Sonja(s) blogg

Nej till upphandling av pers ass

Under den senaste tiden så har vi i politiken diskuterat om vi skulle upphandla personlig assistans eller inte.

Diskussionen har uppkommit när vi diskuterat budget och då tittar man på alla ideer och lyfter på alla stenar för att hitta så bra lösningar som möjligt.  Man väger fördelar mot nackdelar samt begär ytterligare utredning från tjänstemän eller söker information på annat sätt för att vi ska ta så bra beslut som möjligt.

Under de senaste åren så har de behov som vi sett i Vård och omsorgsnämndens område varit större än vad vi fått i resurser från kommunfullmäktige. Därför har det varit nödvändigt att göra en del effektiviseringar. Som exempel tog vi beslutet att lägga ner Hjortens äldreboende till största delen på grund av att vi inte tilldelades tillräckligt med pengar för att vi skulle kunna ha det boendet kvar.

Nu är vi klara med budget för 2014 och vi börjar titta på hur det ska bli 2015. Utifrån de signaler som vi fått så kommer det inte att bli så mycket bättre vad gäller ekonomiska resurser 2015 så vi granskar alla ideer ytterligare. I den diskussionen så har frågan om upphandling av personlig assistans uppkommit.

Ovanstående är lite av en förklaring angående varför diskussionen om en upphandling av personlig assistens har uppkommit.

Nu har vi Socialdemokrater fått en hel del information och utifrån den så har vi diskuterat i vårt parti om hur vi ska ställa oss till en upphandling. Vi har diskuterat inom partiet hur vi ser på fördelar, nackdelar samt hur det stämmer med vår ideologi om hur vi vill att vård och omsorg ska fungera i Vännäs kommun.

Det har resulterat i att vi nu har beslutat att vi inte står bakom att göra en upphandling av personlig assistans. Vi vill att det kommunala alternativet ska finnas kvar i egen regi. Det blir för stora konsekvenser för både brukare och personal om vi skulle upphandla.  Vi socialdemokrater föreslog därför nämnden att inte gå vidare med en upphandling av personlig assistans idag vid vård och omsorgsnämndens möte. Det blev också beslutet .

Centern, moderaterna och kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet. De tycker tydligen att möjligheten för privata företag att bedriva vård och omsorg är viktigare än vilka konsekvenser det får för brukare och personal.

Etiketter: , , , , , ,

9 kommentarer

  1. Monica Höök

    Du skriver ”Det blir för stora konsekvenser för både brukare och personal om vi skulle upphandla”. Kan du redogöra för dessa konsekvenser? Tack på förhand.

  2. Hans-Inge Smetana

    Jo jo. Tala om hela sanningen. Det vore klädsamt av dej att verkligen förklara varför jag reserverade mig. Det blev nog ganska tydligt på nämnden. Eller var jag otydlig på åt vis? Möjligen ska jag lägga ut min reservation som både M o C vill ansluta sig till. Du talar inte om att vi sparar ca 800 tusen kronor samt att det för brukarna inte blir något sämre utan tvärt om. Brukarna får en valmöjlighet som du förvägrar dem. Det är sanningen!

    Tala mer om att det går stick i stäv med din ideologi och att vi sparar nästan 800 tusen bortser ni helt ifrån, för den diskussionen hade vi också i nämden. Det sista stycket tycker jag vi ser ett lågvattenmärke från dej o hade (och har fortfarande) högre tankar om dej än så. Några billiga poäng får du säkert av dem som inte är insatt. Att belägga vårt parti för nåt som inte stämmer kommer inte få stå oemotsagt oavsett vem det är.

    • Sonja Eriksson (inläggsförfattare)

      Hur du kan säga att det inte blir sämre för brukarna förstår jag inte. De kommuner som gjort upphandling vittnar om stor personalomsättning och det är försämring för brukarna.
      Vad gäller valmöjlighet så innebär en upphandling att vi tar bort möjligheten att välja kommunen som utförare. Då blir det bara privata kvar som utförare. Det företag som vi skulle upphandla vore med allra största sannolikhet ett privat vinstdrivande företag med de villkor som följer med det. Idag finns brukare som medvetet valt kommunen som utförare därför att man inte vill ha det, för dem försvinner den valfriheten. Valfrihet att välja en privat kommer att finnas kvar precis som förut.
      Vad gäller besparingen så är det riktigt att vi skulle spara drygt 700 tusen kr men som politiker så vet du lika bra som jag att man måste ta beslut och göra prioriteringar utifrån den ideologi man har om hur man vill att ett samhälle ska vara uppbyggt.

  3. Veronica Kerr

    Nu känner jag inte till exakt hur det ser ut i er kommun, men här i Umeå var det faktiskt socialdemokraterna själva som väckte frågan om att upphandla personlig assistans eftersom det är ett område där det har hänt mycket. Vi är eniga i nämnden om att kostnader övervältrats från Försäkringskassan till kommunerna, men i slutändan blev det inte upphandling. Jag tycker att din slutkläm är att göra det lite för enkelt. LSS är en rättighetslagstiftning, det får man aldrig glömma! Kristdemokraternas uppfattning är att det vore bäst om staten tog över ansvaret för LSS. För brukarens skull.

  4. Pingback: Trångsynt ledarskap i Vännäs. | Hans-Inge Smetana (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.