pengar som faktiskt går åt, men om du vill börja direkt så får du uppskatta dina kommande rörliga utgifter. Att balansera budgeten innebär helt enkelt att du jämför dina inkomster mot dina utgifter – ligger budgeten på plus eller minus?

TIPS: Budgetera med en bankapp! Bankappar hjälper dig att hålla koll på alla dina utgifter, från räkningar till shoppingrundor. Om du skaffar en avgiftsfri bankapp med tillhörande betalkort så kan du betala allt med kortlös, trådlös betalning via mobilen. Läs mer på BankApp.se

Om din budget är negativ så måste du åtgärda det så snart som möjligt! Du vill inte hamna i skuldträsket, översköljd av betalningsanmärkningar, skulder, kassa villkor och höga räntor – det är som att trampa kvicksand. Det finns bara två sätt att skifta en budget från minus till plus; antingen sänker man utgifterna, eller så ökar man inkomsterna. Om det går är det naturligtvis bäst att göra båda två.

6. Börja spara och/eller investera

När din budget ligger på plussidan är det dags att lägga till en rad eller två i dina fasta utgifter – sparande och investeringar. Hur stor summan bör vara och vad den ska gå till får du lista ut själv, men en bra tumregel är att lägga undan en så stor summa som möjligt varje månad och dela den på två – hälften in på ett sparkonto som kan användas för nödfall, resor, stora inköp och så vidare, samt hälften in i något som du tjänar pengar på.

Steg två: Minimera utgifterna, maximera inkomsterna

För att öka summan som du kan lägga på sparande och investeringar så måste du först minimera dina utgifter och maximera din inkomster.

1. Baka ihop lån

Om du har ett flertal skulder, till exempel i form av lån, kreditkort och avbetalningar, så kan du spara upp till flera tusenlappar i månaden med ett hopbakslån. Det handlar alltså om att ta ett nytt lån som är tillräckligt stort för att täcka den totala kostnaden av alla andra skulder och på så vis ”baka ihop” dem till ett enda lån, vilket resulterar i färre räkningar, lägre avgifter och lägre ränta.

2. Spara mer, slösa mindre

Försök att göra av med mindre pengar i största allmänhet. Det finns tusentals småsummor att spara in på och exakt vad som passar dig är upp till dig… Gå eller cykla till jobbet, ta med matlåda, drick kaffet hemma, byt elavtal, etc. Förhandla och pruta där det går.

3. färdigheter, talang och tid

Det finns andra sätt att omvandla tid och pengar till mer pengar, särskilt om man besitter någon särskild förmåga. Du kanske kan renovera gamla motorcyklar eller snickra ihop möbler? Om inte annat kan du kanske köra Uber på kvällarna för att tjäna en extra hacka. Tänk bara på att din fritid och hälsa också är viktiga.

Steg tre: Privatinvesteringar

Det är näst intill omöjligt att jobba sig rik. Det finns en sak som nästan alla rika människor har gemensamt – passiva inkomster. Om du får dina pengar att jobba åt dig så växer dem och fortsätter att göra det exponentiellt.

1. Aktier

När du köper aktier så köper du andelar av ett aktiebolag. Det innebär helt enkelt att du äger en del av företag du investerar (köper aktier) i. Hur många gånger har du inte undrat över vad som hade hänt om du hade köpt aktier i t.ex. Microsoft, Apple eller Ericsson innan företagens framgång exploderade?

Vissa tror att det är väldigt riskabelt med aktiehandel, eftersom värdet på aktier är så starkt beroende av bolagets lönsamhet och dess aktiekapital. Ibland räcker det att företagets VD säger något dumt för att aktien ska krascha. Faktum är dock att de större, förvaltade fonderna är väldigt säkra att investera i och ytterligare risker är helt valfria.

2. Fonder

Fonder är ett ganska brett begrepp, då det kan syfta på t.ex. aktiefonder, räntefonder, blandfonder, fond-i-fond eller indexfonder. Fonden kan exempelvis investera i aktier, obligationer eller fastigheter. Fondförvaltaren bestämmer vilka värdepapper som ska köpas, medan alla som investerat i fonden får en motsvarande avkastning på vinsten.

Vissa fonder är väldigt stabila och innebär en väldigt låg risk, men då är oftast avkastningen lägre också. Andra fonder har högre avkastning, men kan även medföra sig högre risk och större svängningar. Det kan exempelvis handla om fonder som främst investerar i nystartade bolag.

3. Fastigheter

Om du inte har något emot långsiktiga investeringar så är fastigheter ett bra alternativ. Det beror på att bostäder och fastigheter nästan alltid ökar i värde på lång sikt, är skyddade mot inflation och kan i princip aldrig förlora allt värde. Nackdelen är att det är svårt att förutse vad som kommer att bli en riktigt bra investering, eftersom olika platser/områden blir mer eller mindre populära, samtidigt som bostadsmarknaden går upp och ner.

Om du har ett extra rum eller attefallshus kan du kanske hyra ut det. Använd hyran för att amortera på bolånet, eller bara njut av en extra inkomst. Om du bara är borta periodvis kan du fortfarande hyra ut ditt hem via tjänster som Airbnb.

Hantera pengarna smartare

Jag hoppas att du har lärt dig något, fått inspiration eller blivit motiverad av det här inlägget. Jag valde att skriva om det just nu eftersom jag själv har halkat efter lite i ekonomin – så det är dags att ta tag i tyglarna återigen!

Hitta den bästa dammsugaren

Av , , Bli först att kommentera 8

Att dammsuga är definitivt inte min favoritaktivitet, men det är något av ett nödvändigt ont om man inte vill släpa fötterna genom ett centimetertjockt lager av smuts, hår, damm och smulor när man traverserar hemmet. Det är bara att slå på stereon, dra fram dammsugaren och gilla läget – men vilken dammsugare är egentligen bäst?

Det beror faktiskt på flera faktorer, däribland vilket slags underlag du främst tänker dammsuga, om du har husdjur, vilken prisklass du siktar på, hur långt du har mellan eluttagen och mycket mer. Låt oss ta en närmare titt på hur man väljer rätt dammsugare, för något roligare kan jag inte tänka mig.

Typ av dammsugare

Det finns huvudsakligen två typer av dammsugare; vanliga dammsugare och handdammsugare, men det finns även 2-i-1-modeller som har möjligheten att ta av det långa röret för att snabbt suga upp smulorna från köksbordet eller dylikt. Vidare så finns det sladdlösa, påslösa och allergivänliga modeller. Fundera över vilken typ av dammsugare du är i behov av innan du ger dig in i detaljernas träsk.

Speciella behov

Det är främst tal om allergiker och husdjursägare. Dammsugare för djurhår kommer med ett särskilt munstycke för djurhår, som har högre effekt och särskilda borstar för att fånga upp allt hår på ett effektivt vis. Dammsugare för allergiker har å andra sidan mer effektiva filter, som ser till att en betydligt mindre mängd dammpartiklar slipper ut i utblåsningsluften. Välj en modell med lågt partikelutsläpp. På så vis försäkras en optimal, ren luft i hemmet, med så få allergener som möjligt.

Energiklass

Om du värnar om plånboken, precis som jag, så är detta en minst lika viktig faktor som själva prislappen. En bra energiklass innebär att energiförbrukningen är så låg som möjligt, vilket innebär att du sparar pengar på elräkningen och påverkar miljön minimalt på samma gång.

Ljudnivå

Så väl husdjur som barn, partners och grannar kan störas av högljudda dammsugare, så det kan vara värt att välja en tystgående modell. Jämför ljudnivån och välj helst en som har under 70 dB om det är en viktig faktor för dig.

Ergonomi

Hur mycket väger dammsugaren, hur lång är sladden, hur långt är dammsugarröret och vilka justeringsmöjligheter finns? Det är frågor som är lätta att förbise, men som kan göra stor skillnad i hur bekväm dammsugaren är att använda och därmed hur gärna man gör rent i hemmet. Även påsens/dammbehållarens storlek är bra att tänka på.

Effekt

Rengöringsförmågan på mattor och hårda golv utvärderas och får ett betyg mellan A och G, vilket motsvarar hur effektiv dammsugaren är på att göra rent. Om du har många mattor hemma så bör du välja en dammsugare med hög rengöringsförmåga på mattor, men annars är det inte så viktigt.

Test

För att hitta den bästa dammsugaren bör du läsa tester och recensioner på nätet. Jämför de olika egenskaperna och välj ut den dammsugare som passar dig bäst, utifrån dina behov (och din prisklass). Det var allt för idag, nu måste jag gå och dammsuga.

Starta en egen blogg

Av , , Bli först att kommentera 7

Hur startar man en egen blogg? Varför börjar man blogga? Jag har själv ett flertal bloggar för olika syften, som är mer eller mindre aktiva. I vissa fall bloggar jag under mitt riktiga namn, i andra fall hittar jag på ett smeknamn som fungerar som ett slags varumärke för bloggen. Jag har till exempel en blogg där jag skriver om teknik, prylar och datorer under ett mer passande namn för ämnet.

Där tjänar jag pengar genom att rekommendera produkter jag gillar via så kallade affiliate-program. Det fungerar genom att jag får en provision om någon köper en produkt efter att ha gått genom min länk till butiken. Andra metoder för att tjäna pengar på att blogga är genom annonser och sponsrade inlägg. Men hur kommer man igång med bloggandet? Först måste du ha någonstans att blogga på.

Bloggportal vs. egen domän

Det finns massvis av bloggportaler att välja bland, vilket är det snabbaste och enklaste sättet att starta en blogg på. Alternativt kan man köpa en egen domän, med eller utan serverutrymme. Kostnaden beror på var man köper domänen och om man har en egen server eller ej. Det finns för- och nackdelar med bloggportaler kontra en egen webbplats, så jag kommer att gå igenom de viktigaste skillnaderna.

På en bloggportal kan man ofta se de senaste inläggen på förstasidan, vilket kan leda till att ens blogg får fler läsare, särskilt om man har iögonfallande titlar och bilder för inläggen. Det ger även länkar till bloggen, vilket kan öka ranken i Google. Å andra sidan finns det väldigt många bloggar under samma domän, vilket kan minska chansen att man syns. En egen domän är som ett varumärke och även om det börjar svagt så kan det bli starkt i längden.

Om du är seriös med bloggandet och kanske rent av vill göra det på heltid så småningom så bör du förmodligen köpa en egen domän. Det finns dock många bloggare som började på en bloggportal och byggde upp sin publik där, för att senare flytta till en egen domän.

Vad har du att säga?

Utan att nämna några namn så kan jag konstatera att det finns väldigt många bloggar som är totalt ointressanta, till en så hög grad att det är helt obegripligt att folk skriver dem. Därför föreslår jag att du endast startar en egen blogg om du känner att du faktiskt har något att dela med dig av. Unika insikter eller åsikter? Tips eller guider? Häftiga upplevelser? Roliga eller intressanta analyser? Vad har du att erbjuda läsarna?

Undantaget är om du egentligen bara skriver för att få ut dina egna tankar. Det kan vara väldigt meditativt och konstruktivt att (anonymt eller ej) skriva ut sina tankar “på papper”, så att säga. Särskilt om det är saker som flyger runt där inne utan att man riktigt kan få ordning på dem. Att sätta saker i ord, meningar, paragrafer och artiklar gör att man får ordning på tankarna. Hitta din författarröst och skriv arslet av dig!

bensinpriser

Bensinpriser

Av , , 1 kommentar 7

Du har väl inte missat att det händer en hel del i den globala politiken? Det är lätt att bli galen på allt galet som försiggår, men lika lätt är det att stänga av TVn och radion, så är det som att man inte blir påverkad alls. Eller? Faktum är att politiska svängningar kan ha en indirekt inverkan på ditt liv, hur mycket du än vill stoppa huvudet i sanden. Konflikter i länder som Iran och Venezuela påverkar den globala oljeproduktionen, vilket i sin tur reflekteras i bensinpriset – och det går snabbt.

Senast i början av Maj publicerades en artikel i Expressen om de billigaste och dyraste bensinländerna, där HongKong hamnade på #1 med sina 16 kr per liter. I samma artikel står det att Sveriges pris låg på 13,25 kr per liter. Nu, två månader senare, ligger Sveriges priser på cirka 16 kr per liter. Vissa av oss kanske har möjlighet att ta cykeln eller promenera till jobbet, andra kanske har elbil, men tyvärr är de flesta av oss beroende av bensin. Därför tänker jag bjuda på några tips på hur man kan göra bilen en gnutta billigare i drift. Det kommer inte att göra dig rik, men lär definitivt göra skillnad i längden.

1. Automatstationer

Eftersom automatstationer inte behöver någon personal och i allmänhet har en mindre yta så är de billigare i drift, vilket reflekteras i bensinpriset. Det är inga enorma skillnader, men det brukar vara åtminstone ett par tiotals ören billigare på obemannade bensinstationer.

2. Utnyttja medlemsförmåner och rabatter

Alla bensinmackskedjor erbjuder något slags medlemsskap, vilket kan ge dig en liten rabatt på alla dina köp hos just den kedjan. I många fall innebär det att man får ett medlemskort, men i vissa fall är det knutet till ett särskilt bankkort. För en extra bonus kan du skaffa ett kreditkort hos kedjan, som ofta ger bonus på alla köp – oavsett var du handlar. Så länge du klarar av att betala dina räkningar i tid så kostar det ingenting extra, utan ger dig bara ren bonus. Det händer att bensinstationer har säsongsbundna rabatter, som ger en viss rabatt om du tankar över en viss mängd.

3. Tanka 25% etanol

Som du kanske vet innehåller 95-oktanig bensin även 5% etanol. E85 är ett etanolbaserat bränsle, som i sin tur innehåller 15% bensin. Om du tankar med 3 delar bensin och 1 del etanol (E85) så sänker du förbränningen. Det innebär att du förbrukar mindre bensin och eftersom etanol är billigare (cirka 40% billigare) än bensin så sparar du ännu mer.

De flesta bilar klarar att köra på denna blandning och sparar på vis flera tusen kronor om året. Vissa motorer klarar upp till 50%. Det går även att bygga om bilen till att köra på 100% etanol för ett antal hundralappar. Etanol har dessutom en lägre klimatpåverkan än bensin och diesel.

4. Rätt däcktryck

Se till att ha rätt lufttryck i däcken. Det maximerar livslängden för däcken, minskar bränsleförbrukningen, samt gör bilen både säkrare och bekvämare att köra. Du bör kontrollera däcktrycket minst en gång i månaden. Rätt tryck för din bil bör stå i instruktionsboken.

5. Onödigheter

AC/luftkonditionering drar 2-5% extra bensin. Takbox lägger till 0,1-0,2 liter/mil. Använd onödigheter som dessa endast när de faktiskt behövs. Kör smartare. Om du kör full fart och tvärnitar vid rödljusen så förbrukar du mer än om du håller en så jämn hastighet som möjligt hela tiden och saktar in långsamt inför rödljusen, så kanske du inte ens behöver stanna. Det sliter mest och förbrukas mest bränsle när du startar från fullstopp.

En sofistikerad blogg

Av , , Bli först att kommentera 4

Välkommen till en sofistikerad blogg. Här kommer jag att publicera mina funderingar kring diverse ämnen och ändamål. Det kan handla om belletristik, teknik, politik, musik, etik eller romantik. Till exempel.

Traditionella värderingar, vanligt vett och sunt förnuft – något vi har brist på i dagens samhälle. Ibland kanske jag ger råd om hur man bör leva livet, i andra fall funderar jag öppet om det ena och det andra.