Sonja(s) blogg

Förebygga ohälsa- ett gemensamt ansvar

En stor del av samhällets samlade ohälsa finns hos personer med funktionsnedsättning. I Sverige finns ca 1 miljon människor med funktionsnedsättning och ca 22 % av dessa uppleverer ohälsa. Då skall man jämföra det med ca 2% i den övriga befolkningen. Man säger också att ca 35 % av ohälsa bland funktionshindrade är socialt betingad.

Det kan tex vara att man som funktionshindrad har en svag ekonomiska ställning som gör att man inte mår bra, att den fysiska miljön inte är funktionell, att man inte får det stöd man behöver. Allt detta och mycket mera lyssnade jag till vid en föreläsning av Jens Ineland vid Umeå universitet i fredags.

Vi har väldigt lätt att sortera människor i olika fack, att enbart se till funktionshindret och inte se människan bakom. Vi tror oss veta vilka behov som finns, glömmer att utforska människan bakom funktionshindret.

Ibland kan det dock vara ett stort behov av att katagorisera och dela in i fack tex när man bestämmer vilka som skall omfattas av olika stöd. Eller vid behov av sjukvård så är det funktionshindret som är viktigt inte så mycket människan bakom.

Detta kräver att vi har ett professsionellt bemötande och att vi har kvalificerad personal i vård och omsorg som kan se människan när det behövs och funktionshindret när det är viktigt.

För att kunna ha en bra vård med kvalificerad personal så krävs det resurser.Därför är jag glad att socialdemokraterna satsar på vården med mera resurser om vi vinner valet i höst.  

I höstens val väljer vi väg. Åt vilket håll skall samhället gå. Skall våra skattepengar gå till kvalificerad personal mm i vården eller skall de gå till vinster i olika privata vårdbolag?

För mig är det valet lätt.

Vi har ett gemensamt ansvar att arbeta för att alla människor har en bra hälsa.oberoende om man har ett funktionshinder eller inte. Kanske har vi som är friska ett ännu större ansvar för att se till att det gäller alla. Ett sätt är att se oss alla som enskilda människor och sluta sortera i olika fack.  

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.