Sonja(s) blogg

Välfärdens kärna, vad är det?

Alliansen pratar om att man skall värna om välfärdens kärna men menar något helt annat än vad vi socialdemokrater menar.

Hur kan det vara att värna om välfärden och sedan plocka bort 25 000 jobb? Som alliansen har gjort. Sedan tänker alliansen plocka bort 12 miljarder från statsbidragen nästa år om de vinner valet. Hur många jobb kommer då att försvinna? Vilken välfärd kommer vi då att ha?

Den som vill att den svenska modell som många utanför Sverige ser som ett föredöme skall vara kvar måste rösta på det rödgröna alternativet i höst. För vi har ett helt annat värde i uttrycket välfärdens kärna.

I vär välfärd ryms en solidarisk tanke om att alla skall ha rätt till en kvalitativt hög nivå av omsorg. Att den skall betalas av den som har till den som behöver. Att ingen ska behöva fundera på en massa olika val utan det skall finnas en tillräckligt bra nivå på den gemensamma välfärden.

Om alliansen vinner så får vi en helt annan nivå av gemensam välfärd som är mycket sämre. Vi får gräddfiler där den som har råd får snabbare och bättre vård. Övriga får skylla själva att de inte har fått de möjligheterna.

Höstens val är oerhört viktigt vad gäller vilken riktning vårt samhälle skall ta. Mot ett solidariskt samhälle eller ett samhälle där var och en sköter om sitt hus och struntar i andra.

Välj rätt i höst! Välj rött!

 

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Monica

  I mars 2010 (efter att vi gått igenom den värsta finanskrisen sedan 30-talet) arbetade 123.000 fler svenskar än i mars 2006 (efter år av högkonjunktur), enligt SCB:s AKU-statistik. Det är det som betalar välfärden. Arbetslinje före bidragslinje!
  Statsbidragen till kommunerna är dessutom förstärkta med 5 miljarder av alliansregeringen, det är endast den tillfälliga ökningen av statsbidragen till kommunerna, pga finanskrisen som tas bort. För många år sedan talades om den ”ofantliga sektorn”, det är väl den ni vill tillbaka till? Nej, tillåt privata företag också i välfärdssektorn!

 2. johan Söderling

  Det har aldrig betalats ut så mycket bidrag som nu. Kommunerna står med allt högre kostnader för försörjningsstöd på grund av att försäkringsskyddet och a-kassan försämrats.

 3. Monica

  Fel av dig Johan. Klippt direkt från aftonbladet ”Det ekonomiska biståndet har minskat kraftigt sedan 1997. Moderaternas första år vid makten 2006 var det ekonomiska bidraget 9,2 miljarder för hela landet. Den summan ligger inte i närheten av rekordnivåerna på 90-talet då Socialdemokraterna hade makten.Som högst var biståndet 1997 när det betalades ut 14,4 miljarder. Åren därpå sjönk det med några miljarder varje år. Först 2001 hade biståndet gått under 10 miljarder där det har legat fram till förra året då det steg igen till 11,1 miljarder”.
  Vi drabbades av en finanskris om du kanske minns?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>