Sonja(s) blogg

Folkomröstning

Så har man varit och röstat för första gången i en folkomröstning. Känns lite kluvet. Ska man rösta om en enskild fråga och inte ta hänsyn till helheten i landstingets ekonomi?

För mig känns det väldigt konstigt. Vi har en mängd landstingspolitiker som vi har valt och som är väldigt insatta i en mängd frågor och vilka konsekvenser som saker och ting får, utifrån vilket beslut man tar. Ska man bortse från det arbete som de gjort och de bedömningar som ligger till grund för deras beslut? Som en majoritet i landstinget har beslutat om.

Genom att lyfta ut en specifik fråga ut ur ett stort paket av åtgärder så ruckar man på allt annat också. Det är det ingen idag som  diskuterar. Sedan skyller man på Projekt balans att det är orsaken till att det blivit dessa sparåtgärder.

Varför är det inte mera diskussion om varför det överhuvudtaget måste finnas ett Projekt Balans med en massa sparåtgärder? Det är precis som att allt börjar med landstingets usla ekonomi. Men så är det ju inte. Landstingen är beroende av vilka förutsättningar som regeringen ger.

Vi har de se senaste åren haft en regering som mest pratar om hur bra allt ska bli men vi har inte sett någon verkstad av det. För kommuner och landsting har det hela tiden  blivit mindre och mindre pengar samtidigt som vi fått fler och fler uppgifter som vi måste klara av.

Bästa sättet att klara de ekonomiska problem som det nu blivit i kommuner och landsting, det är att se till att vi får en ny regering vid nästa val som tar vård och omsorgsfrågorna på allvar och inser att vård kostar. En regering som värnar om alla, inte bara om de med mycket pengar i börsen som kan köpa sin vård var som helst.

Som landsting med rödgrön majoritet så är det ju en omöjlig uppgift att bedriva en solidarisk politik när förutsättningarna ges av en högerregering som inte ser längre än till stadsgränsen vid storstäderna.

Jag har förtroende för våra valda socialdemokratiska landstingspolitiker .

Jag har förtroende för att de gjort en noggrann analys utifrån de förutsättningar som finns och tagit rätt beslut.

Därför har jag idag röstat Nej i folkomröstningen.

Jag hoppas att Du också gjort det!

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Marianne R Johansson

    Det är bara Vänstern som talar ur skägget om varför besparingar i Landstinget behövs, det står Socialdemokraterna fritt att också göra det!!
    Och nej, Landstingstyrelsen har inte gjort en noggrann analys över förutsättningar som fanns och beslutat efter det! På vissa orter som Tärnaby ex, har man tagit bort det kostnadseffektiva system man hade, till förmån för någonting som absolut måste bli dyrare i slutändan!
    Detta hade man ingen aning om, det visade sig vid besök här.
    Det har gått prestige i det här, tyvärr, och det får stå oss dyrt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.