Sonja(s) blogg

Politiskt intresse, var finns det?

Sista kommunfullmäktige före semestern. Fullmäktige år ju en möjlighet för alla att ta del av vad som är aktuellt i politiken. Många frågor som diskuteras där berör många människor och det är många som har synpunkter när man träffas ute på byn. Varför är det då så få som kommer och lyssnar? Idag var det nästan tomt på åhörarbänkarna.

Jag vet att det är många som jobbar när mötet är på dagtid men det gör inte alla. Det finns många som är lediga också. Kan man göra något för att fler skall vara intresserade? Eller kan vi förändra något i politiken så att det är fler som intresserar sig?

Kommunfullmäktige är ju ett ypperligt tillfälle att lyssna till de personer som är valda. Det är ju också ett tillfälle där Vännäsborna kan ställa frågor direkt till politikerna via medborgarnas frågestund

Etiketter: ,

11 kommentarer

  1. Katarina Hampusson

    Hej Sonja,
    som du själv poängterar, det är mitt under arbetstid. Om mötet hade avhållits som planerat kl.19.00 hade jag och några till suttit på åhörarbänk. Tyvärr flyttades mötestiden till 13.00 och våra planer att lyssna gick i stöpet. Min fråga blir därför retorisk – vill politiken verkligen ha åhörare?

  2. Stina Jansson

    Instämmer i Katarinas kommentar. Om mötestiden 19.00 hade stått fast eller i alla fall den ändrade mötestiden annonserats ut ordentligt hade jag definitivt varit där.

    Jag hade även sett fram emot ett KF utlokaliserat till någon av kommunens vackra byar, precis som tidigare junifullmäktige. Även om det inte blev så i år tycker jag att junifullmäktige utanför Vännäs tätort ska återinföras 2011.

  3. Sonja Eriksson

    Hej Stina och Katarina
    Jag tycker också att det hade varit trevligt om vi varit i någon av byarna.
    Vad gäller tiden så var det tänkt att budgeten för 2011 skulle diskuteras och då bedömdes det att det skulle ha blivit ett mycket sent kvällsmöte vilket inte är så lyckat heller. Nu blev det inte så men det var för sent att ändra tid.
    Att åhörare är välkomna är självklart och
    mötet har annonserats precis som vanligt.

  4. Stina Jansson

    Om man nu väljer att använda ett offentligt media som hemsida då måste man ju också se till att korrekt annonsering sker där. Jag har kollat de sammanträdestider som ligger ute på kommunens hemsida och där har ingen ändrad tid annonserats. I efterhand har tiden ändrats men det är ju så dags.
    Att budgeten tas i juni är väl ingen överaskning och vet man att junimötet är budgetmöte kanske man inte bör ha just det som kvällsmöte. Alt. kanske just mötet där budgeten tas är det som är mest intressant/relevant för medborgarna att följa, så då får man kanske ta att det blir ett sent möte.

  5. johan Söderling

    Vi kommer att hålla Kf i byarna som förut. Årets junisammanträde befarades bli väldigt långt och då ändrades tiden. Då vi ändrade tiden insåg vi att ett möte i nån by dagtid inte skulle innebära fler besökare varför vi höll det på kommunhuset.
    Vi har tänkt att förlägga något av sammanträdena i höst i byarna utanför istället.
    Det brukar som alltid finnas en rimlig förklaring.
    Johan

  6. Bettan

    Nästan inga åhörare på fullmäktigesammanträdet och av det drar Sonja Eriksson slutsatsen att det politiska intresset saknas i Vännäs. Både ologiskt och oförskämt. Ge dig ut och prata med folk så ska du se att det politiska intresset finns!

    Att lägga fullmäktige en vardag kl 13 är inte precis att be om allmänhetens uppmärksamhet, tvärtom! De allra flesta jobbar såklart då och skulle måsta ta ut en semesterdag för att sitta på fullmäktige.

    Nä, lägg det på kvällstid eller varför inte en söndagseftermiddag, med lite förfriskningar och politikermingel. Om ni på allvar vill ha dit Vännäsborna?

  7. Sonja Eriksson

    Svar till Bettan (2010-07-02 22:57)
    Du ifrågasätter om jag är ute och pratar med folk och det är jag lite nu och då. Bla dörrknackning, aktiviteter utanför Konsum samt naturligtvis även andra samtal både enskilda och i grupper så jag vet att det finns ett politiskt intresse.

    Vad jag däremot vill efterlysa är ett engagemang omring vårt högsta beslutande organ i kommunen. Även om många jobbar så finns det ett stort antal som är lediga av olika skäl under dagarna som skulle kunna komma om man har intresse.

  8. Bettan

    Om du är medveten om att det finns ett politiskt intresse blir ditt inlägg bara ännu mer märkligt. Och man kan lika gärna vända på det – om politikerna har ett verkligt intresse av att allmänheten kommer till fullmäktige så måste det ges möjlighet till detta.

    Och jag tycker fortfarande att det är trist att din slutsats av att det var få åhörare var ointresse hos medborgarna när det finns så många fler förklaringar. Allt som krävs är en gnutta självkritik.

  9. Muppen

    Det var mer en koppling till gnället om veckodag/klockslag för mötet.
    Gammal tråd visserligen. Radera gärna mitt ovidkommande inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.