Sonja(s) blogg

Vinst i välfärden?

Idag kommer nog kongressens mest bevakade och kontroversiella fråga upp på s-kongressen.

Ska det fortsätta att vara möjligt att göra stora vinster i olika välfärdsföretag? 

Ska våra gemensamma skattepengar gå till vinster eller ska pengarna gå till verksamhet?

Ställer man frågan så, så är det lätt att ta ställning, naturligtvis ska pengarna användas till verksamhet och inte gå till riskkapitalbolag och privata fickor.

Men frågan är mera komplicerad än så, så just nu sitter de personer som har ansvar för denna fråga och brottas med formuleringar i vårt Framtidskontrakt. Jag hoppas att de ska komma fram till ett förslag som är tydligt och som så många som möjligt ska kunna acceptera.

Jag tror det är oerhört viktigt att vi som parti är väldigt tydlig i denna fråga. Det får inte bli diskussioner om vad vi egentligen vill utan vi måste ge ett klart besked till alla om vad vi vill göra när vi vinner valet.

Etiketter: , , , ,

8 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Ska de offentliga drivna välfärdstjänsterna kunna göra vinster=ha överskott, är en lika viktig fråga.

    Som dagisanställd i Umeå på 70-talet fick vi inte behålla vårt, ev. överskott=vinst, så det blev till att göra slut på budgeten för att vara säkrare på att inte få neddragningar för kommande år.

    Så gäller även idag, då jag som företagare får beställningar att skicka faktura före nyår, och leverera året därpå.

    Att nu göra ordet vinst till något dubiöst och fult, det är det värsta i S- och V-resenomangen. Vad ska det uppväxande släktet tro då?

    Vinst är bra och kul i att spela på lotteri, i idrotten, i Melodifestivalen, i företagstävlingar, o s v. Men så kommer det till vänsterpolitik och då blir vinst inget bra.

    Var försiktig här, S och V binder ris åt egen rygg med att negativförklara ordet vinst.

    Använd det neutrala överskott i stället, så gäller ju i offentliga budgetar, över- eller underskott.

    Dessutom, vinster är stimulerande och morötter i alla sammanhang om det används rätt. Men nu blir det fel i den politiska retoriken, det ”förlorar” alla på.

    Slutligen, om man inte får göra vinst, ska det då uppmuntras till att hellre få förlust? Även här visas hur fel språkbruket blir när det hamnar utanför verkligheten genom politiska slagord.

  2. janne

    Löfvén måste locka över borgerliga väljare genom att S-kongressen acceptera en ”skälig” vinstnivå inom den s.k välfärden. Det är smart om än lite cyniskt men när blev politik icke-cynisk? Nu gäller det att få bort Reinfeldt innan hela landet krackelerar för lång tid framåt. Löfvén är precis den S-ledare som landet behöver även om han inte lär prioritera fattigpensionärer, långtidsarbets- och/eller hemlösa vilket S aldrig gjort när de själva styrt.

  3. Sonja Eriksson

    Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2013-04-05 10:09)
    Frågan är vad man använder vinst/överskott till? Jag tycker att våra gemensamma medel ska användas till våra gemensamma behov.
    Men jag håller med dig om att det ibland blir allt för kategoriskt i debatten. I den allmänna diskussionen blir det förenklat och allt för polariserat.
    Jag tycker att vinst många gånger är bra, det främjar utveckling på många områden men vad gäller välfärden så finns det andra aspekter.

  4. Sonja Eriksson

    Svar till janne (2013-04-05 10:19)
    Håller med dig om att vi måste komma i regeringsställning. Det är ju först då som vi verkligen kan göra något.
    Förstår inte hur du kan säga att Löfven inte prioriterar de som har det svårt. Jag rekommenderar dig att lyssna till det tal som Stefan Löfven höll igår som bla handlar om de grupper som du påstår att vi inte prioriterar. Historien visar också att vi har värnat dessa grupper.

  5. janne

    Sonja, det är en sak vad Löfvén säger på en Halleluja-kongress och en helt annan vad han gör som statsminister. Betänk att pengar kommer att saknas till reformer och dessutom vill Löfvén ha en 5;e jobbskattesänkning! Hur tror du att de svagaste kommer att få det då?

    För övrigt är jag född på Långgatan i Vännäs där min pappa jobbade på Liljaskolan som lagerchef och mamma i grovdisken på hotell Svea, eller vad det hette. Vännäs var underbart att växa upp i så jag får nog resa 80 mil norrut och besöka barndomens tassemarker igen. Ha det gött och heja på Björklöven ikväll! MVH janne i karlstad

  6. Sonja Eriksson

    Svar till janne (2013-04-05 11:42)
    Det kommer att krävas arbete och pengar för att vi ska få ett människovänligt samhälle igen efter alliansens nedrustning men viljan finns tydligt från vår sida.

    Du är välkommen till Vännäs, en fortfarande underbar kommun med röd ”regering”

  7. Johan

    Nu är det dags för ny regering innan allt krackelerat . inga skatter till vinster i skatteparadis. Våra skatter ska användas till välfärd för våra medborgare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.