Sonja(s) blogg

Kampen mot rasismen

 Det var otroligt roligt att se den uppslutning som det blev i går när Umeå stod upp mot rasismen och nazismen. Det var många som var eniga om att vi vill inte ha rasister och nazister bland oss.

Men vart är vi på väg?

Jag blir allvarligt oroad när jag lyssnar till vad som händer på många ställen runt om i samhället och i omvärlden. Både vad som händer oskyldiga enskilda personer och vad som händer inom politiken. Tex nu senast valet i Norge där ett högerpopulistiskt parti, Framskrittspartiet får ganska många mandat i Stortinget. Det är ett klart rasistiskt parti som många har röstat på där. Många personer har alltså rasistiska värderingar och röstar på detta parti.

Likadant som att opionssiffrorna i Sverige visar att Sverigedemokraterna har många sympatisörer. Bara för att man har kostym och bär portföljer med papper istället för järnrör så betyder det inte att de är mera rumsrena. De står fortfarande för rasistiska och många gånger även nazistiska värderingar.

Står vi även enade och ser till att dessa partier åker ut ur våra politiska församlingar? De har inget där att göra.

Det är oerhört viktigt att vi alla reagerar så fort det kommer upp antydningar mm med rasistikt innebörd, bland våra vänner, runt fika bord på jobbet mm. Det handlar inte bara om att man själv inte röstar på ett sådant parti, det handlar också om att ta diskussionen och försöka påverka på alla plan så att inte dessa värderingar får fäste någonstans.

Ibland kan man tycka att någon säger ett skämt, det finns många sådana,  men om det finns en kärna av rasism eller förtryck i det så ska man alltid reagera. 

Tänk på detta när det nu är dags att rösta i kyrkovalet.

Rösta demokratiskt, rösta på ett parti som står upp för demokratiska värderingar där alla är lika mycket värda.

Rösta på socialdemokraterna tycker jag naturligtvis, men jag tycker att kampen mot rasismen är större än partipolitiken. Vi har flera partier som står enade i denna fråga och det är bra.

Men det behövs också att många fler enskilda personer som inte tillhör något parti tar klar ställning och för fram på alla möjliga sätt att vi vill ha ett samhälle för alla. På det sättet så kan vi tillsammans motverka de otäcka bruna krafter som ploppar upp här och var.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.