Sonja(s) blogg

Rätt till heltid – möjlighet till deltid

Tänk att ha den möjligheten att kunna styra sin arbetstid utifrån hur livet i övrigt ser ut.

Kunna bestämma att just detta år passar det mig att jobba deltid och veta att om jag vill så kan jag jobba heltid nästa år. Hur många kan det?

Kunna planera för ledighet utan att alltid använda semesterdagar utan i stället lägga in det som önskemål om ledig dag när schemat planeras.

Kunna komma överens i sin arbetsgrupp om att den aktiviteten ska göras för brukarna en speciell dag så då måste vi planera för mera personal.

Naturligtvis så måste man ta hänsyn till ekonomin och inte använda fler timmar än vad man har men de timmar som finns bestämmer man hur de ska användas.

Sedan så innebär det också att om inte timmarna på den egna arbetsplatsen räcker till, alltså de som jobbar där vill arbeta mera än vad det behövs just på den arbetsplatsen så ska man arbeta på andra arbetsplatser så att jag som anställd får den tjänstgöringsgrad som jag vill.

Låter det inte ganska bra?

I Vännäs har vi en modell för att vi ska göra just så. Vi har haft det en tid och som alla nya arbetssätt tar det tid att få allt att fungera fullt ut. Det tar tid att lära sig villkoren, att tänka i nya banor, att kunna använda de möjligheter som finns fullt ut.

Jag upplever att det är väldigt olika hur olika arbetsplatser har kommit i det arbetet. Just nu kommer en hel del kritik  på detta sätt att planera personalens tid men det finns också många som tycker att detta är ett bra sätt att arbeta.

Med allt som är nytt så finns det kantigheter som måste slipas till, tex datasystem som ska anpassas, saker som man måste lära sig. Allt det tar tid och man måste ge det tid.

För vad är alternativet? Gå tillbaka till hur det var förut? Med  fast schema och tjänstgöringsgrader som man egentligen inte vill ha och om man vill arbeta mera, ev bli uppringd när det behövs vikarier. Aldrig veta vilken månadslön man kommer att ha.

Det måste vara stressande och kännas väldigt osäkert. Med det system som vi har idag så vet man vilken lön man får varje månad, vad man inte vet alla dagar är var man kommer att jobba.

Jag skulle gärna se att ni som tycker det är bra kommer till tals och berättar hur det är så att vi får en nyanserad diskussion.

Som vanligt så är det de kritiska rösterna som hörs mest men jag är inte alltid säker på att det är den stora majoritetens åsikter. 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Cristine Öhnell

    Vad trevligt att ha en ordförande som förstår att det är kritikernas röst som hörs starkast i den här frågan, vi som är nöjda med detta sätt att jobba är ju inte intressanta för media.
    Själv jobbar jag som gruppledare inom handikappomsorgen och hos oss finns det inte en enda personal som vid årets slut var skyldig arbetsgivaren arbetstid, även om det naturligtvis finns kritiker även inom handikappomsorgen.
    Personligen tycker jag det är helt fantastiskt att själv kunna styra över min arbetstid, anpassa efter privatlivet och dess aktiviteter. Naturligtvis måste man vara beredd att ändra sitt schema lite om det skulle råka vara många eller få som bokat in sig på jobb samtidigt.
    Bemanningstid, alltså tid man ska jobba men som inte finns å arbetsplatsen vid schemaläggningen, det är detta kritikerna beklagar sig över. ”Varför ska man behöva jobba på sina lediga dagar?” Men, dessa ”lediga” dagar är tid som man faktiskt önskat arbetstid. Finns det bara 80% (av önskade 100%) jobb åt mig på min egen arbetsplats den här månaden så har jag troligtvis ganska många lediga dagar och en person med ett ”vanligt” jobb är bara ledig 2 dagar per vecka. Rimligheten i att då vara så otroligt rädd om alla sina 15 lediga dagar att man absolut inte kan jobba någon av dem är ju helt absurd. Om man istället lägger sig tillgänglig på t.ex. 6 av dessa lediga dagar så kan man faktiskt ta bort tillgänglighet om man fått ihop den tid man behöver den månaden. Ett sätt att spara sina lediga dagar är annars att man lägger sig tillgänglig för jobb en eftermiddag om man redan har ett förmiddagspass, det blir även det arbetstimmar i ackumulatorn.
    Personalen behöver enligt mig, och andra nöjda kollegor, bara lära sig att tänka med ett öppet sinne. VILL man jobba 100%, måste man ju vara beredd att jobba alla 100% också.
    Trots att jag personligen är ganska styrd i den tid jag skall arbeta eftersom jag har mina gruppledardagar, så vill jag verkligen poängtera att jag är MYCKET nöjd med arbetstidsmodellen.

  2. Sonja Eriksson

    Svar till Cristine Öhnell (2013-01-18 20:28)
    Tack för dina synpunkter.

    Det du skriver bekräftar det jag har fått information om. Vad jag förstår så blir det ett medlemsmöte snart som kommer att bli viktigt för om Kommunal ska säga upp avtalet eller inte. Ni som vill ha det kvar måste framföra era synpunkter där så att man ser det från olika sidor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.